TIPSPROMENAD
 

[ 230205 - söndag ]    Tipspromenad med lite snö i luften

Vår vädergud över arenan hade lovat sol inför denna söndag, men tji blev det, men våra tipspromenadare kom och skapade åter tresiffrigt deltagarantal. Flera med full bricka hittades och än mer med 14 rätta markeringar. En fråga som ställde till det handlade om nye centerledaren Murharrem Demiirok. Många svarade Linköping, men det var där han var kommunalråd, uppväxten skedde i Vårby Gård som är en förort till Stockholm.

Rätta rad vuxna; 12x 111 12x 112 22x
Rätt rad barn;      2x1 x1x 2xx 11x x1x

Vinnare vuxna; Karin Claesson, Margareta Ahlander, Janet Tenlid, Rune Ahlander och Åsa Wendelius
Vinnare barn; Anton Lesse, Othilia Brändström, Alicia Claesson och Ia Wallberg

Lottade vinnare
Lunch Golfrestaurangen i Kättilstorp; Carina Wennblom
Badbiljett; Åsa Idrén och Christopher Millqvist
Sverigelott; Kajsa Thor, Pia Persson och Monika Gustafsson

Skiljefrågan; 26
Antal deltagare; 119

Kommentarer

Vi börjar med de vuxnas frågor och första besöket blir en avdelning som vi aldrig varit på tidigare; den vrålsvåra avdelningen. Allt handlar om den nye Centerledaren Muharrem Demirok och var han tillbringade sin uppväxttid. Hela 64% av deltagarna bockade för Linköping. Där bor han  och har varit kommunalråd där, men växte upp gjorde han i Vårby Gård, en förort till Stockholm. 

Nu går vi vidare till avdelningen de normala svåra. Först möts vi av Systembolagets skylt och frågan gäller färgen på skyltens text. 20% svarade inte gult och fick en bock på talongen. För visst har den gröna skylten gulfärgad text. Det var årspremiär På Mello under lördagskvällen och spörsmålet gällde vem som vann deltävling 1. Jon Henrik Fjällgren fick flest röster av tittarna. En bild på en ung argentinare med som blev utsedd till bästa yngre spelare vid senaste fotbolls-VM och har gått till engelska Chelsea för rekordsumman 1,37 miljarder kronor. Hans namn är Enzo Fernandez.

Nästa stopp för oss är på avdelningen medelsvåra. Hur många bankrån var det i vårt rike under 2022? Om det pga den gamla och den nya regeringen som har fått stopp på rånen, men troligen är det bankernas ovilja att hantera kontanter som har orsakat att vi hade 0 rån. En bild på Johan Persson och hans chef statsministern ger en undran vilken post Johan har bland ministrarna. Jo, Arbetsmarknads- och Integrationsminister. En kändis muckade från fängelset i fredags, efter  att ha gjort sin strafftid på dryga året. Bilden visar Runar Sögaard, Carolas ex, hans förnamn ger rätt. Ordleken "Gissa svenska orter" hittas också den medsvåra avdelningenen. Ledtråden är Högre Silverort. Högre vill frågeställaren ha till Upp och silverort till Sala. Uppsala.

Nu kliver vi in på den lätta avdelningen. HV71 tog sin andra raka viktoria under lördagen och motståndare var Malmö Redhawks. I "Känner du din stad" gällde det att hitta Myntgatan på stadskartan. Ett X på bongen ger rätt. Vem blev Stockholms nya landshövdin och vi gratulerar Anna Kindberg Batra till den posten. Veckans fågel är en gul och blå pippi och nästan alla har prickat för Monarkens Metare, ty det är en Kungsfiskare.

2022 års populäraste flicknamn på nyfödda visar bilder på Ebba Busch och Lena Endre, men inget av deras förnamn är rätt, utan tredje bilden är den rätta. Astrid Lindgren! Sveriges ansökan till NATO stoppas fortfarande av Turkiet, men det finns ytterligare en nation som ännu inte givit ett OK och det är Ungern. Till sist den gemensamma frågan för barn och vuna, som alla klarade. Bra jobbat! Grabben på fotot är Harry Potter.

Till slut hamnar vi på barnavdelningen och där hittar vi i stort sett bara rätta svar. Emil i Lönnebergas syster heter Ida. Giraffen har längst hals i världen. Jesus föräldrar är Maria och Josef. Bokstaven före M och efter K i alfabetet är L. Lördag heter på engelska Saturday. Monopol heter spelet på bild på fråga sju. En hel radda med siffror med + tecken mellan sig ger summan 55. Vårt alfabet har 29 bokstäver. 

Den långa snablen på en frågebild är elefantens. Vad har sex ben på natten och fyra ben på dagen? Här efterfrågas sängen. En figur som är med i en saga är en Fe. Även bland barnen hittar vi en fågelfråga och bilden visar en Rödhake. HV71´s färger är blå, gul och vit. Världens största djur är en elefant.

Nu är det snart söndag igen och nya utmaningar på vår promenad. Det händer mycket ute i världen och hemma i Sverige. En del av det fångar vi upp kommande frågor. Vi syns på Hovet! VÄLKOMNA!

[ 230129 - söndag ]    Rapport från Hovet!.

Väderguden över arenan bjöd på ett OK väder i dag, inget regn och ingen sol. Skärpning med solen till kommande söndag! Dock har du i din prognos satt ut en stor gul en. Bra jobbat!
Deltagarantalet från förra söndagen sjönk, men fortfarande tresiffrigt. Mer än OK tycker vi arrangörer. Och härligt, åter kunde vi släppa på i skogen på is- och snöfria banor!

Rätta rader

Vuxna; 222 22x 1xx 211 112
Barn;    22x 22x 1x2 122 111
Vinnare vuxna; Ingvor Lagerstedt, Inger Blomqvist, Kaj Lesse, Cornelia Söderberg och Kjell Dahlander.
Vinnare barn; Maja på Ravingatan, Alexandra i Månstorp, Tilly Elbrink och Alice Råne
Lottade vinnare;
Lunch på Golfrestaurangen Kättilstorp; Gunnel Josefsson
Badbiljett; Elton Vettegård och Rosalie Sterk
Sverigelott; E-K Björkbrant, Gunilla Selse och Ann Britt Lindstrand
Antal deltagare;   115
Skiljefrågan; 36 mål 

Kommentarer

Det var bra blandning på frågorna.  Vid rättningen av de vuxnas arbete fann vi fyra som hade fullt på sin kupong, 16 nådde upp till 14 rätt och en stor mängd med 13 rätt. Bra jobbat!

Nu en titt på frågorna. Vi börjar som vanligt med avdelningen svåra. Den som drog på sig mest fel kommer från Sicilien och handlar om maffian. I dagarna greps ju bossen Matteo Messina efter 30 år på rymmen och spörsmålet gällde vilken grupp han bossade över. Cosa Nostra är namnet på Matteos gäng.  Åter blev den gemensamma frågan för vuxna och barn svårlöst. En bild visar två fina hundar, men vilken ras är det? Shetland Sheepdog ger rätt. Ytterligare en "svåring" finner vi på avdelningen. Vem har skrivit och tonsatt "Tänd ett ljus"? En bild visar två alternativ, 1 Niklas Strömstedt eller 2 Per Gessle. x är ingen av dem. Låten som spelas vid jultid och ofta på begravningar står Strömstedt bakom.

Vi går ner en våning som är plats för de medelsvåra. Först en kall uppgift. 62,7 minusgrader i "världens kallaste stad"! I vilket land ligger Jukutsk? Svaret är Ryssland. "Känner du din stad" är ett återkommande moment och i dag gällde det att hitta till Tulpanstigen och den hittas på Ekhagen. Dit kan du åka med Länstrafiken och det leder till nästa spörsmål. Vad kostar en enzonsbiljett? Nya priset är ett nytt rekord - 38:-!

Förintelsens Minnesdag var det i fredags och vem var inbjuden att tala hos Judiska Församlingen i Stockholm? Varken vår kung eller vår statsminister fick frågan, utan det var Annie Lööf som fick den äran. Nästa är att dansken Rasmus Paludans blev inbjuden för att bränna koranen  eller en turkisk flagga utanför landets ambassad av programledaren på YouTube-kanalen RIKS. Vad heter han som jobbar på RIKS? Chang Frick är namnet.

Ytterligare en våning ner och nu har vi kommit till avdelningen för lätta uppgifter. En bild visar en hel hop med ministrar från EU och frågan är vad dessa jobbar med. Juridik klarade nästan alla. Ett flygfoto över en byggnad som är till salu och nu undrar vi var denna ligger. Det är ju Folkets Hus i Norrahammar! Man tror inte det är sant! Söndagens fågelfråga visar en Storskrake och visst är ledorden Reslig + S + stackare rätt.

Skottdrama I Jönköping i fredags morgon! Var utspelades detta som vi har varit någorlunda förskonade för i Jönköping. Öster ger rätt på kupongen. Guldbaggegalan i måndags på Cirkus i Stockholm. Vem fick Hedersbaggen? Jo, den gick till 88-årige Drängen Alfred, Dynamit-Harry och folkkära Björn Gustafsson. Gissa svenska orter fick ledtråden Kalles Riksdaler och nästan alla löste uppgiften med glans. Karls + krona och den staden ligger i Götaland. Till slut bland de vuxna en fråga som alla kunde. Premiär i veckan för ett varuhus och långa köer snirklade sig utanför Dollarstores lokaler på Solåsvägen. Vem hade handel innan dess i dessa lokaler? Lätt som en plätt - Mediamarkt!

Över till ettorna på Hovslättsskolans alster. Värst var frågan om Dunos, han gäckade oss även förra söndagen, kompisar. De heter Ambo och Olof. En bild på Gandalf skapade också huvudbry när det frågades i vilken film han är med i . Sagan om ringen är korrekt. En bild på en Axolotl och frågan är i vilket land denna art lever. Mexico! En kameleont är med i filmen Trassel och vad heter han i den rollen. Pascal lyssnar han till.

I övrigt klarade de flesta övriga frågor. Bilden på en innebandyboll var lätt, liksom Alfons Åbergs kompis Mållgan, bilden på en klocka visar halv 3 och gul färg på engelska är yellow. Fotot på ett konstigt djur lyckades alla med - en sjöko. En popartist och namnet önskas. Wednesday. Tre olika saker var avbildade och det som efterfrågades var vilken av dem som saknade ett A i namnet. Givetvis Rosen. 

Vad heter YouTubern Tomus hund? Han kommer om du ropar Hina. En matteuppgift som löstes med bravur. 39 + 5 blir 44. Spöket Labans lillasyster heter Labolina. Till slut den gemensamma för åldersgrupperna som handlade om bilden av två förtjusande hundar och här lyckades nästan alla, i motsats till de äldre gångarna, svara rätt.  Det är ju Shetland Sheepdog.

Nu tar vi nya tag och hoppas på en nyhetsfylld vecka så vi lyckas pränta ner nya spörsmål. Vi syns på Hovet på söndag! 

[ 230122 - söndag ]    Åter årsrekord på Hovet! 

Minusgrader bjöd Väderguden över Hovet på, men våra tipspromenadare trotsade det och kom i mängder. Ja, de blev många. 185 räknades in och alla(?) verkade trivas. Våffelbagarn fick jobba på högtryck med sina järn och kunde servera dryga åttio frasiga konstverk. Bra dagsverk!
Våra deltagare skötte frågorlösandet bra, både stora och små och 15-rättare fanns i bägge gängen. Lite kuriosa är att vinnaren bland de vuxna blev Thomas Svensson, som brukar gå på Cyrus tipspromenad, men i dag kunde han inte det. Det var han som hade gjort spörsmålen uppe vid Västersjön!

Rätta rader och vinnare;

Vuxna 111 222 1x2 221 112
Barn    x22 x21 211 1x2 1x1
Vinnare vuxna: Thomas Svensson, Bernt Tenlid, Calle Bertilsson, Lena Bertilsson och Christer Arvidsson
Vinnare barn; Sebastian Millqvist, Elsa Vettegård, William Lejon och Saga Strinnefors
Lottade vinnare;
Lunch Kättilstorps Golfrestaurang; Ing-Marie Jacobsson
Badbiljett: Madeleine Fransson och Paulina Wallinder
Sverigelott; Monica Ängfors, Lars Åke Ljungberg och Kerstin Ydreborg
Skiljefråga; 185
Antal deltagare; 185

Kommentarer

 Vuxna. Vi går till avdelningen för svåra spörsmål. Värst var den om Sveriges överviktiga där alternativen mindre än, mer än eller exakt 50 kg. Mycket gissande, men enligt en undersökning är det 52 % av vårt folk som har en mängd kilon för mycket. Dyraste villan i Jönköpings kommun 2022 ligger på Ulfsbostigen med postadress Bankeryd, som blir rätt svar. En bild på en trio välgödda sälar sälla sig också till denna avdelning. Vad heter deras ungar? Kut ger rätt.

Nu till halvsvåra avdelningen. Tre av våra skidtjejer på bild vid sprinten i lördags i Livigano som ordnade en svensk trippelseger och frågan gällde  vem som vann. Överst på pallen hittade vi Jonna Sundling. Vi närmar oss fettisdagen och dags för säsongens semla. Frågan är hur många dagar det var kvar i söndags och fram till just det fettisdagen. Mycket räknande och rätt fick de som prickat för mer än 25.

En bild från Forsheda och väldigt mycket vatten. Det ger frågan om vad vattendraget genom orten heter. Storån ger ett stort R. Nästa halvsvåra visar en bild från en film och det är vad han på bild kommer ifrån. Sverige och visst är det Zlatan i sin filmpremiär. I veckan gick en av våra favoritskådespelerska från 50-talet bort. Vilket land var hon ifrån? Gina Lollobrigida är namnet och Italien är hennes hemland.

Nu vandrar vi vidare till knepiga  sektionen och först ut är "Känner du din stad". Aktuell gata denna vecka är Russvägen och för att komma dit styr du till Bymarken. Alltså en tvåa på kupongen. På denna våning hittar vi även ordleken "Gissa svenska orter" Ledordet är Kranvatten och för att få rätt krävs att Kran översätts till näsa och vatten till sjö. Ta bort ett A och du får Näs+sjö.

Vi kommer till den lätta avdelningen och här frågas det efter Idrottsgalans stora vinnare, Nils van der Poel. Vilken stad kommer han ifrån? Trollhättan. Vem har skrivit böckerna om Alfons Åberg, som också var den gemensamma frågan för vuxna och barn. Nästan alla svarade Gunilla Bergström. Veckans fågelfråga visar en bild på en Rapphöna och svaret Snabb Pulla är rätt. Ett gäng stridsvagnar på bild är modell Archer. Nu den allra lättaste uppgiften denna söndag. Ett foto visar Ulf Kristerssons statsekreterare som är anklagad för ett brott. Som nästan alla svenskar vet är det brottsligt fiske. 

Nu till barnfrågorna. Två av dessa ställde till med stora besvär. Namnet på en You Tubee-kille och vem kan det. Hans namn är Duno. Däremot förvånar det mig att inte fler vet vad Bamses fru heter. Brummelisa är ihop med Bamse.

I övrigt bland de yngsta var det mesta rätt. En bild på ett musikinstrument visar en fiol. Hej på spanska är Hola. Figuren från Pyjamashjältarna heter Gecko. Ronaldo kommer ifrån Portugal. Flaggan på stången är norsk. Första delen i Handbok för superhjältar heter helt enkelt Handboken.

Inget skottår i år och då har ju februari 28 dagar. Älgens barn är kalvar. En figur som är blå, svart och gul bär namnet Bluey. Björnar som lever i våra skogar är brunbjörnar. En bild på djurspår visar att här har en älg gått fram. Barnen som driver en detektivbyrå heter Lasse och Maja.

Dagens skiljefråga gällde hur många som har gått dagens promenad? För vår tipspromenad var det fantastiska 185 personer. Ett stort tack till alla som var med och VÄLKOMNA TILLBAKA!  
Vi syns på söndag! 

 [ 230115 - söndag ]    Kvartett med första fullpoängare på Hovet

Idag kunde vi notera årsrekord på deltagareantalet, men det roligaste av allt vi hittade vid granskningen av bongarna fyra personer som klarade banan felfritt. Grattis till dem! Bland barnen fanns det också fullpoängare. Bra jobbat! 
Väderguden över arenan bjöd på ett OK väder, med en sol som kröp fram lite sakta i slutet av promenaden. Bra även där, men vi hoppas mer på dig nästa söndag.

Skiljefrågan, som idag handlar om VM-finalen i hockey för juniorlandslaget med fem(!) spelare från HV71 har spelats och med stor sorg får vi meddela att Kanada vann med hela 10 - 0. Men kom igen svenska tjejer - silver är jättebra!!!

Rätt rad vuxna: 221 x21 211 x22 2x2
Vinnare vuxna; Kristina Wilfordson, Pelle Färggren, Anita Färggren, Marita Arvidsson och Ingvor Lagerstedt
Rätt rad barn: xx2 121 x21 xx2 2xx
Vinnare barn; Gustav på Bårarpsvägen, Alicia Claesson, Gunnar Hammarlund och Wilma Claesson
Lunch på Golfrestaurangen; Ted Christensson
Badbiljett; Ida Hammarlund och Karin Wikman
Sverigelott; Rune Ahlander, Ove Claeson och Rolf Nilsson
Antal deltagare: 131

Nu över till lite kommentarer kring spörsmålen.

Vi går till avdelningen för svåra nötter bland vuxna. Den absolut värsta var den om lägenheten som såldes för 8 miljoner och bland svarsalternativen skall man kryssa för Öster. Lyxvåningen är på 230 kvadratmeter och ligger vid "Unnegången" och har adressen Föreningsgatan 11. En annan svårknäckt handlade om vilket land som första januari gick över till euro och en ros får ni som svarade Kroatien. Ronaldo, fotbollsspelaren, har bytt Man U mot ett lag i Saudarabien och fått en riktig höjdarlön. Ja, vad blir hans dagslön? Sex miljoner kronor! Jag hade lätt nöjt mig med hälften! Ytterligare en fråga hamnade bland de svåraste och det var den delade bland barn och vuxna. Två barn hade fel, men bland de äldre duggade felsvaren tätt. De är luriga årskursettorna som skapar dessa frågor! Spörsmålet var vem som sjunger låten "Som du vill" och visst är det Theoz som sjunger den.

Nu far vi till avdelningen Knepiga. Handbolls-VM i Husqvarna Garden Kroatien möter Egypten och aldrig har det gungat så i gamla Ispalatsen enligt ögonvittnen. Mängder av rödvita klackar sjöng och försökte heja fram sina landsmän. Hur gick fighten? Tyvärr rödvit torsk. En annan knepighet var bilden där vår landsfader Ulf syns tillsammans med en av vår yngre ministerförmågor och frågan var vad hon heter? Rätt till dem som svarade Romina, vår miljöminister.

Nästa avdelning som besöks är den lite luriga. Först ut är en gammal svartvit bild på Björn Borg med racket med en kompis. Vem? Jo, Ted Gärdestad som tillhörde de bästa spelarna i sin årsgrupp. Sedan blev det musik av allra högsta klass. Ordleken om svenska städer hade sökordet Skydda Sandjord och skydda blir Värna och sandjord är mo. Värnamo! En bild på buspojken Emil med sin bysse där det frågas efter hur mycket han fyller i år. Den lille har blivit 60! 

Vi drar vidare och nu är vi i den lätta avdelningen. En bild på Astrid Lindgren, som föddes i Vimmerby. Frågan i dagens "Känner du din stad" gällde Vattenledningensvägen och på kartan skall en etta markeras. En stor jakt på vargen pågår i vårt rike. Hur många skall skjutas av. Vargjägarna har rätt att fälla 75.  

Fågelfrågan visade en fin Morkulla och ledtråden Morsa i Mora är rätt. HV71 har fått en ny assisterande tränare och det är Challe Berglund. Frågan var i vilket lag han lirade i när han var aktiv. Djurgården IF ger ett plus. Till slut den lättaste av dem alla. Ett foto från vår Vätterstrand och en restaurang markerad med ett kryss. Vad heter den? Krogar verkar våra gångare kunna, ty nästan alla svarade i kör Sjön! 

Vi går över till barnavdelningen. Där hittar vi en fråga som var mer än knepig. En figur som var med i Pokemon-filmen som gick 2000. Lugia är namnet. Lite mindre ställde  bilden på en Islandshäst till, veckan när sportlovet äger rum och några konstiga figurer som är med i Super Mario.

Fåtal bockar sätts för frågorna om en bild på en Drakfisk, de vise männen som besökte Jesus, en pokemon som heter Pikachu, att Mumintrollet kommer från Finland, vantar har sex bokstäver, fotbollsspelaren är Neymar och loggan tillhör Akademibokhandeln där böcker säljs.

Helt felfria barnfrågor var att en mening börjar med stor Bokstav, efter onsdag kommer Torsdag och lejon heter på engelska Lion. 

Söndagens skiljefråga var hur många mål som gjordes i damjuniorernas VM-final mellan Sverige och Kanada. Tyvärr sett med blågula ögon var det Kanada som skrev in alla tio på sitt konto. Svenskt silver är dock inte så tokigt!

Till slut ett stort TACK till alla som deltog i vår föreningspromenad och bidrog till ett nytt årsrekord. Vi syns på söndag!!! 

[ 230108 - söndag ]    Tresiffrigt på Hovet!

Vilken härlig start på årets tipspromenader på Hovet! Ett stort TACK till alla deltagare som slöt upp arla söndagsförmiddag på Hovet! Det här lovar gott inför de tre månader som vi har framför oss.

Frågorna bestod av såväl väl svårknäckta nötter till enklare utmaningar. Dock kunde vi bland de vuxna inte notera någon som prickade in alla rätt. Skärpning frågemakaren! Nu över till spörsmålen.

Vi börjar med de vuxna och den svåraste kvartetten. Värst var den om politikern som påstod att det inte finns någon klimatkris. Vad heter hon? Elsa Widding är namnet. Halvfjerds ställde också till problem. De danska räknetalen är inte att leka med, hjälp tarvas ofta och med det skriver vi 70.  Ett språk som inte är välbekant heller är jönköpingskan. Denna gång gäller det JURA och enligt säker källa betyder det titta. Problem skapade även de välklädda fem kvinnorna som låg på knä framför sina män. En tradition från 1800-talet till 1900-talet som skedde den 31 december varje år. Varför gjorde de det? Jo, de bad om ursäkt för alla fel under året.

Vi vandrar vidare till de något lättare. En svensk TV-serie startade i veckan som heter Hotell Romantik och det hela utspelas utanför Sveriges gränser. Var? I Schweiz. Messis hemland Argentina styrs av en president och namnet på honom efterfrågades. Alberto Fernandez heter statschefen. Musikduon Hooja från nordliga Sverige har en storhit som innehåller frukterna Banan, Melon , Kiwi och ..........? Den fjärde är Citron. Veckans ordlek med svenska orter hade som lednamn Näsglidmedel. Ja vad blir det? Näs kan bli Udde och Glidmedel Valla. Uddevalla ligger i Götaland som också är rätt svar.

Nu över till avdelning lätta. Först "Vem är Putte Kock" och rätt svar är en fotbollsledare. Martin Thörnberg hyllades i veckan och fick sin HV-tröja hissad till taket i Husqvarna Garden, gamla Ispalatset. Vilket nummer var det på tröjan som for upp? Nästan alla har svarat rätt - nr 10. Dagens Känner du din stad frågade efter Lustigkullegatan och en tvåa på kupong är korrekt. En liten bit nedanför Rosenlundsbacken skall prickas för. 

Söndagens fågel visar en pippi från kråkfamiljen och bland alternativen skall Mötas kryssas, ty det är en Råka. En man som heter Ove visades inför fulla salonger för ett par år sedan och nu har en amerikansk kopia som har svensk premiär på fredag kommit. Ett namnbyte har skett och nu heter Ove Otto.  Vilket också var frågan. En bild visar ingången till en biograf och vid vilken gata låg den? Vi som är något äldre vet ju att China hittade man bredvid Östra Storgatan. Till slut har vi spörsmålet som alla klarade och det var den gemensamma uppgiften för barn och vuxna. Snögubbar var inblandade i mattetalet och efter en del tänkande kommer man fram till att 6 är rätta svaret.

Nu tar vi klivet till barnuppgifterna som åk 1 på Hovslättsskolan har producerat. Tack alla ettor för ett mycket gott jobb! Även här var det en kvartett som stack ut och placerades i facket lite svårt. En figur från Minecraft visades och 25% missade att det var Steve. Att myggan är ett leddjur klarade inte alla. Två frågor som en del besvarade fel, troligen av misstag. Att solen går upp tidigare på hösten och efter D i alfabetet kommer E. Frågorna som alla klarade galant var en bild med ekollon är just det en Ek, sjuans tiokompis är tre, en bild visar en okapi, vantar kommer inte ifrån ett träd och till slut ser vi en haj på ett foto och alla svarar direkt att det är en Hammarhaj. 

Ett fåtal fel finner vi bland övriga barnfrågor. En figur i Roblox är Noob, svampbilden visar Röd Flugsvamp, figuren som är med i en saga är en Fe, Argentina vann fotbolls-VM och Nyckelpigan är den insekt bland alternativen som har prickar på ryggen. 

Dagens skiljefråga gällde att gissa hur många minuter och sekunder som Calle Halvarsson skulle bli efter vinnaren av årets Tour de Ski. 2.10 var rätt och en deltagare imponerade och prickade in den tiden exakt!

Åter tack till alla som kom och hoppas att vi ses på söndag igen. Nya frågor och nya utmaningar!  

 [ 230108 - söndag ]    Välfolkat på årets tipspromenadspremiär

 Rätt rad vuxna; x12 22x 2xx 212 222
Vinnare; Berndt Tenlid, Kaj Lesse, Rune Ahlander, Gittan Larsson och Birgitta Lindén
Rätt rad barn; x1x 22x 2xx 11x 112
Vinnare; Love Westling, Alva Cato, Emmy Westling och Emma Olesen
Lottade vinnare;
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Gunnel Josefsson
Äventyrsbad; Maria Löfgren och Martin Claesen
Sverigelott; Agneta Wallberg, Josefin Rönnefors och Carl Saxén
Skiljefrågan; 2 minuter 10 sekunder
Antal deltagare; 105

[ 220320 - söndag ]    Folkfest på Hovet!

LA GRANDE FINALE!   
Vilken final! Väderguden över anläggningen log med sitt bredaste leende. Solen lyste varmt och gott från en klarblå himmel och Njord den gamle vindguden höll sig borta. Folk strömmade till och lite av folkfest uppstod. TACK till alla som var med och bidrog!

Rätta rader;
Vuxna; X2X X22 X11 121 X22
Barn; XX1 X22 212 X2X 12X
Vinnare;
Vuxna; Peter Magnusson, Marita Arvidsson, Christer Arvidsson, Ingvor Lagerstedt och Pelle Färggren.
Barn; Filippa Lewander Nöjd, Sebastian Millqvist och Oskar Löfgren
Lottade vinnare;
Konsthantverk P.J:son; Gerd Andersson
Lunch Kättilstorps Golfrestaurang; Lars Olof Hansson
Äventyrsbad; Marcus Linder och Alexandra Brändström
Sverigelott; Anders Wernström,  Ingalill Arvidsson och Tinna Ahlander.
Skiljefrågan; 85 våfflor
Antal deltagare; 172

Ni som har vunnit - kontakta Herbert på Hovet, 070 - 373 60 47

Kommentarer
I dag startar vi på avdelningen för de svåraste. Vi hittar två spörsmål på den sektionen. Först en nutida bild av det 60-åriga rockbandet The Rolling Stones, som i sommar gör ett besök i Sverige för en stor konsert. 31 juli är datumet och arenan heter Friends Arena och ligger i Solna/Stockholm. Den andra klurigheten på sektorn visar en man med cykel som beskådar ett hundratal uppställda soldater på en idrottsplats i Jönköping. Soldaterna tillhör A6, platsen är Rocksjövallen och foto är från förr. Framför mannen finns en räls och frågan är vart ett ev tåg går som passerar platsen. På den tiden när fotot togs så styrde lokföraren mot Ulricehamn, men idag leder rälsen mot Tabergshållet.

Nu vandrar vi vidare till avdelningen knivigt. Boris Johson fick i veckan besök av en utländsk minister och på bilden syns endast ett par skobeklädda fötter. Rätt svar skall dock vara vår statsminister Magdalena Andersson. Ordleken "Svenska städer" skapar som vanligt huvudbry. Ledtråden var Grön Överfart och det önskade svaret är Grön=Ny och Överfart=Bro. Nybro ligger i Götaland. Ett flygfoto från forna tider visar en stadsdel i vår kommun och nu hade vi hamnat på Rosenlund.

Vidare till nästa del i frågehuset och det står Lättare på skylten. Fem objekt finner vi och först ut är frågan om hur många %av BNP som flertalet av våra partier med regeringen i spetsen vill höja försvarsanslaget till. 2 % ger en stjärna i kanten. Ett land har bestämt sig för att utrota rökningen och rätt ger svaret Danmark. En kupp i rysk TV visar en anställd som smyger sig upp bakom en nyhetsläsare och visar en skylt som förkunnar att allt hon säger är en bluff, när det gäller Ukraina. Straffet för brottet blir böter på cirkus 2700 kr eller 30 000 rubel.  En fråga gällde hur många vi nu är i Sverige och svaret är 10,45 miljoner. Till slut på avdelningen gällde det att hitta till Västra Holmgatan. Här gäller det att ta sig till Östra Stadsdelen med kartan i hand och söka. X på kupongen.

Till slut på vår rundvandring hamnar vi bland de allra lättaste uppgifterna. Den gemensamma frågan för vuxna och barn gäller Olle. Han klipper en fotbollsplan som har långsidor som är 40 meter och kortsidor som är hälften så långa. Vad är planens omkrets? 120 meter ger ett stort R. Finalen av Eurovisionen går i Turin. Dagens fågelfråga visar en Strandskata och ledtråden Beachragata är rätt. Under torsdagen kom en buss med Ukrainska flyktingar till kommunen och ett hotell bjöd på både husrum och mat. Vilket? Huskvarna Stadshotell. En bild på en tjej som under lördagen spelade på Jönköpings Konserthus är Lena Ph och hennes dopnamn är Magdalena.

 Nu Hovslättsskolans treors alster till våra tipspromenadbarn. Tre frågor stack ut som verkligen svåra. Värst var den om vilket land som var fotbollens ursprung. Kina är rätt! Klurigt värre tycker en som har gillat spelet med bollen i hela sitt 76-åriga liv! Största kattrasen som man har som husdjur heter Maine Coon. TV-programmet som Tomu är med i heter Vem är monstret.

Nu spörsmål som nästan alla barn kunde. En bild på en fotbollsspelare visar Messi. Februari är vår kortaste månad.  Det är Räven som raskar över isen. Böckerna om Detektiven Blomkvist är skrivna av Astrid Lindgren. Mångas stolthet HV71 bildades 1971. Bamse är en björn. Pengarna som man använder i spelet Fortnite är V-bucks. Eiffeltornet hittar vi i Paris.

Tre frågor som alla kunde var en bild på en boll och sporten är innebandy. Det finns flera sorters meloner och den på fråga 2 är en Vattenmelon. Till slut frågan "Vad heter Hovslätts IK´s fotbollarena?" Till alla rödvitas glädje kunde alla den! Hovet!!!

Dagens skiljefråga gällde hur många verk vår Våffelbagare gräddade under söndagen. 85 frasiga våfflar hann han med, sedan tog tyvärr smeten slut. Men endast ett fåtal blev utan och till dem och alla övriga säger vi VÄLKOMNA tillbaka 2023! Vi syns på Hovet!!! 

[ 220313 - söndag ]    Vår vädergud bjöd till!

Vilken söndag! Stor sol lyste upp från en helblå himmel och många hade mött upp för att ta sig an dagens spörsmål i den lilla finalen av årets tipspromenader.

Rätta rader;
Vuxna; XXX 22X 112 X11 X1X
Barn; X11 X2X X12 XX1 X1X
Vinnare;
Vuxna; Örjan Almqvist, Monica Janeblad, Agneta Lesse, Torbjörn Blomqvist och Margareta Ahlander
Barn; Philip Ödén, Isabelle Florén Londos och Gunnar Dahlin
Lottade vinnare;
Konsthantverk av P.J:son; Helena Ekman
Lunch Kättilstorps Golfrestaurang; Per Dalén
Äventyrsbad; Elton Samuelsson och Matilda Hoffman
Sverigelott; Hanna Gerhardsson, Birgitta Lundin och Ireen Hallström
Skiljefrågan; 49 mål
Antal deltagare; 127

Liten korrigering. 
Vuxna; På fråga 3 sökte vi efter Brunnsgatan och hade tänkt ett X som rätta svaret, men det visar sig att gatan sträcker sig långt in i sektion 1. Därför är både 1 och X rätt svar.
Barn: På fråga 10 frågades det var Amazonflod flödade. Rätt svar är Sydamerika, men det alternativet finns inte med bland de tre, därför ger vi alla rätt på frågan.

Kommentarer

9% av de vuxna deltagarna hade alla rätt och skiljefrågan fick avgöra. Det gällde att gissa/analysera hur många mål som IF Hallbys herr- och damlag lyckades med under söndagen. Grabbarna gjorde 22 baljor och tjejerna 27 och tillsammans blir det 49. Bra jobbat och speciellt för damerna som i och med segern är klara för högsta ligan till hösten.

Nu direkt till avdelningen för mesta möjliga knepighet. Den allra värsta handlade om ett namnbyte på gatan utanför ryska ambassaden i Stockholm. Bäst till låg KD´s ungdomsförbunds förslag Zelenskysgatan, vilket också är rätt på vårt spörsmål. Frågan skulle avgöras i måndags, men namnberedningen i Stockholm verka dra ut på tiden för ett nytt namn. NATO har 30 medlemsländer och spörsmålet på fråga 12 gällde att avgöra  vilket land av Turkiet, Rumänien och Irland som inte är bland de 30. Ett stort R ger Irland.
Övriga på denna avdelning handlar om Ebba Årsjö och hur många medaljer hon har tagit i paralympic och om vad "Vätterns fånge" heter. Ebba har tre OS-medaljer, två guld och ett brons och fången i Vättern var Motala Express, som inte klarade av slussarna pga sin längd.

Nu går vi avd knepigt. Fyra frågor hittar vi där. Först Vasaloppets vinnare i år. Det var både i herr- som i damklassen representanter från Norge. Vilken dag inföll Internationella kvinnodagen på i veckan som gick? En guldstjärna till dem som svarade Tisdags. Fågelfrågan ställde till det igen och på bilden ser vi en stor fågel i luften med långa ben. Bland svarsalternativen hittar vi "ohyfsad dalmas" som ger Knölsvan och "Lönnlövad Mårten" som ger Kanadagås. Rätt svar är "Chokladpippi" och Maraboustork. Sist på avdelningen är ordleken "Gissa svenska städer". Ledtråden är KVINNOSAK och tänkt rätt svar är Trosa, som vi hittar i Svealand.

Nu traskar vi till något lättare område. Hovslättsskolans treor hade gjort en fråga med en knut avbildad och bilden visade en Råbandsknop. Veckans "Känner du din stad" skapade problem för frågeställaren. Han frågade efter Brunnsgatan och antog att den ligger centralt på väster och det gör den, men den snirklar iväg upp i Bäckadalsområdet och i och med det gäller både alternativ 1 och X på kartan som rätt. Skärpning!

Till slut hamnar vi på avdelningen Lätt som en plätt. De bägge bröderna som i fem - och sjuårsåldern anklagades för fyraårige Kevins död 1998, får 1 miljon kronor i skadestånd. Årets melodifestivalsvinnarlåt är Hold Me Closer. Bokstaven som visar stöd för Putins fasanfulla krig är Z. En bild från förr visar Rådhuset och fotografen är på väster. Armand Duplantis nya världsrekord i stavhopp är 6,19 meter.

Nu över till Hovslättsskolans alster till barnen på promenaden. Först den absolut svåraste frågan, som handlar om den senaste Spider-Manfilmen. Vad heter den? No Way Home ger rätt. Svårt, mycket svårt. Inte fullt så knepigt, men ändå, är vem som har skrivit låten Lev nu, dö sen. Miss Li är låtskrivaren. Hur lång kan en Komodovaran bli? Ett annat problem, vars svar är 2-3 meter. Mer huvudbry ger youtuberna Yumi och Tomus, när man frågar efter vad deras hund heter. Hon lyssnar till Hina.

Resten av barnfrågorna hade samtliga barngångare rätt på. Tjernobyl ligger i Ukraina. En bild på ett rovdjur visar en järv. Största sandöken i världen är Sahara. En bild visar en Blåsmanet. 450 delat med 10 ger 45. Om det brinner i ett hus slår man 112. Sommarlovet är längst av alla lov. Veckans dagar är sju. Hulkens färg är grön. Vart hittar man Amazonfloden? I Sydamerika, men det alternativet fanns inte med och alla fick rätt på frågan.

Nu laddar vi inför helgen! Sista tipspromenaden i år. Det är FINAL!!!

[ 220306 - söndag ]    Årsrekord på Hovet!

Det blev en toppendag på Hovet! Stor gul sol, blå himmel och mängder av tipspromenadare! Ja, väderguden över arenan hade tagit på sig sitt bredaste leende. Ett stort TACK alla som var med och gjorde denna dag möjlig. Nu väntar vi med spänning på rapporten från vår kassör över hur mycket vi gemensamt samlade ihop till Ukraina.

Rätta rader;
Vuxna; 21X 2X2 X2X 121 22X
Barn;  X12 XXX 21X 21X 112
Vinnare ;
Vuxna; Ragnhild Ljungberg, Göran Josefsson, Katarina Dalén, Anders Gustavsson och Herman Larsson.
Barn; Sebastian Millqvist, Adam Oscarsson och Eddie Viklund
Lottade vinnare;
Konsthantverk P.J:son; Gunila Almqvist
Lunch Kättilstorps Golfrestaurang; Christer Hyltén
Äventyrsbad; Emilia Erica och Elliot Wollrén
Sverigelott; Bo Andersson, Kristin Viklund och Irmgard Davidsson
Skiljefrågan; 26 mål
Antal deltagare; 202

Kommentarer
Första hamnar vi på avdelningen mycket svår. Störst oreda ställde ordleken "Gissa svenska orter" till med och med ledtråden HUVUDVÅLD. Orten vi sökte blev stad 1949 och är numera en kommun med över 100 000 innevånare. Rätt svar är Nacka. Näst värst blev en överraskning för frågeställaren. På bild syns tre politiker från vår kommun och en av dem är ledamot i Europaparlamenten. Vem? I mitten står Ilan de Basso med ett X på bröstet och X ger en stjärna.

Nästa på samma avdelning visar en bil från början av förra seklet, men vad är det för bilmärke? Alternativen är Bentley, Dodge  och Ford. Det är en T-Ford enligt texten som tidigare fanns under bilden. Till slut på avdelningen hittar vi Stina Nilsson, som under lördagen tog sin första pallplats i skidskytte. Var hände det? Jo, i Finland.

Vi traskar vidare mot något enklare område, dock innehållande svårigheter. Uppgiften "Känner du din stad" bestod idag av att hitta till Södergatan. Många gick vilse. Förra veckan var vi på Tabergsgatan och i närheten av den finner man Södergatan. Även fågelfrågan var knepig. Bilden vissar en liten pippi på en grangren och rätt ledtråd är Urfågel, som kan betyda en Gök. Vidare Ukrainas nationalblomma. Solros ger ett R på talongen.

Nu till avdelningen med lite halvsvåra, ja näst intill lätta spörsmål. Först en marsipantårta med texten; FÖSSTA TOSSDAN I MASS. Det gällde att finna rätt antal vokaler i texten och det finns 6. En av fanbärarna vid invigningen av Paralympics är från Jönköping. Men vilken sport utövar Viljo Petersson-Dahl i? Curling ger en stjärna. En ny test i Jönköpinskan skedde på fråga 10. Vad betyder ordet Pilo? De flesta kände till det och svarade berusad. För någon månad sedan gällde det ordet Musta och då var det få som visste att det betyder kaffe. Våra gångare verkar vara bättre på starka drycker!

På denna avdelning hittar vi också dataspelet Minecraft och nu gällde det att lura ut vilket land det kommer ifrån. Sverige är rätt svar på Hovslättsskolans åk 3:s fråga till de äldre deltagarna. TV-programmet "Bäst i test" har haft årspremiär och i den fasta testgruppen sitter ett gäng "kändisar". En av dem är uppvuxen ca 400 meter från fråga 6 på vår tipspromenad och hon med en markerad 2:a på benet är från Rektangelvägen. Gissa om hennes föräldrar hade rätt på frågan när de hittade Sofia Dahlén bland alternativen på bilden! I klubben känner vi nog mer igen Sofias bror Gustav, som för ett antal år sedan satte 4-3 målet på övertid på Hovet i derbyt mot Norrahammars IK.

Nu har vi kommit fram till avdelningen för de allra enklaste spörsmålen. Vi ser en fråga från i fredags och fullsatt i Husqvarna Garden, Ukrainska flaggor i bägge klackarna och det ekar F**k off Putin! Vilket lag mötte HV? Modo! Ett foto från förr och vilken badplats befann sig fotografen på. Tittar man nog på kortet ser man med svag text Axamo Strandbad. Till slut en fredsduva som släpper dynga på en ryss vid namn Putin. Denna man blev av med ett hedersuppdrag i veckan. Vilket? Hedersordförande i Judoförbundet! 

Nu barnfrågorna producerade av treorna i Hovslättsskolan. Hälften av de yngre deltagarna missade frågan om vad figuren Sonics kompis heter. Tails är namnet. Färgerna på årets majblomma skapade också problem. Vit och gul kommer den att lysa i maj! En blå vårblomma dök upp på bild och det var en Scilla. Knepigt var det även med låten Say So. Vem har gjort den? Doja Cat ger rätt.

Något enklare var den grönklädde figuren från Paw Patrol. Hans namn är Rockey. Harry Potters värsta fiende är Voldemort. Tidsperioderna som var när Dinosaurierna levde var Trias, Jura och Krita. Vi går mot varmare tider och glassen på bilden på fråga 6 är en 88:a.

Nu spörsmålen som våra yngre deltagare klarade med glans. Sveriges huvudstad är Stockholm. Måltiden som man äter runt 12.00 heter lunch. En brandman på tecknad bild heter Sam. Världsmästaren i elakhet hos Bamse är Vargen. Bokstaven innan P är O. En röd, blå och vit flagga är Norges. 

Ja, då var det bara skiljefrågan kvar. och här gällde det att ange hur många mål Hallby gör i handbollsmatchen borta i Eskilstuna mot GUIF. 26 baljor klarade man av och det räckte till en viktoria. Bra jobbat!

På söndag är det lilla finalen av årets tipspromenader på Hovet och den stora finalen sker 20 mars. Vi syns på Hovet!  

[ 220227 - söndag ]    Ingen fullträff på Hovet!

Söndagens tipspromenad får betecknas som ovanlig svår. Att hitta en bong med 15 rätt bland de vuxna var omöjligt och det är 14-rättarna som vinner. Men vi hade i alla fall tur med vädret. TACK gode väderguden över vår arena!

Rätta rader;
Vuxna; 12X 21X 111 XX2 X22
Barn 22X 111 2XX 2XX 111
Vinnare;
Vuxna; Kaj Lesse, Ted Christensson, Lennart Potila, Gunilla Selse och Anette Moberg
Barn; Olle Wiberg, Oliver Lindbom och Josefine Alvarsson
Lottade vinnare;
Konsthantverk P.J:son; Håkan Wennerberg
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Albin Johansson
Äventyrsbad; Emelie Holmqvist och Petra Ericson
Sverigelott; Gerd Fält, Werner K och E Ängfors
Skiljefråga; turnummer 90
Antal deltagare; 162

Kommentarer
Lite kuriosa. För andra veckan i rad toppar Kaj Lesse vinnarlistan. Bra jobbat! Nu till spörsmålen och direkt till avdelningen för svåra nötter. En trio frågor platsar där och dessa är oväntade för frågeställaren. Först gällde det att markera den kommun i Sverige som har ökat mest i folkmängd under 2021. Göteborg ger ett stort R. Nästa i trion visar en bild från förr och frågan är vad gatan som syns heter. Det är Klostergatan och fotografen har placerat sig i högt uppe  i Sofiakyrkan. Sist i trion är veckans fågelfråga. Bilden visar en mycket stor havsfågel och de alternativa ledtrådarna är Mun, Näve och Golfslag. Mun kan vara en Trut, Näven en Labb, men det är det inte. Rätt svar är Golfslag och  slaget är när man lyckas, mycket sällan, få i bollen med tre under par. Detta kallas Albatross.

Nu går vi till en  avdelning som är något lättare, men ändå  en fallgrop för många. Här hittar vi Ukrainas flagga och den blå delen symboliserar himlen, men den gula är vad då. Jo, bland svarsalternativen är De vida sädesfälten rätt. En duktig skidåkare i länet, Moa Hansson har tagit guld i U23-VM. Vilken klubb kommer hon ifrån? Landsbro IF ger rätt. En gängman sköts ihjäl i veckan när han satt i en lokalpolitikers bil i Södertälje. Vilket parti representerar hon? SD ger en stjärna. Ordleken "Gissa svenska orter" gav viss huvudbry. Ledtråden är Järnkobbe och tanken är att Järn blir Malm och Kobbe ö. Malmö ligger i Götaland.

Nu närmar vi oss den lätta delen, men först nästan lätt. Tranorna börjar komma till Hornborgasjön och skulle de då passa på att besöka närmsta stad går färden till Skara 15 km bort. En dinosaurierfråga klarades av många och djuret på bilden är en Triceratops.

Nu busenkla(?) avdelningen som innehåller få fel. Ett foto visar Brandenburger Tor som bär samma färger som Ukrainas flagga och visst är vi i Berlin. Ordleken "Känner du din stad" gav i uppdrag att hitta till Tabergsgatan. En gång i tiden ändhållplats för spårvagnen och vi är på Torpaområdet. Polisen har fått nya bilar och märket är Volvo. Grattis till prinsessan Estelle som fyllde 10 i veckan och hennes far heter Daniel.

En skandal seglar upp i Sverige. Migrationsverket vill utvisa tvååriga Favour, vars ensamstående mamma har dött. Det tänkta flyget skall gå till Nigeria. Till slut den otrolige idrottskillen Nils van der Pole som vann två guldmedaljer i skridsko vid OS i Kina. Han har tänkt till och känner sig utnyttjad av den kinesiska staten, som enligt Nils har använt honom som ett politiskt vapen för att legitemera sin regim. Hans beslut är att ge bort en av medaljerna till Gui Minhai. En svensk författare som sitter fängslad i landet på grundlösa anklagelser för spioneri. Författarens dotter fick ta emot guldmedaljen i torsdags. 

Nu Hovslättsskolans treors alster till det yngre gardet. Även här var det en trio frågor som var värre än andra. Hur många dagar har februari 2022? Inget skottår i år och vi noterar 28 i almanackan. Flotten som tog Thor Heyerdahl från Peru till Polynesien, en rutt på 800 mil, heter Kon-Tiki. Den gemensamma frågan för ung/äldre gällde dinosaurien Tricertatops och skapade även här problem.

Nu snabb genomgång av alla lätta barnspörsmål. Flaggan på bild är från Ukraina. Killen på bild är Alfons. H&M säljer kläder. OS-maskoten från Kina heter Bing Dwen Dwen. Theoz i Mello heter egentligen Theodor. Visarna på en klocka visar kvart över åtta. Spöket Labans lillasyster heter Labolina. RR är bilmärket för Rolls-Royce. Vårblommorna som tittar fram är vitsippor. Före april månad kommer mars. Två veckor innehåller 14 dagar och björnen på ett foto är en panda.

Skiljefrågan bestod av att välja ett turnummer mellan 0 och 99. Den fd landslagsmannen Adam Fransson fick i uppdrag att dra numret och det blev nia nolla - 90.

Nu vilar vi upp oss för nya utmaningar nästa söndag. Vi syns på Hovet!
 

[ 220220 - söndag ]   Pippin i hörnet rensade  

Väderguden över Hovet höjdes till skyarna vid söndagens tipspromenad på Hovet. Vädret var perfekt för knepig frågepromenad. Sol och blå himmel! Våffelbagarn hade full fart på med sina järn! Frågorna varierade i svårighetsgrad och dagens fågel skapade huvudbry!

Rätta rader;
Vuxna; 122 2XX 12X 112 X12
Barn; X2X XX1 X1X 2X2 11X
Vinnare;
Vuxna; Kaj Lesse, Elsa Wahnström, Ulla-Karin Potila, Lars Åke Ljungberg och Ethel Lönn
Barn; Christopher Millqvist, Linnea Fransson och Helga Erkenheed
Lottade vinnare;
Konsthantverk P.J:son; Ann-Britt Lindstrand
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Inge Andersson
Äventyrsbad; Alexandra Brändström och Kasper Hedlund
Sverigelott; Madeleine Fransson, Lennart Glans och Cecilia Björkqvist
Skiljefråga; 3 - 2,   5 mål
Antal deltagare; 131

Vi börjar på avdelningen svår. Fågeln var av den värsta sorten. Bilden visar en rovfågel som svävar i luften och de tre ledorden som skulle hjälpa till på traven var först Glada, men nej. Andra var Krigsivrare, men inte var det en hök. Till slut fanns bara Pippi i hörnet kvar. Bilden visar en Örn. Pippi i hÖRNet! Svårare än så var det inte!

Gatan i "Känner Du din stad" var också av det knepiga slaget. Nu gällde det att hitta till Centralvägen. För att hitta dit får man ta sig till Ryhov och inleda sökandet. Med lite kämpaglöd hittar man nämnda väg där. På den svåra avdelningen hittar vi även dagens OS-fråga. Hur många guldmedaljer tog de svenska atleterna? Lag Edin med skippern Niklas tog Sveriges åttonde guld under lördagen. Problematisk var också att fastställa vilket departement Annika Strandhäll, på bild, bestämmer över. Hon är kultur och miljöminister.

Vi tåga på till nästa avdelning och den heter varken lätt eller svår. Tullverket har gjort stora beslag av ett knarkklassat läkemedel som är populär hos våra svenska ungdomar. Vilket? Tramadol är namnet på detta sattyg. I denna svårighetsklass finner vi också en bild på en gammal byggnad och spörsmålet är i vilken stadsdel i vår stad vi hittar denna. Byggnaden är riven sedan länge och det var Jönköpings Länscellfängelse och låg på Vallgatan och då är vi på den västra stadsdelen.

Nu är vi framme hos den lätta avdelningen. Ordleken "Gissa svenska orter"  bjöd på ledtråden Skydda + Sandmark. Utav det får vi fram Värna + Mo.  En bild visar två zebror varav den ena är märkt med en QR-kod, men frågen är vad den andra representerar för kod. Jo, denne är ju naturligt en EAN-kod. Streckkoden som vi hittar för det mesta på alla inköpta varor. Nästa fråga handlar om korta kjolar och vilken friskola som inte godkänner att unga flickor klär sig så "vågat" De flesta av dagens gångare svarade Engelska Skolan.

En liten gåta berörde 6 ägg, varav du har krossat två, stekt två och ätit upp två. Hur många har du kvar? En fyra på svarstalongen ger rätt. Den förste deltagaren till årets Let´s dance presenterades i lördags och visst var det fru Mandelmann. En bild med stort vattenflöde visades på fråga elva och detta stora läckage skede i veckan på Liljeholmen. Drottning Eliszbeth II av England har nu tronat i 70 år. Den gemensamma frågan för vuxna och barn som produceras av Hovslättsskolans elver visar en Iris.

Till sist spörsmålet som alla kunde. Den skönsjungande Jönköpingstjejen som imponerade i lördagskvällens melodifestival gick direkt till final på Friends Arena den 12 mars. Överstyyyvt Faith Kakembo!!!

Dagens barnfrågor ställde egentligen inte till några problem för våra yngre deltagare. Endast två kan betecknas som mindre fallgropar. Vad heter det man spänner hästens sadel med? Sadelgjord ger rätt. Den andra var färgen på J-Södras matchtröja. Den är grön. I övrigt gick man felfritt.

Nu ser vi fram emot nästa söndag och vi kan avslöja att vår vädergud över arenan mumlar något om en stor sol igen!

[ 220213 - söndag ]   Efterlängtad comeback i helgen   

Väderguden över söndagens tipspromenad på Hovet hade inte lovat för mycket, utan hans väderlöfte slog in; grått, någon plusgrad och absolut ingen sol. Nu vill vi dock ha något bättre kommande helger!
OS-tider till trots noterar vi åter tresiffrigt deltagarantal. TACK alla som är med och gör arrangemanget på Hovet till en liten folkfest!
Svårighetsgraden på frågorna var nog på en 8 på en skala 1 - 10.  Endast tre gångare bland de vuxna gick felfritt och bland barnen var det ingen som prickade helt rätt.

Rätt rad vuxna; 122 11X X12 122 XX2
Vinnare; Ethel Lönn, Elsa Wahnström, Birgitta Lindén, Marita Arvidsson och Barbro Björklund
Rätt rad barn; 1X1 112 X1X X11 XX1
Vinnare; Tilia Johansson, Ella Kjell och Josefine Alvarsson
Lottade vinnare;
Konsthantverk P.J:son; Gunilla Selse
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Jan Wennerberg
Äventyrsbad; Marie-Elene Holmdahl och Tinna Ahlander
Sverigelott; Ingbritt Kirchberg, Gunnel Josefsson och Barbro Claesson
Skiljefrågan; 5 mål, 1 - 4
Antal deltagare; 107

Kommentarer
Vi går till den svåra avdelningen och hittar en kvartett spörsmål som stack ut. Först OS-frågan om giganten Nils van der Pole vars rör hade en hastighet som aldrig tidigare hade skådats. Två guld och ett nytt världsrekod på 10 000 meter, 12.32.95. Tipspromenadfrågan gjorde en jämförelse med Sigge Ericssons bragd i Cortina-OS 1956 där han vann 10 000 meter på Misurinasjön i kamp med bl a norrmannen Knut "Kuppen" Johannesen. Hur lång tid skiljede Nils från Sigge? Rätt svar ca fyra minuter. Men svenska folket älskade skridskolegenden Sigge lika stort som fenomenet Nils!

Knepigt värre var också frågan att Sverige dras inför EU-domstolen och riskerar höga böter. Det gäller varken snus eller alkohol, utan det handlar om vapen. Regeringen har försökt få igenom en vapenlag i riksdagen, men misslyckats pga att den gick längre än EU:s krav och skulle ställa till det för bl a vår jägarkår och sportskyttar. En fråga som hamnar på denna avdelning förvånar frågeställaren. Hur många partiledare finns det i riksdagen? Många hade gissat på sju, men med V, S, Mp, C, L, KD, M och SD blir det ju åtta. Biskopen i Visby som blev avkragad hade brutit mot ett av guds bud. Vilket? Sjätte budet - Du skall icke begå äktenskapsbrott.

Nu avdelning något mindre svårt. Utmaningen "Känner du din stad" bestod i att hitta till Rosmarinvägen. För att inte gå vilse måste man först gå till Ekhagen och där hittar man målet. Dagens fågel visade en Kornknarr och rätt ledtråd är Bjugg Mc. Bjugg är ett ålderdomligt ord för Korn och en Mc är en Knarr. Matematiken ställde också till det. Uppgidten var 50 + 10 x 0 + 7 + 2 = 59. Först löser man multiplikationen 10 x 0 och det ger ju 0. Sedan additionen 50 + 7 + 2=59. En bild på en tegelbyggnad visar Bruket i Norrahammar och från det stället frågan är uppsatt, är det söderut. 

Nu närmar vi oss avdelningen lätta och på vägen dit hittar vi Hovslättsskolans elevers fråga till de äldre. En bild visar en långhårig kanin och frågan är vilken ras det är. Angorakanin ger ett R på bongen. HV71 går fram som en ångvält i serien. Nja, inte riktigt, men under veckan har de vunnit tre av tre möjliga matcher. Hur många mål har de tillverkat? Rätt svar är 14. Ordleken "Svenska orter" gav ledtråden Köttföretaget + Grus och svaret blir Scan + ör. Vi byter c:et mot ett K och får Skanör, som ligger i Götaland.

Nu är vi på den lätta avdelningen. Vi börjar med den folkkäre programledaren Ingvar Oldsberg som gick bort i veckan. RIP. 2006 blev han inte utsedd till Årets Malmöit eller Stockholmare utan givetvis var titeln Årets Göteborgare. Tjejerna Maja Dahlqvist och Jonna Sundling  som tog guld och silver i skidsprinten i tisdags var med i stafetten 4 x 5 km och  bidrog stort till en ny medalj av valören Brons. Polarpriset i år tilldelas Iggy Pop. Det gamla fotot på aktivt torgliv är tagit i vår stads Östra stadsdel.

Barnfrågornas stora akilleshäl gällde en igelkott och vad som gäller ang det taggiga djuret.  Tre alternativ gavs. Den ser bra i mörker. Nej, den ser illa även i ljuset. Den trivs i välstädade trädgårdar. Nej. Den gillar pannkakor och visst gör den det + mycket annat. I övrigt var det inga större problem för våra yngre deltagare att ta sig igenom frågepromenaden. Vi bor i Europa. Man måste ha ägg när man gör pasta. Ricky Rich har gjort låten "Habibi". OS-ringarna är fem till antal. 4 x 20 är 80.Det är i filmen Frost man hittar en avbildad snögubbefigur. I vårt alfabet hittar vi 29 bokstäver.

Länderna i Norden är Finland, Island, Danmark, Norge och Sverige. Det engelska ordet för blåbär är Blueberry. Planeten Merkurius ligger närmast solen. En brun tecknad figur bär namnet Babba. Alla Hjärtans Dag är den 14 februari. Saharaöknen ligger i Afrika.

Dagens skiljefråga gällde söndagens match i SSL, högsta damligan i innebandy, Jönköpings IK mot Lunds IBK. Den slutade med en bortavinst med siffrorna 1 - 4 och 5 mål är rätta svaret. 

Till sist det bästa av allt. Våffelbagarn är tillbaka! Efter en frånvaro på två år gjorde han comeback med sina välansade järn och serverade alla våffelsugna på frasiga bakverk med fluffig grädde och välsmakande sylt. Succé! Och det bästa av allt - han är tillbaka på söndag!

[ 220206 - söndag ]   Hovets gångare trotsade OS!

Det hystes en del farhågor inför söndagens tipspromenad att många av våra promenadare skulle välja bort frågerundan för OS-tävlingarna på TV, men inte blev det så. Åtminstonde inte i någon större omfattning, utan vi kunde åter notera ett tresiffrigt deltagarantal under söndagsförmiddagen. Väderguden bjöd på hyfsat väder, men borde ändock kunna prestera bättre med ex en blå himmel och en gul stor sol. Skärpning till kommande folkfest på Hovet!  

Rätt rad vuxna; 22X X2X X2X 212 211
Rätt rad barn; XXX X21 21X XXX 122
Vinnare vuxna; Lennart Potila, Maria Gustafsson, Anita Färggren, Esbjörn Sjögren och Elwin Nygårdh
Vinnare barn; Christopher Millqvist, Gunnar Dahlin och Isak Törnqvist
Lottade vinnare;
Konsthantverk av P.J:son; Gittan Larsson
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Margareta Ahlander
Äventyrsbad; Jessica Christensson och Mudar Hill
Sverigelott; David Johansson, Lars Lindstrand och Birgit Jonsson
Antal deltagare; 112
Skiljefrågan; 1 - 2  3 mål

Kommentarer
Omgångens svårighetsgrad bland vuxna var rätt så OK. 14 hade prickat in alla rätt och en hel mängd hamnade på 14. Bland barnen var det endast två som klarade sig felfritt och det var en Milla som det var svårt att hitta en kusin till.

Vi går direkt till vuxenavdelningen svår. Den värsta var spörsmålet om vilka de nya ägarna till DreamHack, världens största LAN-party, är. Många kände nog till att Saudiarabien är landet som satsar på Jönköpingsfesten, men här gällde det att svara med landets flagga. Svårighetsgraden ligger över vad som kan anses var OK för en tipspromenad. Skärpning frågeställarn!

På samma avdelning hittar vi parkeringsproblemet med sparkcyklarna. De måste minst parkeras vid ett cykelställ. En annan knepig nöt handlade om en tjej på bild som gör comeback på Dramaten. Christina Scoollin handlar det om och dramat är Macbeth.

Vi går vidare till avdelningen något svårt. 2017 mördades FN-tjänstgörande Zaida Catalan och nu har landet där det skedde straffat de skyldiga. 51 personer fick bota med sina kroppar i Kongo-Kinshasa. Dagens ordlek med våra orter blev svårare än väntat.Ledtråden var Karolinska Institutet + skrivtecken och det väntade svar skulle vara Ki + runa. En markering för Norrland ger en stjärna.

Nu närmar vi oss de lätta, men först hittas vad lördagens vinnare i första omgången av Melodifestivalen heter. Namnet är Cornelia Jakobs. På samma nivå är en spindel och hur många ben hen har. Åtta ger rätt. Även dagens fågelfråga hamnar här och rätt får de som har bockat för Pica Pica Pippi. Här handlar det om latin, förutom pippi, och det betyder Skata. 

Nu är vi på avdelning Lätt. Lantmäterigränd hittade nästa alla till. Att psykisk ohälsa är en stor orsak till sjukskrivningar i länet verkar inte vara okänt. Likaså batterifabriken som skall anläggas i Göteborg. Det är ju 3000 anställningar som planeras. Första OS-GULDET för Sverige fixade Walter Wallberg i Puckelpist. Orten som är tänkt för slutförvaringen av kärnbränslet är Östhammar. Sist bland vuxenfrågorna som alla klarade finner vi Avicii Arena och Mellos planering av säsongens galor. Vid det fjärde tillfället var den redan bokad och utsåld. Tomas Ledin firar sin 70 årsdag med stor show. 

Nu barnens frågor. Det var Milla som gav många av de yngre stort huvudbry. Vems kusin är hon? Ja, inte är det Alfons eller Mållgans, utan det är Viktors. Tre andra frågor orsakade smärre problem. Världens största orm är Anakondan. Spindeln har åtta ben. På bild på fråga 13 hittar vi Mini-hopp.

I övrigt klarades det mest med glans. Det är Baloo som sjunger att man skall vara nöjd med livet. Gösta Knutsson ligger bakom verket om Pelle Svanslös. I ketchupflaskan hittar vi tomater. Madickens lillasyster heter Lisabet.Drottningen i Sverige heter Silvia. Elsas syster i filmen Frost är Anna. Om man är muslim heter religionen Islam. Vill du raida, battla och levla skall du spela Pokérmon Go. Häst på tyska heter Pferd. Till slut färgerna på OS-ringarna är blå, gul, svart, grön och röd.

Ett stort TACK till alla som kom i söndags och redan nu kan vi avslöja att Våffelbagarn gör ev comeback kommande söndag. Vi syns!

[ 220130 - söndag ]   Tipspromenadarna på Hovet är bäst när det gäller!

Först ett stort TACK till alla som deltog i söndagens tipspromenad på Hovet, trots rådande oväder. Vår vädergud över Hovet är en storlögnare! Lovade att fixa 10 grader i luften och en stor sol, men vad blev det. Helmulet och inte kändes det som några större värmegrader. Det var brrr! 120 deltagare!!!Bra jobbat!

Tipspromenaden var desto bättre.  24% av de vuxna noterades med en 15-poängare och bland de yngre  träffade 44% rätt. Bra jobbat! Guldfinalen i handbollen fällde avgörandet på dagens promenad. De svenska grabbarna gjorde 27 mål i segermatchen mot Spanien, 27 mål ger rätt på  skiljefrågan.

Rätt rad vuxna; 1X2 X2X 222 222 X12
Rätt rad barn; 1XX 121 11X X12 XX2 
Vinnare vuxna; Ulrika Lamberth, Christer Nygårdh, Ethel Lönn, Herman Larsson och Anton Lamberth
Vinnare barn; Harry Löfgren, My Söderström och Alicia Claesson
Lottade vinnare
Konsthantverk av P.J:son; Margareta Lööw
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Reidar Rothzén
Äventyrsbad; Gustav Lindman och Erik Isoz
Sverigelott; Anita Ovegård, Ingvar Björkman och Agneta Lesse
Skiljefrågan; 27 mål EM-Guld
Antal deltagare; 120  

Kommentarer
Det fanns en del fallgropar bland de vuxna deltagarnas frågor, men hela 24% av dem lyckades kryssa rätt mellan svårigheterna och gick helt felfritt.

Det spörsmålet som orsakade mest huvudbry var dagens fågelfråga. På bilden syntes en Grönsiska och ledordet som är rätt är Ung Fink. Ung som i grön och Fink i siska. Mer knepighet hittades i president Erdogans val av att byta det internationella namnet Turkey, en fågel, mot ett nytt  och bland frågealternativen var Türkiye rätt. En del hade gissat på Erdogans förnamn Tayyip. Även vår Pippi Långströms namn utomlands satte pinnar i hjulet. I vilket land heter hon Peppi Dlinnyjtjulok? Jo, det gör hon i Ryssland.

Vår statsminister Magdalena Andersson besökte Jönköping i veckan och det var Per Brahegymnasiet som fick hennes besök. Något lättare uppgift, men som ändå fällde en hel del. En gammal Saab 96 från 1979 hittades i en lada. En bil  som inte hade varit ute på vår vägar. Auktion och högsta budet landade på en halvmiljon! Färgen på årets majblomma? Den unge pojken som kom med förslaget som vann, var vid tillfället hungrig och tänkte på ett stekt ägg, därav färgerna vit och gul. 

Nu över till avdelning lättare. Dagens "Känner du din stad" frågade efter Stockrosgatan och då får vi gå till Ekhagen. En del gick vilse.  Var ligger Auschwitz? i Polen och det klarade de flesta. Regeringen har beslutat att tillåta Kronvittne och om dessa kriminella berättar det mesta kan de få en fördel.  Det blir inte ekonomisk ersättning, utan dessa kan räkna med lägre eget straff. Dagens ordlek "Gissa svenska orter" hade ligger ledtråden Spanien + Mynt. Det skall enligt frågeställaren bli Land + Krona och med ett s i mitten orten ligger i Götaland.

Nu till avdelningen för enkla spörsmål. Det är Danmark som tog bort covidrestriktionerna. Hovslättsskolans treors fråga om vad en avbildad blomma heter visar en Dahlia. "Skall Du ha en stänkare" är en välkänd replik i Beckfilmerna och han som står på en balkong och fäller denna klassiska fråga är Ingvar Hirdvall.

Nu spörsmålen som alla kunde. I veckan visade TV en enorm tillställning i New York med en jublande publik och en svensk i centrum. Svensken är Henrik Lundqvist och det är hans matchtröja som hissas upp i taket i Madison Square Garden. Tipspromenadfrågan som alla klarade var vilket lag han representerade. New Yorks Rangers ger ett R på bongen! Dagens lättaste borde och är vilket namn ovädret över promenaden heter. Malik kommer det dröja länge innan vi glömmer, den Ovädersguden!

Nu problem på barnfronten. Ja, inte var problemen många, de flesta av de yngre deltagarna var näst intill felfria.  Spörsmålet som ställde till det mest var det om en idrottstjej från Jönköping, Gabriella Strandberg.Hon fanns med på bild och då avslöjas en röd matchtröja som för tankarna till Jönköpings Innebandyklubb. Innebandy ger en guldstjärna. Missar fanns det även på två hundfrågor. En bild visar en liten fin fyrfoting och det är en Beagle. Ytterligare en som skapade visst problem. Vilket av våra husdjur är släkt med vargen? Javisst, är det en vovve.

I övrigt var det så gott som felfritt. Imponerande! Som vuxen hade undertecknad haft svårt med frågor som att Lisa är huvudpersonen i boken Handbok för superhjältar. Inte visste man att Harry Potter har ett ärr i sin panna som liknar en blixt. Inte heller att Astrid Lindgren föddes 1907 eller att två små möss på bild heter Musse och Helium. Tack alla elever på Hovslättsskolan att ni hjälper Hovslätts IK med roliga, kluriga och snygga barnfrågor. Ja, man vågar nog säga att tipspromenaden på Hovet har kommunens bästa barnfrågor!

Vi syns på Hovet nästa söndag! Vår vädergud hotar tyvärr med både regn och snö, dock i liten mängd, men ändå. Hur avskedar man en som svävar över arenan och inte klarar av att få fram en stor gul sol?

[ 220123 - söndag ]  Nytt årsrekord på Hovet!

Idag bjöd vår vädergud på bra gångarväder även om han inte ville släppa fram en stor och härlig sol. Men lugn, den tiden kommer om man känner vår vädergud rätt,  Härligt att se alla som strömmade till arenan och tillsammans satte vi ett nytt årsrekord. 190 personer noterades! Ett stort TACK till er alla!

Rätta rader;Vuxna; 2X2 X12 211 X12 2XX
Barn; 122 X12 2X2 21X 1X2
Vinnare vuxna; Susanne Ganlid, Gittan Larsson, Monica Johansson, Anders Josefsson och Christer Hyltén
Vinnare barn; Wilma Claesson, Noha Wikell och Alicia Claesson
Lottade vinnare;
Konsthantverk av P.J:son; Eva-Karin Björkbrant
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Anita Färggren
Äventyrsbad; Theo Johansson och Elsa Lööw
Sverigelott; Torbjörn Blomqvist, Mikael Färggren och Ove Claéson
Skiljefrågan; 25 mål
Antal deltagare; 190

Kommentarer
Frågeställaren tyckte när spörsmålen var gjorda att svårighetsnivån var väl hög, men när allt är rättat ser man att svaren är mycket väl godkänt gjorda. Bland de vuxna gångare var det 11 som har 15 rätt, 7% och bland barnen var det 8 som är felfria, 29%. Men visst var det skörsmål som var värre än andra. 

Den svåraste var en gåta som löd; Om Lisas dotter är min dotters mamma, vilket är då mitt förhållande till Lisa? Hur förklarar man den? Vi försöker. Jag har en dotter tillsammans med Lisas dotter och vi antar att vi är gifta. Eftersom min frus mamma är Lisa, måste Lisa också vara min svärmor. Visst är den svår och 57% av söndagens promenadare hade fel. Inte lätt att lösa ute i skogen!

Det fanns också fler svårigheter bland dagens uppgifter. Kartläsningen "Känner du din stad" blev en stor utmaningen för många . Nu gällde det att hitta till Tellusgatan och då får man bege sig till Ekhagen och gå åt Huskvarnahållet för att hitta rätt. Dagens fågelfrågas bild visade en Storskarv och rätt ledord är Bamsefot. Bamse för stor och fog för skarv. SD förstärker inför valet i september. Mattias Karlsson gör comeback och frågan var om vilket ansvarsområde han kommer ha inom partiet. Det var varken Försvaret eller Kulturen utan Rottnesonen kommer att svara för frågorna om Landsbygden.

Nu avdelning halvknepiga. Den omtalade våldtäktsmannen som fick ett mycket stort skadestånd pga att hans ålder justerades och det visades då att han hade suttit inlåst för länge. Summan han fick var 840 000:-. Även idrottsfrågan om matchen Barcelona - Real Madrid i damernas Champion League som det har sålts 85 000 förköpsbiljetter till blev halvsvår. Lagkaptenen i Real Madrid är Kosovare Asllani och vilken är hennes moderförening? Vimmerby IF lärde henne grunderna i fotbollens ädla konst.

En politiker i länet klappade en partikollega på rumpan och frågan är vilket parti de bägge representerar. Rätt på bongen får man om man svarat S. Ordleken "Gissa svenska orter" var också lite kvistig. Ledorden är Riktning + Insamla  och tanken är att Riktning blir Upp och Insamla  Sala. Uppsala! Ett land i Europa skall införa tvångsvaccernering och alternativen presenterades av tre olika flaggor. Flaggan vid tvåan är rätt och det är Österikes.

Nu avdelning lätt. För 20 år sedan skedde ett hedersmord i Sverige och flickan som fick sätta livet till hette Fatime. Den gemensamma frågan för vuxna och barn klarades med glans av de äldre. Haren hade nästan alla noterat. Idrottsgalan som sändes under måndagen dominerades stort av Hopplandslaget och de valdes av folket till Jerringspriset och av en jury utsetts till att ha gjort den största bragden i svensk idrott 2021. Ytterligare en titel blev det och det var att de även blev Årets lag. Måste ha varit i en tuff konkurrens med bland annat fotbollsdamernas silverlag i OS.

En annan fråga som de flesta klarade var den stora hövdingen som festade loss under värsta coronrestriktionen. Hans titel är Premiärminister. En bild på en byggnad som är i riskzonen för rivning ligger på Ryhov. Nu spörsmålet som alla klarade! En bild på en byggnad i city av vår stad visas och frågan är vilken bank som finns där. Handelsbanken är svaret.

Bland barnen var det två frågor som ställde till med större huvudbry. En filmfråga visar en bild där ett gäng åker på en kvast och visst heter verket Kvastresan. Nästa med svårigheter handlade om Super Mario och frågan om när han fick ett eget spel. 1985 ger en stjärna.

Små fallgropar hittades hos en frågekvartett. Längden på en fullvuxen igelkott kan bli 20-30 cm. Namnsdag på julafton har Eva. Ursprungslandet för judo är Japan. FC Liverpools hemmaarena heter Anfield Road. I örigt har de yngre gått mer eller mindre felfritt.

Nu samlas vi igen på söndag och gör ett försök till ytterligare ett Årsrekord. Bjud med släkt och grannar. Vi syns på Hovet!
 

[ 220116 - söndag ]  Bårarp i topp!

Åter blev det ett nytt årsrekord på populära tipspromenaden på den rödvita arenan Hovet! Det enda som saknades var den stora gula solen, men väderguden var ändå OK. Hotade dagen innan med regn, men satte inte hotelsen i spel.

Rätt rad vuxna; 111 XX1 111 X2X 112
Vinnare; Stefan Claesson, Karin Claesson, Christina Claesson, Kicki Hedh och Gerd Fransson
Rätt rad barn; 2X1 XXX 1XX 122 X12
Vinnare; Jonline Uppman, Bianca Lejon och Svante Wiberg
Lottade vinnare;
Konsthantverk av P.J:son; Inger Blomquist
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Göran Nilsson
Äventyrsbad; Daniel Forslund och Camilla Johansson
Sverigelott; Zandora Goude, Lars Liljeberg och Monica Johansson
Skiljefråga; 7:a
Antal deltagare; 171

Kommentarer
Direkt till avdelning svårt. Värsta uppgiften för dagen handlade om en Folk Park som är till salu. Många snubblade på den frågan. Det är i Aneby som du hittar denna park. Rätt knepig fråga var ordkunskapen om Jönköpingskan. Det gällde Musta och vad det betyder på ren svenska. Som grabb växte man upp i den ädlaste delen av vår stad och tyckte nog att frågan var lite väl lätt. Men inte var det så. Kaffe är rätt svar. 

Ytterligare svårigheter blev det när man skulle namnge vår kommuns stor skidlöpares moderförening. Johannes Eklöf som vann bergsloppet Prato Piazza Mountain Challenge tog sina första stavtag som Hallbyit. Vi firade 100 år i veckan med anledning av att kvinnorna tog plats i riksdagen och Bertha Wellin var en av dem och hon gav också ett rätt på veckans tipsbong. 

Vi fortsätter till avd halvsvåra. Först "Känner du din stad" och uppdraget var att hitta till Sveningshagen. De som kom rätt prickade för en etta på kupongen och visste att det var Skänkeberg som var målet. Nästa spörsmål i avdelningen gäller vem fotbollslegenden Maradona har sällskap med ut på plan för match. Det svartvita kortet visar ju att det är Glenn Strömberg och han marscherar in med Atalantas matchtröja på sog. Ordleken "Svenska Orter" ärende för dagen gällde Lever + Höjd. Lever blir Bor och Höjd kan vara Ås och den gamla textilstaden ligger i Götaland.

Nästa klass är den lätta. Den norska stormen med regn och hård vind som fortfarande härjar något svagare över oss heter Gyda. En bild på två äldre gentlemän som är på språng visar vårt lands hövding, Kungen och hövdingen över delar av Hovslätt, Lindström och det är på Lennarts hemmaplan Hovslätts Hembygdspark duon syns. Veckans fågelfråga visar en stilig Skräntärna och ledorden Högljutt Luciafölje ger en stjärna i kanten.

Grabben på bild är 75 vårar och är ute på sin avskedsturnering i vårt land. Vad heter bandet som han var med och startade för 50 år sedan? Hoola Bandoola Band ger rätt och 75:an heter Mikael Wiehe. I fredags brann det i en av stans restauranger som gav brandkårsutryckning. Det drabbade matstället är Nha Trang Restaurang, en vietnametisk restaurang på Herkulesvägen som serverar mycket god mat. Chef för ett EU-lands underrättelsetjänst sitter häktad sedan december förra året. Vilket land gäller det? Danmark är rätt svar. Den gemensamma frågan för vuxna och barn som ställs av treorna i Hovslättsskolan var världens största djur heter. Nästan alla visste att det är Blåvalen. 

Till slut på vuxenavdelningen vuxna är det en fråga som alla kunde. Fråga nummer 1 - Vart förstärker Sverige de militära styrkorna? Lätt som en plått - Gotland!

Nu Åk 3 i Hovslättsskolans alster till promenaden. Svåraste frågan som drygt 50% gick bet på, visar en bild av en salamander från Mexico och är en Axelot. Vattendjuret förekommer in säkra källor också i en del dataspel. Mer knepigt - Youtubarna Yumi och Tomu heter i verkligen Jenny och Tom.

Ytterligare spörsmål som skapade huvudbry var vad Julön är känd för. Rätt ger Krabbornas årliga vandring. Även frågan om var fängelset Alcatraz ligger var inte välkänt för alla. Det hittas utenför San Fricisco.  I övrigt var barnfrågorna lätt och prickades in av nästan alla.

På söndag träffas vi igen och försöker att slå det nya deltagarrekordet 171. Vi syns på Hovet!!!

[ 220109 - söndag ]  Svår runda på Hovet

Idag var vår vädergud över Hovet nådig. Bara solen fattades för att det skulle vara ett helt perfekt tipspromenadväder. Dagens vuxenfrågor bjöd däremot på mycket huvudbry för promenadarna, endast tre hade prickat in varsin fullträff. Dagens rätta rader och vinnare presenteras här;

Rätt rad vuxna; 112 XX1 1XX 212X21
Vinnare vuxna; Birgitta Lindén, Elsa Wahnström, Ethel Lönn, Dick Björklund och Stefan Claesson
Rätt rad barn; XX1 XX1 22X 21X 2X2
Vinnare barn; Adam Oscarsson, Tilia Adolfsson och Henry Malmqvist
Lottade vinnare;
Konsthantverk P.J:son; Agneta Wallberg
Lunch Kettilstorps Golfrestaurang; Mats Lagerqvist
Badbiljetter; Lovis Kastanius och Helga Erkenheed
Sverigelotter; Susanne Josefsson, Johan Claesson och Cornelia Söderberg
Skiljefrågan; 0-3
Antal deltagare; 153 

Kommentarer;
Bland vuxenfrågorna hittar vi en stor fallgrop. Fråga nummer 13 handlar om nyss OS-klara Charlotte Kalla och i vilken gren hon tog ett guld i vid förra OS. 26%  tog fel valalternativ och svarade staffeten, men det var efter målgången i Skiathlon som hon fick den gyllende medaljen hängande runt halsen.

Det var en svår runda med endast tre gångare som satte allt, så det var mer som var extra knepigt. Den aktuelle tennisspelaren Novak Djokovic som blev stoppad vid ankomsten till Australien, där han skall spela Australian Open. Men frågan handlade inte om tennis, utan om vad huvudstaden heter i det land han har växt upp i. Serbien är landet och staden är Belgrad. På frågan "Känner du din stad" gällde det att hitta till Adolf Fredriksvägen och där blev det många frågetecken. Gatan ligger bort mot Vättersnäs. En tvåa på bongen ger rätt. Den bil som blev mest registrerad i Sverige är en Volvo, men vilken modellbeteckning har den var frågan. S/V 60 är svaret.

Nu till den lätta avdelningen. Vår talman Andreas Norlén representerade moderaterna när han var riksdagsledamot, Sveriges stora pizzadagen inföll på årets första lördag. En framdörr med många skrivna egenskaper på vållade inte heller några problem. Visst var det en Folka. Den gemensamma frågan för både vuxna och barn brukar vara svår, men nu löste de vuxna den med glans. Det var värre för barnen. Vi fick se ett djurspår och det var en älg som hade satt sina klövar där.

Nu barnfrågorna. Två stack ut lite extra i svårighetsgrad. En Pokémonfigur som skulle markeras med namnet Pichu och vad den första Lasse-Maja barnboken heter. Den som har läst alla Lasse-Majaböckerna vet att den heter Diamantmysteriet. Dessutom som har sagts ovan skapade älgspåret huvubry hos våra yndre deltagare. I övrigt var det inga större problem.

Dagens skiljefråga handlade om Milan och Zlatan. Valencia vs Milan. Svensken gjorde första målet och laget från Milano vann. 0-3 blev resultatet och det som förvånar en aning är att endast en promenerare hade prickat in rätt resultat. Grattis Agneta Wallberg!

Nu laddar vi om inför nästa söndag och hoppas på samma uppslutning som idag. 153 deltagare! Jättebra! Vi syns! 
 

[ 220102 - söndag ]   "Arvid" och Elsa tog premiären!

Idag kom äntligen dagen då det var premiär på årets tipspromenader. Över 80 promenerare hade hittat till Hovet och plusgrader i luften grasserade gynnsamt. Ja, det var en härlig start på tipspromenadåret 2022.

Rätt rad och vinnare;
Vuxna; 2X2 112 2X1  1X2 X2X
Christer Arvidsson, Felix Jacobsson,, Leif Wilfordson, Ove Claéson och Pelle Färggren
Rätt rad barn; 211 112 2X2 2X1 12X
Elsa Hallström, Alicia Hallström och Meja Sollenby
Lottade vinnare;
Badbiljett; Ida Wikell och Carro K Fransson
Sverigelott; Janet Tenlid, Inger Blomqvist och Antonio Djakovic
Skiljefrågan; 41,60 kronor
Antal deltagare; 82

Kommentare[

Tolv deltagare lyckades pricka in alla rätt bland de vuxna. Ett stort bravo! Dock fanns det frågor som ställde till större besvär än andra, Värst var spörsmål nummer 12. Ett foto på ett kapell och frågan var i vilken stadsdel byggnaden ligger. Bilden är från Östra Kyrkogården och Öster är rätt svar. Huvudbry blev det även med ett foto av Desmond Tutu som begravdes i veckan och frågan gällde i vilken stad.Kapstaden ger rätt på bongen. Ytterligare en fallgrop var en bild av Siw Malmkvist och hur mycket hon fyllde i veckan. Denna pigga dam blev 85!

Nu till avd lätta. Känner du din stad gällde idag att hitta till Killalen och det svaret gav rätt hos de flesta och lika blev det med boten på 800 riksdaler för kastad fimp.  Karl Oskar i den nya filmutgåvan av Utvandrarna spels av Gustaf Skasgård är självklart för de flesta och likså är det med dagens fågelfråga. Det fina fotot visar en berguv som kommer seglande med sitt vingspann på dryga 1,5 meter genom skogen. Texten i frågan som stämmer bäst in på pippin är Stenigt original.  

Bland barnen var det sex som styrde felfritt genom söndagens tipspromenad. Såraste nöten var att komma på vem som har skrivit böckerna om hästen Sigge. Lin Hallberg är författaren. Lite bry blev det också när frågan om vilket land Josef, Maria och Jesubarnet flydde till när Herodes var efter dem. Egypten ger en stjärna i kanten. 

Alla frågor kommer att hänga inne på Hovet vid söndagens promenad med rätt svar angivit. Vi syns!
 

[ 210328 - söndag ]    21 är ostraffbart!

Finaldags för säsongens tipspromenad på Hovet var det i söndags och mängder av vuxna och barn hade samlats för att testa sina kunskaper inom skiftande områden. 
 
Vi börjar med att titta på en trio spörsmål som var värre än de andra. Uppgiften ”Känner du din stad” bestod av att hitta till Ståltorpsgatan och skapade problem, men söker man på väster och kommer till Kristinedal är man på rätt väg. En seriefigur i skepnad av en hund av rasen beagle efterfrågas och vad är namnet på den populära jycken. Snobben! Tredje frågan bland de värsta visar en bild av amerikanska bilvrak och bilmärket som söks är Chevrolet.
 
Nu lite lättare men ändå problemskapande. Först till Suezkanalen som går mellan haven; Medelhavet och ja, vad då. Röda Havet ger ett rätt. Veckans Zlatan handlar om att han kan bli äldste landslagsspelaren som gör mål vid söndagskvällens kamp mot Kosovo. Rekordet innehavs av en spelare som har spelat i tre italienska lag. Fiorentina, Genoa och vilket lag? Spelaren ifråga är Gunnar Gren och han var en av den tidens stora i svensktrion Grenoli i Milan. Dagens fågelfråga visar en bild av två badande fåglar. Ett av ledorden är Fjun Bad och det skall på något knepigt sätt bli Skäggdopping.
 
Vi går till avdelning lite knepigt. World Happiness Report har utsett Årets lyckligaste land och det är varken Norge eller Sverige, utan vi går österut till Finland. Tre brandbilar modell äldre står uppställda på en bild framför vår gamla brandstation och frågan gäller vilken gata de kör ut på om larmet går. Kyrkogatan! Natten till söndagen flyttade vi fram våra ur en timme för att komma till sommartid, men fråga 11 gällde hur många länder som flyttade fram visarna två timmar. Inga vad frågemakaren vet!
 
Nu har vi de lätta kvar. Flera av ungdomarna i Hovslätt har efterhand blivit TV- och radiokändisar inom sporten. En av dem är ankaret i Discovery + satsning på Allsvenskan och kommande OS. Hennes namn är Karin Frick. Vad tjejen som överraskade på konståkningens VM-is i helgen heter verkade lätt som en plätt. Josefin Taljegård är stjärnan som tändes! En bild på dansbandet som gästade Bingolotto på söndagskvällen var inte heller något problem för de mesta av deltagarna – Larz Kristerz!
 
Nu återstår det en trio frågor som klarades av alla. Ja, någon hade kanske snubblat med pennan. P3 Guldgalan utsåg Årets Artist och han heter Yasin, en duktig rappare som även har blandat sig i kriminella kretsar. Just nu åtalas han för stämpling till kidnappning. Tvåornas bidrag till vuxenfrågorna handlade om hunden Laika, en vovve som offrades under 50-talet vid en rymdfärd på sju timmar innan farkosten sprängdes. Laika är ifrån Ryssland. Slutligen ordleken Svenska städer. Dagens ledtråd var Jaa för norrlänning och visst blev det HJO! Götaland på kupongen.
 
Över till barnfrågorna och dessa är vi stolta över. Skrivna av barn för barn! Ett stort TACK till eleverna i årskurs 2 på Hovslättsskolan, det här gör ni mycket bra! En härlig blandning av svåra och lätta spörsmål.
 
De svåraste denna söndag var bl a den med en hund på bild och vilken ras det är. Golden retriever, Pudel eller Labrador. Den sistnämnde är rätt. En annan svår nöt att knäcka var en figur i Paw Patrol. De unga tipspromenadare som har svarat Chase får rätt. En av figurerna i Babblarna skulle namnges och visst var det Diddi, dock blev det en fallgrop för flera. Att tvåorna i Hovslättsskolan gillar fotboll har vi blivit varse. Nu gällde det att placera Paulo Dybala i ett lag och de som hade markerat Juventus fick en stjärna.
 
Övriga barnfrågor handlade om kallaste årstiden, Tusse från Mello, filmen Frost, pizza med ananas, skeppet Vasa, kropp på engelska, vår kronprinsessa och varför vi firar påsk. En salig blandning av ämnen och det gör nog Hovslätts IK´s barnfrågor till en av vår kommuns bästa!
 
På dagens skiljefråga skulle man ange ett nummer mellan 1 och 99. En av deltagarna fick dra en tombolalott från vår HIK-lotthink och de två sista siffrorna på lottsedeln blev också svaret på skiljefrågan. När lotten öppnas visades numret 1021 och därmed blev 21 dagens turnummer. Av alla 188 Vinnare deltagare hade fyra lyckats pränta ned 21. Bra jobbat!

Rätt rad vuxna;  x1x 22x 112 21x 112
 
Vinnare:  Mikael Sjödin, Örjan Almqvist, Mariitta Alén, Conny Millqvist och Ingvor Lagerstedt
 
Rätt rad barn;  21x x21 1x2 2x2 221
 
Vinnare barn;  Elliott Rosenkvist. Oskar Löfgren och Edvin Jakobsson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett;  Johanna Axelsson och Emelie Bäckström
 
Vinnare Sverigelott;  Göran Josefsson och Aino Rothzén
 
Skiljefrågan;   21
 
Antal deltagare;  188

Eftersom det var finalen idag skickar vi hem din vinst av Sverigelott och Badbiljett. Barnvinster hämtas på Hovet. Ring 070 - 373 60 47 för att kolla om kansliet är bemanat.
 
Nu tar vi paus, men vi kommer tillbaka med nya knåpigheter och då hoppas vi att den ödesdigra covid-19 har besegrats. Tänk en fullsatt klubbstuga med en härlig doft av nygräddade våfflor och kaffe plus ett enormt sorl från diskuterande tipspromenadare av dagens spörsmål. Kan bli en verklighet när vi syns igen! Välkomna i oktober eller strax efter nyår.           

[ 210321 - söndag ]    En staty blev mångas fall

Väderguden över Hovslätt lovade en stor sol och plusgrader på Hovet i söndags, men han sa inget om ett blåsväder. Och vad det öste på i byarna!
 
Nu till spörsmålen och vi tar den knepigaste först. ”Greta Thunberg blir staty utanför ett känt universitet i ..................... Ja, var någonstans? Det är universitetet i Winchester i södra England som arbetar med att vara så miljövänligt som möjligt som pryder sin utemiljö med den svenska miljökämpen Greta.
 
Nu avdelning normalsvår. Zlatan är tillbaka i landslaget och är på väg att lägga ytterligare ett rekord till sin stora samling. Får han vara med på planen på torsdag mot Georgien blir han den äldsta liraren i blågult genom tiderna. Frågan gällde vem som just nu har det rekordet och vilken klubb han representerade när det sattes. Rätt svar är Thomas Ravelli och IFK Göteborg ger en guldstjärna. Mer på denna avdelning. Dagens fågelbild visar en Nötväcka och ledtråden skall vara Kossa Purra. Det förstnämnda blir Nöt och purra är att väcka någon. Vidare, Gyllene Utterns ägare går i konkurs och med honom flera ställen. Det på bilden visar fina Ullinge Värdshus och kommunen som det ligger i är Eksjö.
 
Nu vandrar vi vidare till halvsvåra. Previlegiebrevet från 1284 som visar att Jönköping blir en stad och det har varit i stadens ägo i många hundra år skall flyttas fastslår Stockholms Tingsrätt. Vart? Skall våra kommuninnevånare se originalet får man bege sig till Vadstena. Omgångens äldre foto visar ett kvarter med gamla träkåkar som numera är rivna och det är namnet som efterfrågas. En hjälp kan vara Allmänna Brands hus i bakgrunden, i varje fall för oss som har uppnått en aktningsvärd ålder. Cigarren är namnet!
 
Vi går till avdelning småknepigt. I söndags var det FN´s världsdag för Downs Syndrom och i Sverige visas det genom att man rocka sockorna. Alltså har två udda sockor. Ordleken ”Svenska städer” gav ledtråden Skadegörare + ogift och frågeställaren hade tänkt att det förstnämnda blir Mal och mö på ogift. Götaland är rätt.
 
Nu kommer vi till de lättas avdelning. En av Nordens statsministrar har ställt till det och blivit ett polisärende. Det gäller två stora kalas som är alltför välbefolkade i covid-19 tider. Hon bröt mot sina egna satta regler. Vi pratar om den annars så duktiga Erna Solberg i Norge. Ny statsminister på gång? Övriga lätta. Alla, nästan, hittar till gatan i ”Känner du din stad” – Borgmästargränd. Lika klart var det att endast en får sitt vid ett bord i en galleria. Låten ”Husavik” är nominerad till en Oscar och hon som sjunger den är Molly Sandén. Att våra tipspromenadare är förtjusta i våfflor med grädde och sylt vet vi från tidigare år, men i år är det en förbjuden vara på Hovet. Våffelbagarn ser dock redan fram emot 2022, ett fullsatt Hovet och full rulle på hans trio av våffeljärn. Årets våffeldag är på torsdag.
 
Två av veckans spörsmål tog alla! En vanlig tärning har 21 ögon och hon som har ersatt Skavlan i rutan är Carina Bergfeldt och dessutom gjort det på ett kanonbra sätt!
 
Lite om de eminenta frågorna från Hovslättsskolans elever. Svårast med råge var att veta namnet på en Pokémonfigur som såg ut som en brunfärgad fågel. Staravia är pippins namn. Betydligt lättare, men som ändå skapade en del fallgropar var hur många planeter vi har i vårt solsystem. Nio ger rätt. Hur mycket är klockan digitalt om den är halv nio? Ja, några hade snavat på den. 8.30 är det ju!
 
Övriga barnfrågor med några få undantag hade alla rätt på. Insekten med prickar på är en Nyckelpiga. Grön blir green på engelska. 60 minuter går det på en timma. Kolgårdens djurpark ligger i Norrköping. Vårblomman på bild är en krokus. Big Ben hittar du i London. J-Södras arena heter Stadsparksvallen, men Vapenvallen kommer de grönvita lira på nu i vår. Det är i Vasaloppet som man dricker mycket blåbärssoppa. Muren på bild är Kinesiska Muren. 5 är en udda siffra och hundrasen på fråga 8 är en schäfer.
 
Skiljefrågan var en burk med gamla mynt och för att svara rätt summa måste man ha antecknat 4 kronor och 65 öre.

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna;  2xx 111 112 1xx x12
 
Vinnare:  Gittan Larsson, Pelle Färggren, Inge Andersson, G B Ahl och Karin Wikman
 
Rätt rad barn;  222 211 x21 xx1 21x
 
Vinnare barn;  Wilmer Hed, Nils Björnsund och Tuvalie Hedh
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett;  Casper Öster och Christina Danielsson
 
Vinnare Sverigelott;  Barbro Björklund och Ingvor Lagerstedt
 
Skiljefrågan;   4 kronor 65 öre
 
Antal deltagare;  151
 
Nästa söndag är det säsongs-FINAL och vi hoppas att alla är med och bidrar till ett nytt Hovetvärldsrekord! Ta med släkten och alla era kompisar så syns vi på Hovet på finalsöndagen!!!

[ 210314 - söndag ]    Finansministern knäckte många!

Åter blev det en söndag med ett vackert vitt täcke på marken och åter strömmade tipspromenadsugna till på Hovet. Tack för att ni kommer, ty det visar ju att den rödvita promenaden är populär!
 
Dagens kommentarer följer nummerordningen på frågorna och rundan inledes med vad Tusses vinnarlåt i Mellon heter. Alla, nästan, svarade Voices. Rätt! Spörsmål två däremot var knepigare. Aftonbladet hade gjort en enkät och utsett ”Årets Kvinna”. Foto på tre kvinnor och att ett X är rätt. Den som var populärare än både Greta och Ebba är Agnes Wold! I testet ”Känner du din stad” gällde det att hitta till Trollhättegatan och det gjorde nästan alla. Andra tvärgatan på Kortebovägen!
 
Fråga 4 visar tre äldre kvinnor, med rubriken ”3 övervakningskameror från förr” och nu gällde det att lista ut hur många moderna kameror som vakar över Hovet. Av säkerhetsskäl utelämnar vi svaret! Tvåorna på Hovslättsskolans bidrag till de vuxnas spörsmål löd; Vilken planet ligger närmast solen? Merkurius hade säkert de pålästa eleverna svarat. Blir det publik vid den allsvenska premiären? Nja, men om du vill vara med i den grönvita klacken på bild, skall du fara till Stockholm!
 
Richard Jomshof, SD, gjorde ett uttalande som rörde upp många och en av våra partiledare bröt ut i ”Helt enkelt avskyvärt”. Vem? Svret Ulf Kristersson ställde till en hel del huvudbry bland Hovetvandrarna. Dagens fågel visar en bild på en simmande pippi och det är en knipa. Ledtråden ”Svårt läge” ger rätt. Svårt för många. En bild från förr visar ett konditori och en gata är markerad med ett X. Gatan är Skolgatan och konditoriet är Bernads. Fiket som öppnades 1919 och fortfarande håller en hög Jönköpingsklass!
 
En lätt fråga var den om Sveriges Nationalblomma. Visst är det Blåklockan, modell liten. HV71 har en ny ordförande på gång till årsmötet. Bilden visar Anders Wilander som hockeyspelare i klubben och frågan var vilken idrott hans bror utövade i världseliten? De flesta svarade att det var tennis. Ytterligare en rätt enkel var den om vad ”kocken” till ett nytt matprogram som TV4 visar heter. Det är varken Janne Andersson eller hovslättssonen Steffan Lindeborg, utan Benjamin Ingrosso ger ett R.
 
Det verkar vara mycket krogfolk bland tipspromenadgänget. Nästan alla klarade att restaurangerna i Jönköping får ha öppet till 03.00 i fortsättningen, dock när FHM ger tummen upp. Nu dagens absolut svåraste. Sveriges mest näringsinriktade tidning Dagens Industri har utsett ”Näringslivets mäktigaste kvinna 2021” och det är varken Antonia eller Barnekov utan det blev Magdalena Andersson, finansministern som kröntes. Här stöp många av kupongerna som var med mot 15 rätt! Avslutande fråga är ordleken ”Svenska städer” och ledtråden lyder; Färsk + Spång. NY + BRO ligger i Götaland.
 
Över till barnfrågorna. En trio bland dem skapade vissa problem. Ormen i Harry Potter var en – Basilisken är namnet! Teckenspråk är inte lätt. Hur visar man ett F? Alternativ 2 är rätt. En logga på ett dataspel var ett annat aber. Loggan tillhör Watchdogs.
 
I övrigt fixades nästan allt. Emils lillasyster heter Ida. Den lilla söta valpen på fråga 3 blir med tiden stor, väldigt stor, ja en Rottweiler. 40 X 5 = 200. Lätt som en plätt tyckte de yngre. Orm på engelska är Snake. Att det är 12 månader på ett år klarade alla och alla visste också att korven på bilden är av modell Falu. Likaså att figuren på 11:an heter Hello Kitty. Som vanligt var det med en Pokémon och denna gång var det Scyther. Filmen Trolls har nog alla sett för alla vet ju att huvudpersonerna heter Poppy och Kvist. På fråga 14 var det en Kanin som var avfotad och på sista spörsmålet gällde det att veta namnet på den ryska hunden som var först ut i rymden. Trots att det har gått många år sedan dess, 1957 hände det, visste nästan alla att hon hette Laika.
 
Ofta är det en skiljefråga som avgör, så även idag och nu gällde det att skriva ner hur mång deltagare det är som går promenaden. Åter blev det tresiffrigt, finfina 145! Det hittades ett par stycken vid rättningen som svarade helt rätt. Bra jobbat! Sedan fanns det också en del som trodde på nytt Hovetvärldsrekord. Det tar vi på söndag!
 
Ja, nu ser vi fram emot nästa söndag och nya finurliga uppgifter att lösa på promenaden som utgår från Nya Hovet. Tack för att ni var med i söndags! Vi syns!

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna;  2x1 112 222 121 222
 
Vinnare:  Herman Larsson, Leif Wilfordsson, Anette Moberg, Marita Arvidsson och A M Nilsson
 
Rätt rad barn;  2xx x11 x22 x1x 2xx
 
Vinnare barn;  Eliah Jaykar, Ville Jakobsson och Silas Holmstedt
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett;  Albert Johansson och Emelie Bäckström
 
Vinnare Sverigelott;  Dick Björklund
 
Skiljefrågan;   145
 
Antal deltagare;  145

[ 210307 - söndag ]    Balla Balla till Melodifestivalen!

Söndagens tipspromenad på Hovet blev som arenans vädergud lovade, stor sol och kring nollan i temp. Men han nämnde inget om att han också skulle bjuda på ett vitt täcke över Hovslätt. Bonus!
 
Över till frågorna. Den svåraste handlade om HV71´s damer som nu är framme i semifinal. Spörsmålet gällde att lura ut varifrån motståndarna kommer. Vilken landsdel och rätt svar är Norrland. Brynäs heter laget och har sitt hemviste i norrlands näst störste stad Gävle. Nästan lika knepig fråga gällde vilket land i Norden som vill avkriminalisera användningen av viss narkotika. Norge ger en guldstjärna.
 
Ytterligare svårigheter uppstod på sjunde frågan. Fotot visar vilka som tog sig till Mellofinalen via andra chansen och vilken låt som vi får höra av alternativen ”Balla Balla”, ”Behöver inte dig i dag” och ”Säg mig var du står”. Den sistnämnde ligger tvåa på Svensktoppen. Balla Balla kom 1966 och är Hovslätts IK´s stora musikverk. Den spelas varje gång som vårt representationslag skapar nätrassel på Hovet. 28 gångare hade kryssat för den som finalist vid Mellofinalen! Därav tre fd lirare i vårt A-lag! Nä, låten som nådde finalen är Säg mig var du står. Till avdelning svår hörde också spörsmålet om målgången i Vasaloppet som har flyttats 100 m men åt vilket håll gick flytten? Väster ut är rätt.
 
Nu avdelning något lättare. Ordleken Gissa Svenska Städer gav ledtråden ”Här förvaras det”. Svaret är Boden och Norrland skall noteras på svarstalongen. I Hovslättskolans tvåors bidrag till de vuxna skulle man ange hur många månar planeten Tellus har. Lurigt, men vet man att Tellus är jorden så vet ju alla att vi bara har en måne. Det fanns också en fråga som visar en liten välkammad grabb som fyllde fem år i veckan. De som följer våra kungligheter ser direkt att det är prins Oscar och svaret på frågan är att hans far heter Daniel.
 
Dagens fågelfråga visar en silvertärna som rör sig elegant mot en blå himmel. Ledtråden ”Ädelmetall bakom lucia” leder till ett rätt svar. Att det är internationella kvinnodagen på måndagen visste nästan alla. Likaså att uttrycket ”Hia dig” på småländska betyder ”Lugna ner dig¤.
 
Vi går till avdelningen ”den klarar nästan alla”. En gunga på 250 kg stals i veckan i kommunen, men var hände det? Det drabbade gungarna i Huskvarna. Första dagen i inomhus-EM i friidrott blev det silvermedaljer till Sverige. Tjejen på bilden tog sin i kula. En svensk var med i Italiens motsvarighet till vår Melodifestival. Visst var det Zlatan som gjorde succé på scen.
 
Nu avdelningen ”den kan alla”. Två frågor platsar här och det är demonstranterna som protesterar mot coronarestriktionerna och frågan där det gäller att hitta till en viss gata i vår kommun. Idag gällde det att pricka in Lillgatan och dit hittar alla av söndagens deltagare på vuxensidan.
 
Barnfrågorna från Hovslättsskolan var bra som alltid. Tre av dem var svårare än de andra. Den värsta som missades av nästan alla gällde Princess Peach i Super Mario. Hon heter på svenska Prisessan Flugsvamp. Ett av alternativen var Prinsessan Persika och det lurade nog de flesta. En bild av en dinosaurie skapade också huvudbry. Den heter Brachiosaurus. Lika mycke tankemöda gav bilden av två andar. Shimmer and Shine var namnen som eftersöktes.
 
På dagens skiljefråga skulle man analysera dagens femmilslopp i skid-VM och skriva ned placeringen för bästa svensk. Och det gick klart bättre än vad de flesta trodde. Jens Burman åkte in på en sjätte plats. Bra jobbat och precis den placeringen som vinnaren av dagens tipspromenad hade skrivit, samtidigt som han hade prickat in 15 rätta svar! Senare ändrades svenskens placering till femma efter en diskning av en norrman. Vår vinnare Rune Ahlander var ändå bäst. Grattis Rune!

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna;  2x2 22x x11 22x 121
 
Vinnare:  Rune Ahlander, Ingvor Lagerstedt, Thomas Svensson, Lennart Potila och Birgitta Andersson
 
Rätt rad barn;  x2x 122 22x x1x 1x2
 
Vinnare barn;  Othilia Brändström, Adam Oscarsson och Linnea Fransson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett;  Ann-Britt Rilund och Leif Widtfelt
 
Vinnare Sverigelott;  Barbro Björklund och Ingrid Lundwall
 
Skiljefrågan;   6:a
 
Antal deltagare;  131
                          
Nu ser vi fram emot nästa söndag och nya knepigheter på vår bana. Vi hoppas att alla som var med idag kommer + ni som satt framför TV-n och kollad in årets Vasalopp. Låten oss bli många! Vi syns på Hovet!

[ 210228 - söndag ]    Stor folkvandring till Hovet!

Vad är ett perfekt tipspromenadväder? Ja, det måste väl vara det vi upplevde i söndags på Hovet. Stor sol, vindstilla och massa plusgrader med tanke på årstiden.
 
Till frågorna och vi börjar på avdelningen jättesvårt, där hittar vi ett spörsmål av högsta rang. Vilken byggnad är störst i Jönköping? Kanske skulle det stå högst. Svaret skulle vara vilken gata som ligger utmed objekt. Rätt svar är Trädgårdsgatan och visst är det Sofiakyrkan.  
 
Nu avdelningen svårt. Nytt bussbolag tar över ansvaret för trafiken i Jönköping. Vy Buss är namnet. Dagens fågel var en Havssula och ledtråden Oceans Bottenplatta skulle föra de tävlande på rätt spår, men den var svår. Lika knepig var årets Tjejvasa, inte bara för arrangörerna utan också för gångarna i soldränkta Hovslätt. Bilder visar stora kransproblem, men det blev till slut tjejen med en tvåa på nummerlappen som fick behålla kransen.
 
Mer från samma avdelning. ”Känner du din stad” gällde idag Berzeligatan och för att hitta dit skall man bege sig till Väster. Går du till Drottninggatan så är det en tvärgata till den. Två barn tankade sin pappas bil via vattenslang och våra promenerare skulle med hjälp av bilden gissa på bilmärket. Den skarpsynte såg att det stod Xsara baktill på åket och då är det en Citroën.
 
Ett litet steg mot lättare avdelning. Bild från förr visar flygfoto det gäller att ange namnet på gatan som är markerad. Vi är på Liljeholmen och numera heter gatan Starrgatan. Den meterologiska våren är kommen till våra trakter, men vilken dag skedde detta. Torsdag ger rätt.
 
Nu är vi bland de lätta spörsmålen. Det var Jonna Sundling som tog det första svenska guldet i skid-VM När måste caféerna stänga fr o m 1 mars. 20.30 måste sista slatten lämna koppen. Vilket parti ligger jumbo i SIFO senaste undersökning. Det är Liberalerna, men än är de inte utslagna ur vårt lands riksdag. Obemannade affärer sprider sig på den svenska landsbygden meddelar lokal-TV och byggnaden på bilden finns i Barnarp.
 
Ytterligare en trio som inte skapade större huvudbry. Först åk 2´s bidrag till de vuxna. Vad heter Super Marios bror? Ni som följer med i spelens värld vet ju att det är Luigi. Fråga 14 visar två hundar och vilken ras är den störste av dem. Rottweiler är det. Sist dagens ordlek ”Svenska städer”. Ledorden är Goda Grisars Födelseplats. Vilken stad kan man förknippa med grisar? Goda sådana. Visst är det polkagrisar som det gäller och staden är Gränna.    
 
Till barnfrågorna. Här hittar vi en fråga som mer än hälften av de unga gick bet på. I vilket lag spelar fotbollsliraren James Rodriguez i? Hur svårt som helst, men Everton är rätt. Svårt, men betydligt lättare gällde TV-serien Spookys och vad spöket där heter. Heato är hans namn. En bild på en bok och fråga är namnet på dess titel. Under den påklistrade lappen står det Pax. I övrigt klarade de unga nästan allt.
 
Skiljefrågan fick avgöra vilka av dagens tipspromenadare som skulle vinna. Här gällde det att lista ut hur många mål som  handbollslaget Hallby mot Skövde. När krutröken hade lagt sig visade måltavlan på 28. Tyvärr hade hemmalaget Skövde gjort ett par mer.

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna;  22x x21 221 21x 222
 
Vinnare:  Anders Gustavsson, Christer Hyltén, Karin Hyltén, Rolf Nilsson och Lars Liljeberg
 
Rätt rad barn;  2x1 x2x 221 121 1xx
 
Vinnare barn;  Josef Lindsten, Vilgot Sollenby och Linnea Ängfors
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett;  Adam Oscarsson och Majken Lundgren
 
Vinnare Sverigelott;  Lennart Jacobsson och Olle Bexell
 
Skiljefrågan;   28 mål
 
Antal deltagare;  208

SMHI´s prognos för kommande söndag är att väderguden över vår arena skall bjuda på en sol med lätt molnighet och plusgrader. Det tackar vi för och hälsar alla välkomna tillbaka till en ny jakt med penna och kupong mot nya spännande spörsmål. Vi syns på Hovet! VÄLKOMNA!!!

[ 210221 - söndag ]    FOLKINVASION PÅ HOVET!

För första gången i år noterade vi en tipspromenad med plusgrader och mycket folk som strömmade till. Ja, så pass att vi nästan kunde skriva in ett nytt Hovetvärldsrekord i våra rödvita historieböcker.
 
Nu över till frågorna och vi börja på avdelning Svår vuxna. En trio sticker ut här. Värst var den om hur många semlor vi satte i oss på fettisdagen. Rätt svar är otroliga 6 miljoner! Nästa problem är en flaggfråga, aldrig lätt. Det gällde de fredliga demonstrationerna i Myanmar, fd Burma, där polisen nu har skjutit ihjäl flera personer. Flaggan som är svaret är gul, grön och röd med en stjärna i mitten. Det tredje stora hindret handlade om den över miljonen år gamla mammuten som det har hittats delar av i ………..Sibirien ger rätt.    
 
Till avdelningen Något enklare. Veckans fågel visar en bild av en Kungsfågel och Carl Gustav pippi ger plus. Den vackra kyrkan på fråga 9 är Kumlaby Kyrka och för att ta sig dit åker vi norrut. Europas äldsta människa som i veckan fyllde 117 år är en fransk nunna som heter syster André.
 
Nu ytterligare ett steg ner på svårighetsskalan. En bild från förr visar ett hus som befinner sig en bit ut på en gata, som är Pilgatan och frågan vilken stadsdel vibefinner oss på besvaras med Väster. I veckans ”Känner du din stad” skall vi bege oss till Folkungavägen. Rosenlund heter stadsdelen och en tvåa på kupongen ger rätt. På söndagseftermiddagen mött Milan Inter och det laget hör hemma i Milano.
 
Citatet; ”Varför skall jag backa när jag har gjort allt rätt”. Vilken svensk politiker sa det? Tre karikatyrer att välja på och varken Löfven eller Ulf K är rätt, utan det var Ebba B som nämnde det i samband med en husaffär. Det dök upp ett nytt test på vårt hemspråk Jönköpingskan. Dagens ord är Nascha och när man utövar det så springer man. Ordleken ”Svenska städer” gav ledtråden Halv Nöjespark, f ö stulet från ”Ring så spelar vi”. Parken det gällde är Gröna Lund. Svaret blir Lund och rätt för de som kryssade för Götaland.
 
Nu till avdelningen Nästan alla kan. Hovslättsskolans bidrag till vuxenfrågorna visar en fin blå blomma och visst är det en viol. Mycket ställs in i år pga coronan och bland alternativen som fanns med på fråga 6 är det Karnevalen i Rio, som har rötter från 1700-talet, som blåses av för första gången i historian. Sist och den lättaste frågan för dagen handlade om vår populära drottning Silvia. Hon föll omkull i veckan och det var handleden som blev skadad.
 
Till Hovslättsskolans åk 2´s bidrag till Tipspromenadsfesten. Ett stort TACK för era fina och ibland svåra frågor. Vi börjar med de största knepigheterna. Hur många ben har vi i kroppen? Tvåorna har räknat och kommit fram till 206. Mer kroppsfrågor. Största muskeln? Den sitter i låret. På fråga 15 gällde det att svara på vilket av följande som är en udda siffra. 2, 10 eller 5? Den sistnämnda är rätt.
 
Betydligt lättare var att Rödhaken stannar kvar i Sverige över vintern, att Merkurius är den planet som är närmast solen, att hunden i 2020 års julkalender heter Lady, att det var Neil Armstrong som var först på månen, att Hovslätts IK´s klubbstuga är röd, att vårt skydd runt kroppen kallas hud, att kombinationen 5, 10, 15, 20 följs av 25 och att bilden på fråga 9 visar en halvmåne.
 
Nu spörsmålen som alla 30 barndeltagare prickade in. Boll rimmar på Troll, Cristiano Ronaldo kommer ifrån Portugal och att 3 katter tillsammans har 12 tassar. Bra jobbat!
 
I dagens skiljefråga skall man skriva in på vilken plats Sveriges bäst placerade skidskytt kommer vid masstarten för herrar i eftermiddag. Av dagens 207 gångare var det endast en som har skrivit 10:a! De flesta andra var mycket mer optimistiska.

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; xx2 2x1 111 12x 222   
 
Vinnare:  Elsa Wahnström, Birgitta Lindén, Charlotte Björnsund, Ethel Lönn och Pelle Färggren
 
Rätt rad barn;  xx1 1x1 x1x 12x 22x
 
Vinnare barn;  My Söderström, Ida Jarenmark och Tuva Kastanius
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett;  Jim Löfgren och Anton Grännö  
 
Vinnare Sverigelott;  Anders Wernström och Sara Arpenvik
 
Skiljefrågan;   10:a
 
Antal deltagare;  207
 
I skrivande stund visar SMHI´s prognos en jättestor sol med flera plusgrader för kommande söndag på Hovet! Då hoppas vi på ytterligare en promenad med mängder av glada människor som jagar 15 rätt på den snitslade banan. VÄLKOMNA!

[ 210214 - söndag ]    ALLT AVGJORDES MED ETT VÄRLDSREKORD!

Söndagens tipspromenad på Hovet var en riktig kall historia vid den arla starten, men ju mer uret tickade fram så steg termometern och till slut blev det en härlig vinterdag med en stor sol. Åter kunde vi notera ett tresiffrigt deltagarantal. Ett stort TACK till alla som var med! 
 
Först en blick på vuxenfrågorna. Någon nämnde att det var en svår omgång och man måste hålla med, trots det hittades sex fullpoängare och prispallens utseende fick avgöras med en världsrekordstid satt av vår nye Sigge Ericsson – Nils van der Poel.
 
Vi börjar med den absolut svåraste frågan och den handlade om gruppen ”Men In Black” som demonstrerar mot corona-nedstängningar. I vilket land hittar vi dem? Rätt svar är Danmark. Här blev det inte många rätt! Ett annat spörsmål som skapade problem gällde avstängningen av Torpa i början av veckan, när Nationella Bombskyddet undersökte en bil i korsningen av Brahegatan och ????? Bruksgatan ger ett stort R.
 
I testen ”Känner du din stad” skulle man hitta till Vattengränd och det var inte lätt för många. Skall du dit så sikta in dig mot trakterna av Östra Torget. Ledordet för Veckans fågel, Morkulla, var  Morsa i Orsa. Ett foto från tidigt 1900-tal visar en gatubild med affärer som Jönköpings Kaffehandel och J.V. Håkanson Herrekipering. Frågan är var vi är någonstans? Vår fina paradgata Östra Storgatan ger en stor stjärna i kanten.
 
Mer småknepigt. Hundratals människor omkom när en glaciär i Himalaya kollapsade. I vilket land? Indien ger rätt. Chefen för Tokyo-OS fick foten. Varför? Han uttlade sig om att kvinnor pratar för mycket. Aja baja!
 
Det har under veckan hänt mycket på sportfronten och det orsakade ett litet för stort inslag inom den genren bland söndagens frågor. Skärpning! Här hittar vi bl a en bild av en mycket populär speedwayförare från 40/50-talet. Han avled 91 år gammal under lördagen och frågan var vilken klubb han körde för. Varg-Olle bar för det mesta Vargarnas dräkt. Mer från sportens värld. Jönköpings län fick en juniorvärldsmästare i veckan. Bilden visar skidåkaren Moa Hansson och hon är från Landsbro.
 
Under torsdagen – lördagen begåvades Sverige med tre nya världsmästare. Fotona på frågelappen visar Nils van der Poel, Sandra Näslund och Martin Ponsiluoma. Frågan är vem av dem som tidigare har varit världsmästare. Det är Sandra som har stått överst på VM-pallen tidigare. Natten till i måndags avgjordes Super Bowl-finalen i USA inför över 100 000 miljoner TV-tittare + 25 000 åskådare med anknytning till vården på läktaren. Vilka vann? Tampa Buy Buccaneers höjde bucklan!
 
Nu över till avdelningen Lätt. Alla hjärtans dag och en bild på Joe Biden när han kysser sin Jill. Vad är hans riktiga namn? Joseph lyssnar han till. Hovslättsskolans bidrag till vuxenfrågorna visar en stjärnbild och det är Karlavagnen som ses. Ryska vaccinet är kanske på väg till oss och det heter Sputnik V. Ordleken Svenska städer gav ledtråden Sagofigur+ Huvan och ger Troll+Hättan.
 
Nu till barnavdelningen. Åk 2 på Hovslättsskolan knåpar oftast ihop knepigheter som skapar huvudbry. Värst idag, 90% hade fel, var hur högt Eiffeltornet var vid invigningen. Därefter har man ju byggt på ytterligare. 300 meter var det när det invigdes för omkring 130 år sedan.
 
Ungefär hälften hade fel på följande frågor. En rosa sagoälva på bild heter Mia. En gubbe på bild, från spelet Minecraft heter Steve. En bilfråga brukar vara med , så också denna gång. Fotot på det fräsiga åkdonet visar en Jaguar. Världens nu största kryssningsfartyg är Symphony of the Seas.
 
Frågor som alla, nästan, har prickat in är; Jorden kallas Tellus, Hjärtat och lungorna skyddas av dina revben, Pippis häst heter Lilla Gubben, Huggormen är en giftig orm, ögonen används till att se med, världens minsta hästras är Falabella, Visingsö ligger norr om Hovslätt, världens högsta berg är Mount Everest och till slut datum för Alla Hjärtans Dag – idag 14 februari. Kram på er!
 
Sex vuxna prickade in varsin fullträff, medan inget av barnen lyckades med en 15-rättare. Allt fick avgörs med en skiljefråga och den gällde torsdagens nybakade världsmästare på 5000 meter skridsko – Nils van der Poel, som under söndagseftermiddagen skall köra 10 000 meter. Skridskons stora paradgren. Vi vill ha hans sluttid. Det blir VM-GULD och nytt världsrekord med 12 min 32,95 sek! Bra kööört!  
 
Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; 1xx x21 1x1 211 122   
 
Vinnare:  Lennart Jakobsson, Birgitta Lindén, Ethel Lönn, Elsa Wahnström och Monica Ängfors   
 
Rätt rad barn;  2x1 221 111 111 x2x
 
Vinnare barn:  Olle Wiberg, Josefine Alvarsson och Milo Subasi
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett:  Cornelia Söderberg och Jonna Alvarsson  
 
Vinnare Sverigelott;  Annica Liljeberg och Mats Hansson
 
Skiljefrågan:   12.32,95
 
Antal deltagare:  130

Nu ser vi fram emot nästa söndag och hoppas på samma väder som avslutade söndagens promenad. Vi försöker med färre sportfrågor och lite, men bara lite, enklare spörsmål. Vi syns på Hovet!

[ 210207 - söndag ]    ZLATAN FIXADE SEGERN FÖR HELENA!

Åter blev deltagarantalet tresiffrigt, något som vi arrangörer är mycket glada för. Det visar ju att det jobb vi gör, uppskattas. 
 
Nu kommentarer av vuxenfrågorna. Vi börjar på avdelningen lätta spörsmål, frågor som få har missat. Hit hör en sextett och först frågan; Vad heter Dannys vinnarlåt under lördagens Melodifestival? ”Dandi Dansar” gav honom en finalplats. Gamle ICA-Stig avgår och en ny tillkommer, men han har en ICA-Stina med sig. Den rollen spelas inte av alternativen Stina Wolter eller Ulla Skoog, utan de flesta visste att det är Suzanne Reuter som blir ICA´s nya ansikte i reklamen. Världens mest kända tumvantar har snurrat runt i världspressen och nu har de kommit till Hovet. Ägaren? Varken ryske Putin eller Belarushövding Aleksandrs har så vackra handdon, utan det är Bernie Sanders som riggar sig med stil.
 
Mer från avd lätt. Ryske oppositionsledaren Navalnyi som förgiftades förra året, har vårdats i Tyskland, blivit frisk och återvänt till Ryssland. Han greps direkt när han landat i sitt modersland och åtalades för att inte har anmält sig till sin övervakare under tiden när han har varit sjuk. Han blev inte frikänd utan dömdes till 3,5 års fängelse. Att mordbranden som en 16-åring är häktad för hände i Anneberg ställde inte till så mycket huvudbry, liksom ordleken Svenska Städer. Ledorden var Regent + Vattendrag och svaret blev Kungälv som hittas i Götaland.
 
Nu lite knepigare. Stefan Löfven presenterade nya ministrar i fredags och en trio fanns med på bild. Frågan var vem av dem som också är Miljöpartiets nya språkrör? Märta Stenevi, markerad med en tvåa, är rätt. Uppgiften ”Känner du din stad” medförde också lite strul. Idag gällde det att hitta till Övratorpsvägen. Upp mot Samset och Dalvik skall du ta dig för att hitta rätt. En annan på samma svårighetsnivå gällde J-Södra och var de nu skall spela sina hemmamatcher medan Stadsparksvallen rustas upp för att bli godkänd för allsvenska fotbollsupplevelser. De gröne kommer då att bli ett Huskvarnalag med Vapenvallen som sin hemmaborg! Dock gäller det bara under våren eller stannar de?    
 
Över till avdelningen strax under de rysligt svåra. Först åk 2-elevernas bidrag av den gemensam frågan för vuxna och barn. På barnsidan klarade alla det med glans, men för de äldre var de svårare. ”Vilken bit är störst”? En halv, tre fjärdedelar eller fem åttondelar. Störst är tre fjärdedelar. Var skolan bättre förr? Dagens fågelfråga gav också problem för våra gångare. Pippin på bilden är en gröngöling och ledordet Nybörjare ger rätt. De vanligaste namnen på nyfödda under 2020 är inte lätt, men Alice och Noha är rätt.  
 
Nu den trion av spörsmål som var värst under promenaden. På en bild ser man en brunbjörn som jagar en tävlingscyklist i en nerförsbacke och frågan gällde vilken maxhastighet besitter den ramförsedda besten. 65 km/h säger pålitliga uppslagsverk. Kommer S att acceptera valutgången om de förlorar valet? stod det i ett twitterinlägg och tipspromenaduppgiften var att avgöra vilket parti denna man tillhör som tror att vi kan åka på något liknande som hände i USA vid Trumpens avgång. Andreas Carlson heter twittraren och han tillhör KD.
 
Till slut den absolut svåraste i aktuell omgång. Numera behöver vi inte gå till en vårdcentral när vi känner oss lite krassliga, utan det kan vi sköta via en app i vår mobil. En verksamhet som har blivit en guldgruva för de som har startat företag inom denna genre, men samtidigt blivit mycket dyr för våra sjukvårdsregioner. Nu sätter en region stopp för pengaflödet och frågan är vilken. De som har lyckats med frågan har svarat Region Västra Götaland.  
 
Dagens barnfrågor klarades med stor glans av de yngre deltagarna. Det enda spörsmålet som ställde till problem var en bild på en svensk rappare och vilket som är hans artistnamn. Einar ger guldstjärna. Enstaka fel hittades på frågan om en hundras, vilket var Belgisk Vallhund. Vidare att Ousmane Dembélé lirar i Barcelona och att McDonalds är kända för sina hamburgare.
 
Dagens skiljefråga gällde att analysera matchen Milan – Crotone och ange i vilken minut första målet görs. I minut 31 väggpassar sig Zlatan fram och sätter in 1-0. Hans 500:e klubbmål och baljan gav Helena segern i söndagens tipspromenad!

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; 121 1xx 2x2 121 x12  
 
Vinnare:  Helena Grännö, Agneta Wallberg, Gunilla Almqvist, Agneta Lesse och Torbjörn Blomqvist   
 
Rätt rad barn;  2xx xxx 12x 1x1 2x1
 
Vinnare barn: Ida Jakobsson, Silas & Vidar Holmstedt och Agnes Sönnerby
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett:  Anton Grännö och Eivon Bäckström  
 
Vinnare Sverigelott;  Ethel Lönn och Ove Claéson
 
Skiljefrågan:   31 minuten
 
Antal deltagare:  111
 
Ett stort TACK till alla deltagare! Vi syns på Hovet på söndag!!!

[ 210131 - söndag ]    Hovets vädergud bjöd på största solen i år!

Väderguden över Hovet hade utlovat en stor gul sol över arenan och det löftet höll hen! Många deltagare och åter blev det ett tresiffrigt antal. Vi arrangörer tackar för att ni år med!

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; 122 11x x1x x2x x22
 
Vinnare:  Karin Hyltén, Anders Gustavsson, Christer Arvidsson, Annika Liljeberg och Leif Wilfordsson  
 
Rätt rad barn;  2x2 x1x 11x 2x1 x11
 
Vinnare barn: Edvin Billvén, Tilde Enthav och Ella Idrén
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett:  Maja Sollenby och Frida Holmstedt  
 
Vinnare Sverigelott;  Inga Lill Arvidsson och Mikael Fransson
 
Skiljefrågan:   7 mål
 
Antal deltagare:  139
 
Nu över till spörsmålen. Först fadäsen på fråga 4. Ett ord hade fallit bort i frågeställningen, men trots det var det många som knäckte nöten. Det gällde att svara med rätt flagga vilket land som är det enda som styrs av två kvinnor. En premiärminister, ordet som tappades bot, och en president. Rätt flagga är blå, svart och vit och tillhör Estland.
 
Till avdelning Svårt. Värst där är frågan om hur många mjölkkor det finns i Sverige och rätt svar är mer än 300 000. Frågan är ju inte direkt kul, men kom med pga en rolig bild. Näst värst gällde vår närmsta stjärna som klass två på Hovslättsskolan totat ihop och är gemensam för vuxna och barn. Solen är en stjärna och ligger närmst! 85% av de som hade barnkupong klarade uppgiften.
 
Mer knepigt. Dan Eliasson har fått sparken från många uppdrag, men har kickats vidare mot nästa toppjobb och numera är hans titel Generaldirektör för myndigheten för samhällsskydd och beredskap. En svensk hockeyarena skall rivas och tre alternativ av duktiga spelare fanns med på frågelappen. En stjärna till de som hade svarat Joel Lundqvist. Arenan är Scandinavium. 
 
Nu en kvartett lite knepiga. Först ”Känner du din stad”. Dagens gata är Tegelbruksgatan, som ligger strax nedanför Rosenlundsbacken och en tvåa på bongen visar att man hittar dit. Omgångens fågelbild visar en stor rovfågel och det är en Glada. Ledtråden är lyckliga. Zlatan kom i luven med en Interspelare i italienska cupen och blir avstängd en match. Han kallade motståndaren Lilla åsnan och aja baja det gör man ju inte ostraffad.
 
Nu snabbt till avdelning Lätta. Först de två som nästan alla klarade. Söndagens VM-final för våra handbollsgiganter spelas mot Danmark. Polisbilen från 60-talet som var avbildad på fråga 2 är en Opel Kapitän.
 
Jönköping fick i veckan i en Nationalarena och frågan gällde i vilken sport. Curling är sporten. Januari månads Jönköpingsbo blev ett helt gäng och för att få ett rätt skall man svara IVA-avdlningen på Ryhov. Filmen som tog hem en Guldbagge på måndagens gala är ”Spring Uje Spring”.
 
Sedan var det test på Jönköpingskan och frågan var vad ordet Gass betyder. Det är varken Gosande eller Väderspänning utan ordet betyder Godis av alla de slag. Något som väldigt få i övriga landet förstår. Till slut dagens ordlek ”Svenska städer”. Vad blir Växt + Vatten? Tänkt svar är Sävsjö och Götaland ger rätt.
 
Nu till verken som har skapats av Hovslättsskolans tvåor och som många gånger kan ställa till problem både för liten och stor. Vi tar dagens svåraste först. Hur lång tid tar det för månen att åka ett varv runt jorden? En mån…ad är korrekt. Svårt var det också med bilden på en spelkonsol och vad den heter. PlayStation 5 är namnet. En bild på Super Mario skapade bockar i kanten, liksom en bild på en Blåmes.
 
Sex frågor klarade alla deltagare. De visste hur en tulpan ser ut, att den gröna traktorn på tredje frågan är en John Deere och att en avbildad maträtt är Köttfärsås med spagetti.
 
Stålhenrik är SuperSnällaSilverSaras kompis visste 100%, liksom att vår huvudstad är Stockholm och att Saffranmysteriet är en LasseMajabok.
 
Enstaka felsvar hittades på frågorna om Rosenlundsbadet, appen WhatsApp, fotbollsspelaren Robin Olsen och vilket land som spelet Minecraft kommer ifrån. Rätt till er som svarade Sverige.
 
Varje tipspromenad har en skiljefråga och nu gällde det att tippa hur många mål det blir i eftermiddagens fight Leksands IF – HV 71 modell damer. Jönköpingslaget vinner med 6-1 och 7 mål är rätt.
 
Nu ser vi fram emot kommande söndags tipspromenad med många nya utmaningar för både stora och små. Vi syns på Hovet!
 

[ 210124 - söndag ]    Nytt Hovetvärldsrekord!

Dagens tipspromenad på Hovet blev en stor succé, trots att banan befanns sig i ett isigt och mer än farligt skick vid morgonbesiktningen. Ny sträkning krävdes på ett klart bättre underlag och banfixaren fixade det med glans. Men dagens största glädjeämne var antalet deltagare och ett nytt Hovetvärldsrekord fick skrivas in i historieboken. Det tidigare på 213 deltagare stryks och nu gäller 219. Ett stort TACK till alla som var med och numera kan kalla sig Hovetvärldsrekordhållare!

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; 22x 22x 121 x21 1x2
 
Vinnare: Mats Ljundahl, Christine Larsson, Angelica Oscarsson Ström, Agneta Wallberg och Anette Moberg  
 
Rätt rad barn;  11x x22 x22 12x 2x1
 
Vinnare barn: Ellen Brodén, Felicia Alriksson och Evelina Johansson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett: William Lejon och Peter Ljungström  
 
Vinnare sverigelott;  Christer Arvidsson och Rozita Lindstam
 
Skiljefrågan:   11 sekunder
 
Antal deltagare:  219

Kommentarer till söndagens frågor

Dagens spörsmål upplevdes av flera som lite svårare än vanligt, men visst fanns det gångare som lyckades sätta alla femton. Nio var de till antal!
 
Svårigheterna började redan på fråga ett. HV71 gjorde en bragdinsats under lördagkvällen när man tog en viktoria mot Linköpings HC och inledningsfrågan gällde att nämna namnet på arenan där detta inträffade. Det var inte på hemmaplan, utan i fd Cloetta Center som har bytt namn till Saab Arena. Nästa stora stötesten var att hitta gatan i ”Känner du din stad”. Pelargatan var uppgiften och skall du ta dig dit måste du bege dig till centrum av vår stad och ett X på bongen ger en stjärna i kanten.
 
Den mest knepiga av de alla gällde Ryssland. Aleksej Navalnaja, som förgiftades i augusti förra året, men klarade sig och som nu är frisk nog för att återvända till sitt hemland efter sjukvårdsvistelsen i Tyskland och ta upp kampen mot Putin och hans gäng igen. Han greps redan på flygplatsen av ryska polisen och hans hustru fick representera honom bland hans anhängare. Tipspromenadfrågan gällde hennes förnamn. Hon lyssnar till Julia.  
 
Vi fortsätter med en sextett som är något lättare men som skapade problem. Teknikens Värld har gjort en stor undersökning bland 1033 slumpvist utvalda och låtit dessa svara på frågan ”Vilken är Sveriges bästa bil genom tiderna?” Tipspromenadmakaren snappade upp detta och gav tre alternativ; två fina Saabbilar mot en Volvo Amazon. Den sistnämnde är rätt svar! Det skulle aldrig huvudpersonen i filmen ”En man som heter Ove” hålla med om! Inte skrivaren av dessa rader heller.
 
Portot har åter höjts och var är vi nu? 12 kronor kostar det att skicka ett Sverigebrev. Ytterligare namnet på en hustru var knepigt. Vad heter Joe Bidens fru och First lady i USA? Jill är det som skall stödja Joe! Ett annat spörsmål som fällde en del var vad gåsen heter som Nils Holgersson red på vid hans färd genom Sverige. Akka! När slutade man läsa Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa i skolan? Ordleken om svenska städer hade ledtråden Samling. Skara är rätt och Götaland ger plus på talongen.
 
Våra små 8-åringar i tvåan på Hovslättsskolan lyckades ställa till det på den gemensamma frågan för vuxna och barn, när man visade bilden på ett äpple och frågade efter namnet. Vi som inte är äppelträdsinnehavare drabbades av mycket bry. Golde Noble heter den gula frukten.
 
Nu över till avdelning lätt. Norrmännen har stängt ner stora delar av Oslo för att begränsa spridningen av coronaviruset, bl a norska Systembolaget. Långa köer har bildats i regioner som ännu har öppet för rusdrycksförsäljning och tipspromenadfrågan gällde vad heter affären i Norge. Det är utanför Vinmonopolet som köerna ringlar. Årets Jerringpristagare Armand Duplantis höll fyra tacktal på svenska på Idrottsgalan och vad sa han efteråt om det till journalisterna. ”Det var svårare än att slå världsrekord”!
 
Nästa alla deltagare visste Stefan Löfvens nya månadslön. 180 000:- brutto kan han räkna in. En bra slant, men han skall vara tillgänglig vid månadens alla timmar. 250:-/timme blir det och det klarar man sig på. Dagens fågelfråga var lätt som en plätt. Den fina pippin på bilden är en rödhake och nyckelorden ”Socialistiskt aber” ger tummen upp.
 
Att duon som fick priset Årets ledare på Idrottsgalan representerar friidrott klarade nästan alla. Och nu till det lättaste spörsmålet av de alla. Fotot visa en gammal biograf vid namn Savoy och det gäller att lista ut var byggnaden finns. Ja, visst är det den gamla filmlokalen i vår grannby Norrahammar och man får bege sig söderut för att komma dit.     
 
Över till barnfrågorna. Alla visste att brunbjörnen lever i Sverige, 60 minuter går det på en timma. glas är gjort på sand, tisdag heter tuesday på engelska och att 10 X 10 är hundra. Bra! Något fel hittades bland spörsmålen om hundrasen Cockerspanieln, att jultomte i Frankrike heter Pére Noël, en bild på Barbapapa, att 0 X 5 är noll, hästens hår heter man och kärran med Lille Skutt på ägs av Skalman. Vi noterar att den gemensamma frågan för deltagarna om äpplet som många vuxna missade, klarades av 95% av barnen!  
 
På avdelning svår för yngre hittar vi en trio som var lite värre än de andra. Anka på arabiska är Bata, Ansu Fati i FC Barcelona spelar i tröja nummer 22 och svårast i samlingen handlade om världens snabbaste bil som med plattan i botten får hastighetsmätare att visa 532,7 km/h. Drygt 26% gick bet på uppgiften. Vill man bli ägare till ett sådant monster skall man beställa en Tuatara by SSC.
 
En tipspromenad avslutas alltid med en skiljefråga och nu gällde det att analysera eftermiddagens skidskyttestafett model damer i Antholz. Skillnaden på sluttiden mellan ettan och tvåan i mål. 11 sekunder vann Ryssland med.
 
Till slut det bästa av allt – vi slog ett nytt Hovetvärldsrekord! 219 stora och små kan numera kalla sig Hovetvärldsrekordinnehavare!!! Ett stort TACK till alla och välkomna tillbaka på söndag. Rekord är till för att slås!!!

[ 210117 - söndag ]    Åtta fullträffar på Hovet

Dagens tipspromenad på vår arena bjöd på bra väder och uppslutningen var mer än godkänd. 135 deltagare tog sig an de 15 + 15 spörsmålen och vid första granskningen har vi hittat åtta helrätta bongar. 

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; x11 1xx 122 2xx 112
 
Vinnare: Christer Arvidsson, Torbjörn Blomqvist, Kristina Wilfordsson, Anita Färggren och Camilla Åberg  
 
Rätt rad barn;  x11 2x2 122 xxx x21
 
Vinnare barn: Maja Sollenby, Vide Björklund och Oskar Eliasson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett: Robert Axelsson och Anders Gustavsson  
 
Vinnare Sverigelott;  Gunta Larsson och Svante Knutsson
 
Skiljefrågan:   HC Dalen – Nybro Vikings 2 - 5   7 mål
 
Antal deltagare:  135

Lite kommentarer till dagens frågor. Vi börjar på avdelningen svårt och den som skapade mest problem var ordleken svenska städer. Dagens ledtråd löd Vattendrag + slutet och tanken är att resultatet ska bli Åmål. Det som troligen har ställt till det mest är nog frågan om staden ligger i Svealand eller Götaland. Det sistnämnda är rätt.
 
Andra spörsmål som orsakade bockar i kanten var t ex den om en politiker som hade gjort en 11 km lång cykeltur mitt under svår coronatid. Det var inte Erna Solberg, utan det är Boris Johnson. Något annat som våra deltagare hade svårt för, var hur många spelare varje lag har på plan i volleyboll. Sex är rätt!
 
I övriga svåra, men inte i nivå med ovanstående, finns Birkedalsgatan. Dagens uppgift att hitta i ”Känner du din stad”. Gav problem, men den finns uppe i Mariebo. Vi sökte också efter var  coronavaccinet produceras och rätt svar är i USA. Ytterligare inom denna grupp gällde Estlands premiärminister som tvingats avgå pga Misstankar om korruption.
 
Nu närmar vi oss lite enklare uppgifter, men som ändock skapat fallgropar för en del. Ebba Busch är i konflikt i en fastighetsaffär med en 81-årig äldre man, som ångrade sig dagen efter uppgörelsen. En strid som hon har dragit vidare till tinget. Vad heter den gamle farbrorn? Esbjörn är hans namn. I Uganda var det presidentval i torsdags och här ville vi ha namnet på utmanaren till nuvarande president. Bobi Wine heter den unge kämpen.
 
Nu går vi till kategorin lätta. Jerringpriset delas ut under måndagskvällen och priset är uppkallat efter radions eminente sportjournalist Sven Jerring. Ett av hans mest kända referat gällde en fotbollsmatch från 1936 där Sverige mötte. Ja, vilket land var det? Japan med japaner, japaner, japaner. Den gemensamma frågan för vuxna och barn visade en bild på en sångerska och de flesta såg att det var Dotter.
 
Mer lätta. Det gamla trähuset på bilden av Jönköpings Museum, var Frälsningsarméns lokaler. Dagens fågelbild hade fått ledtråden Tygrumpa och det gav Sidensvans. Den enorma byggnaden som det togs första spadtaget för i veckan, Science Tower, kommer att byggas på vår kommuns västra stadsdel. Söndagskvällens gäst i bingolotto var Elisa Lindström.
 
Nu söndagens fråga som alla kunde. I veckan avled en av vårt lands mest populära dansbandssångare, Thorleif. Vad hette han i efternamn? Torstensson kunde alla. Bra jobbat!
 
Över till barnfrågorna som tvåorna på Hovslättsskolan skapar. Dessa är i skiftande svårighetsgrad och här har nog inte våra yngre gångare så mycket hjälp av sina föräldrar. Mest imponerande var nog att nästan alla visste vilket nummer Riqui Puig i FC Barcelona har på sin tröja. Nr 12!
 
De största fallgroparna bland de yngre var vad den nya Iphonen som kommer till hösten heter och namnet på fjärde delen heter i Handbok för superhjältar. Rosor till de som har svarat Iphone 13 och Vargen kommer.   
 
Söndagens skiljefråga gällde fighten i Smedjehov mellan HC Dalen och Nybro Vikings. Hur många mål blir det i matchen? Tyvärr fick hemmalaget däng med 2-5 och vi noterar 7 baljor.
 
135 personer räknades in på vår coronasäkrade arena och det upplever vi som en kanonsiffra. Trots att vi missade JP-annonsen. Tack för att ni kommer! Vi syns på Hovet på söndag! VÄLKOMNA!!!

[ 210110 - söndag ]    Premiär på årets Tipspromenad

PREMIÄR!
Vad kul att man kan göra något roligt även i dessa tider, sa någon tipspromenadare. Ja visst, men årets tipspromenader blir utan gräddklädda våfflor med jordgubbssyltsylt och storsamling inne i värmen på ombyggda Hovet. I år är det en coronasäkrad variant, där alla aktiviteter sker utomhus. Trots detta kom det över hundra deltagare och alla verkade vara på ett strålande humör. 

Bäst lyckades Elsa Wahnström med 14 rätt och endast sekunden fel på skiljefrågan. Grattis!

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; 122 221 x2x 2xx x11
 
Vinnare:  Elsa Wahnström, Karin Nilsson, Rune Wahlström, Birgitta Lindén och Lena Bergqvist
 
Rätt rad barn;  xx2 x22 1x2 xxx 11x
 
Vinnare barn:  Harry Löfgren, Lova Severed och Freya Leeming
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare badbiljett:  Eva Knutsson och Margareta Nordström
 
Vinnare Sverigelott; Pelle Färggren och Karin Wikman
 
Skiljefrågan:   1 minut 24,8 sekunder
 
Antal deltagare:  107. 
 
Över till lite skriverier om söndagens spörsmål. Först avdelningen svåra. Värst av alla var frågan med bilden på en gränd som leder fram till Kristina Kyrkan. Vad heter den? Det finns många gränder på östra stadsdelen av Jönköping och denna heter Rosengränd. Nästa svåra är att komma på vilket radioprogram Lisa Syrén har jobbat med ett antal lördagskvällar fram till 2 januari. För hjälp av frågan fanns ett antal rebusar och rätta lösningen är Skivor till kaffet.
 
Ytterligare på ovanstående avdelning gällde rockikonen och världsartisten Patti Smith som har skrivit en hyllningsdikt till Greta Thunberg på hennes 18-årsdag. Dikten läste hon upp på en gigantisk reklamskärm på Piccadilly Circus. Rätt svar på frågan är London. Lite svårt var vilket land som nyligen har legaliserat aborter. I Argentina jublar många kvinnor! Dagens ordlek – svenska orter/städer ställde till det. Klot + Udde var ledtrådarna och frågeställaren har tänkt sig Bollnäs. Rätt på kupongen får de som svarat Norrland, men risk finns att man kan hitta mindre orter i övriga delar av vårt land som stämmer in på ledtråden.
 
Direkt till avdelning lätta. En av femton spörsmål klarade alla. Grattis! Det gällde att placera in politikern, som hade skickat bl a bilder på sina ex till en bekant, i rätt parti. KD, S och M fanns att välja på och det sistnämnda är rätt. Nästan lika lätt var namnet på svensken som vann sprinterfinalen i Tour de ski i lördags. Oskar Svensson heter grabben! Lika lätt hade deltagarna att placera in stormning av kongressen i rätt stad. Washington!
 
Den gemensamma frågan för barn och vuxna som årskurs två i Hovslättsskolan ligger bakom löd: Hur många vokaler finns det i vårt alfabet? Lite knepigt, men nio ger en stjärna i kanten. Känner du din stad, heter fråga 3 och idag gällde det att hitta till Bomgatan. Alla hittade inte rätt, men merparten kom fram till Liljeholmen. De flesta visste också att damlaget som blev svenska mästare i fotboll, för att sedan lägga ner verksamheten. En verksamhet som återuppstod efter tre dagar och satsar för fullt 2021, är ifrån Göteborg.  
 
Vid nyår skedde den stor raskatastrofen i Norge, som drog med sig mängder av hus och människor. Det var i Gjerdrum kommun som detta hemska skedde.  Dagens fågelfråga har på bilden en Fasan och rätt ledtråd av tre möjliga är Skräcken. Fråga 10 visade en trio härliga svenska skidtjejer som just har spurtat in i mål som etta, tvåa och trea i damsprinten i Tour de ski. Loppet kördes i Val di Fiemme. En fråga som överraskande många vuxna klarat handlade om ett barnprogram! Programmet heter John Dillerman och har skapat stor debatt bland befolkningen. Rätt svar är Danmark.   
 
Eleverna i åk 2 på Hovslättsskolan är med och skapar alla barnfrågor. Två av premiärdagens var kluriga än de andra och den ena var vad Katt heter på Makedonska och den andra var vad världens största traktor kallas. Macka resp Big Bud ger rätt. Svårt, men ett stort tack till de duktiga yngre förmågorna som vi har i Hovsätt! 
 
Det handlade en hel del om skidor vid dagens frågor och även dagens skiljefråga gällde laggarna i Tour de ski. Under söndagens finaldag var det stora intresset för svenskarna, om Ebba Andersson skulle klara av att köra in ett par minuter på ledaren Jessica Diggens. Det höll inte utan amerikanskan vann och var 1 minut 24,8 sekunder före tvåan ryskan Julia Stupak i resultatlistan. Ebba gjorde dock ett strålande lopp och vann dagsetappen!
 
Då är premiären klar och nu väntar spännande söndagsförmiddagar på Hovet och vill det sig väl kanske Våffelbagarn kan dyka upp framöver. Men först skall vi krossa covid-19!!!

[ 200223 - söndag ]    Åter tresiffrigt på Hovet!

FINAL och slut på vår tipspromenadssäsong. En säsong som vi måste få kalla succé! Började bra med stor uppslutning direkt i premiären och en uppslutning som bara ökade. Vid två tillfällen sprängde vi 200-deltagarvallen! Vid de två sista promenaderna blev vi dels bäst och dels nästbäst i kommunen på antal deltagare. En av orsakerna till det var väderguden över Vätterbygden som ordna till ett ordentligt skeeetväder och våra deltagare som ställde upp för ”sin” tipspromenad. Ett stort tack till alla tappra kämpar som förde den rödvita föreningen till toppen! 
 
Nu över till lite skriverier om söndagens spörsmål. Först avdelningen svåra. Den största fallgropen blev den med bilden på det fina gamla huset som ligger på Norra Strandgatan och frågan om dess husnummer. Ingen lätt uppgift om man inte vet hur man fastställer dessa och det var ju egentligen det som frågan gällde, för inte kan man begära att någon skulle veta att det är Norra Strandgatan 68. Man utgår från centrum av staden och placerar jämna nummer på höger sida och ojämna siffror till vänster. Huset ligger på höger sida och endast ett av alternativen var ett jämnt nummer. 68!
 
Ytterligare på ovanstående avdelning gällde en årets majblomma och i vilken färg den går. Rätt på bongen gav rött. Under lördagskvällen spelade HV71´s damer kvartsfinal, vann och nu gäller det semifinal. Vilka blir motståndarna där. Verkar som om inte alla på promenaden följer de starka SM-guldskandidaterna. Djurgårdens IF matchar man emot på onsdag. Mer svårigheter blev det på frågan om blomman som sprider en fasanfull odör på Botaniska Trädgården i Göteborg. Namnet på den långt ifrån vackra växten är Svinröv.   
 
Direkt till avdelning lätta. Filmen ”Min pappa heter Marianne” hade premiär i fredags och frågan var vem som spelar den manliga huvudrollen och visst var det Rolf Lassgård. En omtalad handel har ägt rum mellan Jönköpings Kommun och Jönköpings Södra, där de sistnämnda har lyckats förhandla sig till ett belopp av 1 300 000 kronor för en ståplatsläktare. Det grönvita laget lyckades inte spela upp sig till allsvenskan, men i förhandlingar håller man världsklass!
 
I ”Känner du din stad?” var det under finaldagen mer än lätt. Frågeställaren ville att du skulle sätta ut Kungsgatan på stadskartan. Lätt, men ännu lättare blev det genom att namnet på gatan var utsatt på kartan! En bild visar en stad som fyller 100 år och som har fått mycket vatten senaste tiden. Värnamo.
 
Den gemensamma frågan mellan barn och vuxna gällde vilken av Sveriges landsdelar som är störst till ytan. Norrland klarade  nästan alla. Ordleken svenska städer gav ledtråden Träd + Vatten och det ger Ek + Sjö. Götaland ger guldstjärna.
 
Bland övriga spörsmål hittar vi Anders Elm, bygdens stolthet! Den fd spelaren i Hovslätts IK har utsetts till en av landets bästa lärare i biologi. Den snabbe ytterspringaren skall upp till Stockholm och prisas. Kungliga Vetenskapsakademin är det som står för utmärkelsen och kanske blir det kungen själv som överlämnar medaljen. Dagens fågelfråga visade på bilden en knölsvan och rätt ledtråd är Ohyfsad Dalmas. Masen är skidlegenden Gunde Svan.
 
En enorm semla på 300 kg placerade sig också bland de spörsmål som varken var lätta eller svåra. Jättebakverket hittades i Stockholm. Anrika restaurang Munken i Jönköping stängdes för ett antal år sedan, men nu finns åter själva namnet tillbaka på vår stads restaurangkarta och är placerad på Barnarpsgatan. Det är stora protester i Turkiet efter att presidenten Erdogan har förslagit en ny lag som gör det möjligt för våldtäktsmän att gå fria och kravet för att ej krypa in i en fängelsehåla är att gifta sig med offret!  
 
Frågorna bland de yngre innehöll en riktig tavla och det gällde vilket datum midsommarafton infaller på i år. Tävlingsledningen uppgav den 20 juni, men rätt svar är ju den 19:e. En stor ursäkt skickas härmed till alla de yngre deltagarna och inför 2021 krävs skärpning! En fråga som ställde till det var den om youtubern Pewdiepie och var han bor. I Sverige skall det rätta svaret vara.
 
Finalens skiljefråga är och har varit under alla år som Hovets tipspromenaderna har arrangerats ett spörsmål där hunden Zäta spelar huvudrollen. I år gällde det för honom att äta upp en utsökt wienergrill från Vaggeryds Chark. Många, inklusive undertecknad, trodde nog att han skulle svälja den hel, men den 14-åriga Cocker Spanieln njöt av läckerheten och använde 26,94 sekunder!  
 
Nu skriver vi in 2020 års promenader i den rödvita historieboken och samla oss inför 2021. I januari syns vi åter  på söndagsförmiddagarna på Nya Hovet! Till dess, har det så gott och får du någon tid över så skall du veta att det spelas underbar fotboll på arenan från de små lirarna till representationslaget. Åter stort TACK för en lyckad säsong!!!

Vinnare och rätta rader;

Rätt rad vuxna; 22x x1x 2xx 212 122
 
Vinnare:  Kerstin Ludvigsson, Håkan Wennerberg, Ove Ljungberg, Thomas Svensson och Lillian Svensson
 
Rätt rad barn;  x21 x1x 22x 12x 222
 
Vinnare barn:  Love Westling, Johanna Lönn och Elsa Bäck
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunch Golfrestaurangen:  Birgit Glans
 
Vinnare badbiljett:  Mikael Claesson och Elin Pettersson
 
Vinnare Sverigelott; Mats Hansson, Eva-Karin Björkbrant, Rolf Nilsson och Angelica Almgren
 
Skiljefrågan:   26,49 sekunder
 
Antal deltagare:  101

[ 200216 - söndag ]     Bäst i stan!

Ett mycket stort TACK till våra tappra kämpar som utmanade stormen Dennis under söndagsförmiddagen. Så mycket frisk luft med hög halt av regn har aldrig någon tipspromenadare någonsin fått längs vår rödvita bana. Dock har vi full förståelse till alla som hade tänkt att gå men backade ur. Det var rent ut sagt ett skeeetväder! 
 
Efter att ha tagit del av resultaten från helgens tipspromenader i bygdens lokalavisa visade det sig att Hovslätts IK´s var söndagens nummer ett! Inte för frasiga syltgräddade bakverk eller högintressanta spörsmål utan för antal deltagare. Åter tappra kämpar, ni är grymma!
 
Förra söndagens lilla fadäs att inleda rundan med de största svårigheterna i början av loppet upprepades inte, utan nu var starten lättare. Första frågan gällde Jönköpingstjejen Faith Kakembos äventyr i Melodifestivalen och hur det slutade. Nä, hon gick inte till final eller någon andra chans utan det blev en hedrande femte plats. Bu till svenska folket som röstar! Hennes framträdande med ”Crying Rivers” var värt ett bättre öde. Kan det bli en chans på Svensktoppen till helgen? 
 
Övriga frågor som alla klarade var vilket kött som det blir brist på till sommaren enligt livsmedelskedjorna och det är fläskkött. Hovslättsskolans elevers fråga till alla promenadare var vilket datum vi firar Alla Hjärtans dag. 14 februari blev svarat från alla. Vilken bank som hade haft stort strul i veckan kände man till och bilden visade Sparbankshuset från forna tider. Banken som numera heter Swedbank.
 
Nu över till avdelningen svåra. I detta härad var det två som stack ut mest. Lias Andersson är tillbaka i HV-tröjan efter att ha lånats ut av en NHL-klubb. Vilken? New York Rangers! Ytterligare en sportnöt blev problematisk. Bildfrågan visar en fana på ett hus i Hovslätt som hängs ut när det är matchdag. Det är Liverpool FC´s och det helröda gänget spelar sina hemmafighter på Anfield.
 
Lite småproblem var det med ”Veckans fågel”. Bland alternativen var det Smäll-Agda som ger rätt. Smäll kan vara Rapp och Agda blir Höna efter Cornelis fyndiga visa. Rapphöna är det på fotot. Armand Duplantis förbättrade sitt veckogamla världsrekord i Glasgow. Ett litet fel hade smugit sig in i frågan. 6,17 stod det och det skall givetvis vara 6,18. Nästa söndag kan det bli en ny fråga om Mondo och då gäller det 6,19.
 
Bland övriga spörsmål hittar vi Sveriges bästa hyresvärd som har fått årets Kundkristall. Vätterhem är rätt.Grymängsgatan ligger på Dalvik och en etta på kupong är rätt. Årets film på Oscarsgalan blev ”Parasit”. The Ark återförenas! Kommer från Rottne som ligger utanför Växjö. Ligger illa till för att få Kalkonpriset för årets fulaste hus är byggnaden på Kålgården. Ordleken Svenska städer gav ledtråden Affären och leder fram till Boden som ligger i Norrland. Sist men inte minst stormen, som härjar under tipspromenaden, heter Dennis.
 
Frågorna bland de yngre klarades galant med undantag av två. Vilket datum är midsommarafton 2020? Ligger långt bort, men 20 juni kommer med sol och +25 grader. Lite knepigt var det också vart youtubern Pewdiepie bor. Rätt till de som svarat Sverige. Övriga barnspörsmål var felfria.
 
Dagens skiljefråga handlade om Hanna Öberg som sköt bort sig i veckans VM-sprint och nu hade chans till revansch. Startade som nr 18 i eftermiddagens jaktstart, 57 sekunder bakom ettan. Hanna gjorde ett bra lopp och kämpade upp sig till en fjärde plats. Bra jobbat!  
 
Nu på söndag är vi framme vid årets final av tipspromenader med start på Hovet. Frågan är om vi kan sluta som etta i kommunen när vi skriver in säsong 2020 i den rödvita historieboken. Tuff utmaning och troligen krävs det en ny storm som sveper in över vår landsdel. För ett vet vi – våra deltagare på Hovet är de tuffaste i kommunen! 

Resultat;

Rätt rad vuxna; 221 122 X2X 2X1 XX1
 
Vinnare:  Torbjörn Blomqvist, Inger Lindström, Gunta Larsson, Ingvor Lagerstedt och Ragnhild Ljungberg
 
Rätt rad barn;  X21 X2X 22X 12X 222
 
Vinnare barn:  Wilhelm Brobakken, Oskar Löfgren och Harry Löfgren
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunch Golfrestaurangen:  Gunilla Ljusegren    
 
Vinnare badbiljett:  Ingvar Björkbrant
 
Vinnare Våffla med kaffe;  Ann-Britt Lindstrand, Inge Andersson, Göran Nilsson och Gunilla Selse
 
Skiljefrågan:   4:a
 
Antal deltagare:  34

[ 200209 - söndag ]     Åter tresiffrigt på Hovet!

Inget nytt deltagarrekord noterades i söndagens tipspromenad på Hovet, men arrangörerna är ändå nöjda över att så mycket folk vill gå våra promenader. Den normalt stora lysande solen över arenan lyste med sin frånvaro, stormen Ciara var i antågande och sportlovet hade börjat. Trots det kunde vi notera 131 deltagare på promenaden. Bra jobbat!
 
Nu lite om söndagens svårigheter ut med banan. Först de knepigaste spörsmålen. Bland de vuxnas uppgifter hittar vi en kvartett som var värre än övriga. Värnskatten på 5 % försvann 1 januari och det är de som tjänar över 689 000 kronor om året som numera får extra i lönekuvertet. Skådespelaren Kirk Douglas dog i veckan och frågan som skulle besvaras var vilken av tre olika filmer som han deltog i. ”Borta med vinden” spelade Clark Gable i och Marlon Brando var den stora stjärnan i ”Storstadshamn”. Kvar bland alternativen fanns ”Vikingarna”, f ö första barnförbjudna filmen för skrivaren av dessa rader. 
 
Ytterligare en trio får plats i ovanstående avdelning. Hovslättsskolans elevers bidrag till de äldre visar en bild på en alligator och bland övriga svarsalternativ finns krokodil, som är mycket lik det rätta svaret. Dock är alligatorn rundare och har ett bredare huvud. Vilken skola som vann länsfinalen i ”Vi i femman” som avgjordes i veckan var inte heller lätt för de ”gamle”. Talavidskolan tog hem pokalen. Grattis! Även var samernas nationaldag firades med kungabesök var inte vida känt. Carl XVI Gustav med sin Silvia var i Jokkmokk. 

Över till avdelningen lätta. Molly Sandén blev Årets artist vid Grammisgalan i torsdags. Talmannen i USA´s representanthus Nancy Pelosi blev något förargad över president Trumps tal till nationen i onsdags och visade det genom att helt sonika riva sönder en kopia av hans, enligt henne fullmatade med lögner tal. Att vår nya fotbollstjärna Alexander Isak, som med två baljor och en assist bidrog stort till att Real Madrid slogs ut ur spanska cupen, spelar i Real Sociedad. Lätt för de flesta.
 
Världsmästaren i brottning Jenny Fransson åkte dit för doping i veckan och ytterligare en svensk idrottare blev anklagad för det samma. I vilken idrott är han med i? Robel Fsiha, europamästare, är med i terränglöpning. Det visste de flesta och även ordleken ”Gissa svenska städer” knäcktes med ledtråden KAN + TA MARK. Vetlanda så klart!
 
En fråga som blev en liten slamkrypare var vad den framgångsrika operationen som polisen i Malmö bedriver sedan november förra året heter. Hagelstorm hade frågeställaren tänkt, men eftersom den är en del av operation Rimfrost blir det rätt för bägge svarsalternativen.
 
Bland övriga hittar vi ”Känner du din stad” och dagens gata som skall hittas på kartan är Stenhuggargatan och den ligger ju på Öster. X ger ett rätt. Dagens fågel är en Tärna och ledtråden Luciafölje är rätt. Den unge stavhopparen Armand Duplantis galna världsrekord på 6,17 satte han i Polen. Det var som vi har nämnt blåsigt under söndagsförmidagen, men det var ju bara lugnet före stormen. Under senare del av dagen gjorde Ciara entré över västkusten och det namnet är också svaret på fråga ett.
 
Frågorna bland de yngre skapade inga jätteproblem, men det var ändock ett gäng som var mer kneoiga än de andra. Värst var den om vilken tid som var längst bland tre alternativ. Det var inte Bronsåldern eller Bondestenåldern. Nä, för att få rätt skulle man svara Jägar- och samlarstenåldern. Att FC Liverpool blev Champions Leaguevinnare 2019 var inte heller allmänt känt.
 
Ytterligare två spörsmål passar också in på barnens avdelning för knepiga nötter.Det mest spelade spelet 2019 är Minecraft och den gemensamma frågan angående krokodiler kontra alligatorer ställde också till det för de yngre.
 
Frågor som gick igenom utan att någon felade var bilden på en fjäril, Bamses kompis heter Lille Skutt, Jocke och Jonna heter Youtuberna på bild och att midsommarmånaden är juni.
 
Till slut skiljefrågan. Frida Karlsson gjorde en efterlängtad comeback i de vita spåren efter ett uppehåll av hälsoskäl. Startar i bakre delen i en masstart på 10 km och frågan är vad hennes slutplacering blir. Hon gör ett kanonlopp och är snabbt uppe bland de främsta, tappar lite i slutet, men slutar på en mer än hedrande nionde plats. Vilken tjej!  

Rätt rad vuxna; 12X X22 2XX 21/2X 222
OBS! På fråga 11 godkänns två alternativ, Hagelstorm och Rimfrost.
 
Vinnare:  Lotta Wendelius Atterling, Karl Svensson, Christer Arvidsson, Anders Oscarsson och Backstig
 
Rätt rad barn;  111 222 X11 121 XXX
 
Vinnare barn:  Emmy Westling, Oskar Löfgren och Love Arrebacken
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunch Golfrestaurangen:  Johnny Nilsson    
 
Vinnare badbiljett:  Henrik Aronsson och Axel Björkman    
 
Vinnare Våffla med kaffe;  Gunnar Svensson, Ragnhild Ljungberg, Jonas Schenell och Fredrik Ström
 
Skiljefrågan:   9:a
 
Antal deltagare: 131

På söndag öppnar vi åter tipspromenadsportarna på Nya Hovet och då hoppas vi på en ny tresiffrig deltagarsiffra. Om den stora solen åter tittar fram och om alla har kommit hem från sitt sportlovsfirande kan det bli en tvåa som första siffra i noteringen över deltagande tippare. Vi syns! Låten oss bli många!

[ 200202 - söndag ]     MASSINVASION PÅ NYA HOVET!

Ett stort TACK till alla som deltog i helgens tipspromenad på Hovet. Kanonväder med stor sol och klarblå himmel. Dagens skiljefråga löd: Hur många är det som går dagens tipspromenad? På en av de inlämnade bongarna bongar står det; 213 Rekord! Och visst hade deltagaren rätt. Hovetvärldsrekord!!!
 
Nu en genomgång av spörsmålen. Två av dem är extra knepiga för de vuxna deltagarna. Den handlar om ministraffet för grovt vapenbrott och hur mycket den tidigare straffskalan har ökat. Rätt är att från 1 år har det blivit 2 år. Den andra svåra nöten visar ett foto på ”Unnegången” på vår stads östra stadsdel och frågan var när man byggde järnvägsbron. Rätt på bongen ger 1863.
 
Ytterligare en trio ställde till det. I veckan meddelades föräldrarna att det förekom en lek på barnets skolan som kallas Strupleken. Man klämmer åt tills den utsatta personen svimmar. En livsfarlig ”lek” som säkert förekommer på många ställen, men här är det Engelska skolan som ger rätt. I veckan beslutade riksdagen att en skatt på våra bärkassar av plast skall tas ut fr o m 1 mars, men hur stor blir den. Tre kronor extra får du ge. Den tredje i ganska svåra trion är vår ordlek med svenska städer. Ledtråden idag lyder; Väderstreck + Frisk och när man har klurat en del skall man ha kommit fram till Östersund. Och staden vid Storsjön ligger som bekant i Norrland.
 
Nu till avdelningen lätta. HV71 hade under veckan spelat två Smålandsderbyn och frågan är hur många poäng man hade fått ihop. Full pott blev det och sex pinnar in på kontot. Heja HV-blååå! Ett företag i kommunen har ökat chefernas lön med ca 15 000 kronor mer i månaden, medan de som utför det praktiska arbetet får nöja sig med betydligt mindre och liv med dålig stämning har det blivit. Jönköpings Posten ger rätt på kupongen.
 
Dagens ”Känner du din stad” klarade också de flesta. Gatan som du skall hitta på kartan är Lillgatan och skall du dit får du bege dig till Öster och skall du få rätt på din bong har du markerat en tvåa. Hovslättelevernas bidrag till vuxenfrågorna idag visade en begravningsanläggning från Bronsåldern. De flesta klarade av att en sådan kallas Skeppssättning.
 
I avdelningen både svårt och lätt hittar vi övriga problem. Basketlegenden Kobe Bryant som gick hädan förra söndagen spelade i Los Angeles Lakers. Vår lokalavisa JP delar inte bara ut rejäla chefslöner, utan också utser månadens Jönköpingsbo och i januari fick Reidar Hallberg priset. Reidar som är en stor ledarprofil inom idrotten och så varit sedan 70-talet. Klubben som han representerar är IF Hallby Handboll.
 
Under måndagen firades befrielsen av fånglägret Auschwitz världen över. Spörsmålet gällde vad denna stad ligger och Polen ger en stjärna. Veckans fågel visade en färgglad bild på en Kungsfiskare med en liten firre i gapet. Bland svarsalternativen stämmer pippin in på Rojalistisk Metare.
 
I onsdags fick vi uppleva en filmpremiär i vårt län. Catwalk, från glada Hudik till New York, visades för första gången i huvudrollsinnehavaren Emma Örtlunds hemkommun Gislaved. Till sist en bild på världsmästaren i Orientering, Skyrunning och Skidorientering, fantastiska Tove Alexandersson som söker nya utmaningar. Skidalpinism, en typ av turskidåkning, är hennes nya utmaning.
 
Bland barnfrågorna fanns det både riktigt svåra och jättelätta. En kvartett får tillfalla avdelning mer än knepigt. Värst var vilket lag som hade vunnit allsvenskan flest gånger. Malmö FF med 23 seriesegrar är rätt. Di Blåe har dessutom blivit svenska mästare 20 gånger. Stora problem hade våra unga tipspromendare även med filmen ”Hitta Nemo”. Vem är det som säger ”Fortsätt simma, fortsätt simma”. Doris heter hon.
 
Det gemensamma spörsmålet med de vuxna angående Skeppssättningen från Bronsåldern var lite svår och i vilket fotbollslag spelar Harry Kane gav en del fel på bongarna. Harry lirar ju i Spurs – Tottenham!
 
Frågor som gled igenom utan att man behövde använda rödpennan vid rättningen är en sextett. Djuret på en bild är en Brugd. Halv två visar urtavlan på fråga tre. Att det var Sanna Nielsen som var med på en bild var också lätt som en plätt. Fåglar verkar alla kunna och visst är det en Tofsvipa som är avbildad.
 
Att trafikljusets färger är röd, gul och grön visar att alla har hängt med på skolornas trafikundervisning. Vilka är det bland apor, katter och kaniner som har de längsta öron. Det  sistnämnda ger rätt.
 
Övriga i snabb takt. Brandlarmet låter Piiiiiiiip! Bokstaven L kommer på tolfte plats i alfabetet. En hällristning hittar vi på en bild. En legering är en blandning av olika metaller. Zlatan på bilden heter Ibrahimovic i efternamn.
 
Rätt rad vuxna; 222 X11 X21 1X1 1X1
 
Vinnare:  Ethel Lönn, Margareta Rommedahl, Christer Arvidsson, Erik Isoz och Inger Rödin      
 
Rätt rad barn;  XX1 21X X11 XXX 1XX
 
Vinnare barn:  Tea Lamberth, Albin Hammarlund och Ellie Lööw   
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunch Golfrestaurangen:  Lotta Wendelius Atterling    
 
Vinnare badbiljett:  Camilla Johansson och Magdalena Dahlin    
 
Vinnare Våffla med kaffe;  Larry Holmdahl, G Oscarsson, Birgitta Andersson och Emma Höglund 
 
Skiljefrågan:   213
 
Antal deltagare: 213
 
Nu återstår det tre omgångar av årets tipspromenader på Nya Hovet och vilket år det hittills har varit. Rekordslakt är ordet! Otroliga, för oss som har stått för arrangemanget under många år, 200-vallen har sprängts vid två tillfällen. Vi syns på söndag och uppmaningen är; Ta med dig ytterligare en kompis! Vi syns på Hovet!

[ 200126 - söndag ]     ÅTER FYLLDES HOVET!

Med det veckogamla Hovetvärldsrekordet i ryggsäcken var vi arrangörer inställda på ett mer för Hovet normalt deltagarantal. Vädret var ju så där, helt OK visserligen, men den härliga solen från rekordsöndagen lyste med sin frånvaro. Men oj vad vi bedrog oss. Folk vällde in på Hovet! När krutröken lagt sig, vidtogs räkning av antal tipsbongar och vi noterade hela 198 personer som hade tipspromenerat! Ett stort TACK till er alla som gör det roligt för oss att jobba. Våffelbagarn hann med att grädda 98 mästerverk! 
 
Över till spörsmålen och först den trio som ställde till mest oreda hos de ”gamle”. Den absolut värsta var nomineringen till Jerringpriset. Tolv atleter visades på bild och tre av dem var markerade. Nu gällde det att hitta vem av dem som har kommit vidare till måndagens slutrunda på Idrottsgalan. Frida Karlsson, Hanna Öberg eller herrlaget i curling. Det är Frida som fortfarande är kvar bland de åtta. Tala om skarp konkurrens!    
 
Svenskamerikanskan Jessica Meir gjorde sin tredje rymdpromenad i veckan, den tog 5,5 timmar och hon avverkade ca 300 meter. Det är tufft där uppe! Kännedomen om det norska Fremskrittspartiet var inte så stort på Hovet, då frågan var vad det numera fd regeringspartiets ledare heter. Siv Jensen är namnet.
 
Över till avdelningen lätta. HV71 hade fem raka torskar innan lördagens match mot Rögle, men bröt den mörka sviten. Dramat utspelades i Skåne. Att hitta till Skolgatan vållade heller inga problem för våra söndagsvandrare. Den vanligtvis svåra nöten att knäcka bruka Hovslättselevernas spörsmål för de äldre vara, men nu klarade nästan alla av att markera Blåvalen som det största djuret i världen.
 
Rickard Olsson i Bingolotto är på semester och frågan gällde vad hans vikarie heter under frånvaron. Lotta Engberg var noterat på de flesta bongar. Bilden på Vladimir Putin, där han verka sitta och kurtisera med en leende dam, medan hennes husbonde tittar bort. Vad heter hon i förnamn? Melania ger rätt. Coop hade i veckan med glimten i ögat gått ut med en frågeställning: Vem är det som samlar och samlar, men ändå inte får något tillbaka? Svar: Stammisar. Rätt svar ICA, men rätt skall väl vara rätt och visst får de riktiga storstammisarna som handlar för större summor en bonus.   
 
I avdelningen lite svårt eller lite lätt, hittar vi, styrelsen för en fackförening som har rumlat om för medlemmarnas pengar. Det är Kyrkans Akademikerförbund som har varit ovarsam med slantarna. Striden som avgjordes i Högsta Domstolen mellan staten och en sameby gav fördel för de sistnämnda. Det var i Girjas sameby som man jublade! Grattis!
 
Dagens fågelfråga brukar skapa stort huvudbry, men inte nu. En Kaja som satt på en gren och ledtråden Fyllerist passade in på beskrivningen. Vår kulturminister fick kritik efter Guldbagggegalan och bland svarsalternativen var det för att hon inte har sett någon av de nominerade filmerna. Och vem har det?
 
Kungen är i stan löd ”rubriken” på det gamla fotot. Men vilken romersk siffra hade han? Det var ju Gustaf den V! Ordleken ”Gissa våra städer” gav ledtråden Ljus + Verktyg och de som kom rätt hade fått fram Lyse + Kil. Den bohuslänska orten ligger i Götaland.
 
En titt bland våra duktiga elever från Hovslättsskolans alster ger att vi finner fyra problem som skapade en viss förvirring bland våra yngre gångare. De två som verkade svårast var vad barnen som hjälper Ture Sventon med jakten på Vesslan heter. Gittan och Siv ger en guldstjärna. Lika får ni som kunde HV71´s lagkapten Simon Öneruds tröjnummer 11. Mästerdetektiven Blomkvist bor inte i Jönköping, utan i Lillköping. En annan fråga som gav lite problem var vad getens barn kallas. Varken valp eller lamm är rätt, utan det skall vara killing.
 
Spörsmålen som alla yngre deltagare kunde var att Blomman på bilden är en tulpan. Asterix kompis heter Obelix. Frihetsgudinnan ser du i USA. Januari har 31 dagar och att kaninen på fråga 15 heter Bing var också busenkelt.
 
Dagens skiljefråga handlade om hur många frasiga våfflor som vår Våffelbagare gräddar idag. Han hann med 98 smaksensationer! Vilken prestation av den gamle kämpen som ligger på plussidan av 70. Vill också passa på att tacka unga Elsa Bäck som hoppade in i serveringen och skötte försäljningen med glans! Framtiden är röd å vit! När vi nu delar ut rosor måste en gå till en av våra deltagare. Petra Jacobsson, som efter avslutad promenad anmälde sig till att sköta nedplockningen av frågor och snitslar. Bra jobbat!
 
Hoppas vi ses nästa söndag på Nya Hovet och tar oss an nya problemställningar. Åter tack för att ni var med!

Rätt rad vuxna; X2X X11 11X 122 XX2
 
Vinnare:  Rune Ahlander, Anita Färggren, Aino Rothzén, Margareta Lööw och Agneta Zeed    
 
Rätt rad barn;  X21 11X 1X1 2X1 XX2
 
Vinnare barn:  Oskar Löfgren, Milo Dahlin och Elsa Persson   
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunch Golfrestaurangen:  Eva Eskilsson  
 
Vinnare badbiljett:  Göran Josefsson och Leif Sternklint  
 
Vinnare Våffla med kaffe;  Åsa Hjalmarsson, Agneta Lesse, Erika Johansson och Dick Björklund
 
Skiljefrågan:   98 våfflor 
 
Antal deltagare: 198

[ 200119 - söndag ]     OTROLIGT! ÅTER HOVETVÄRLDSREKORD!

Andra omgången av årets tipspromenad på Hovet blev den mest frekventerade i klubbens 90-åriga historia. 162 deltagare! Nytt Hovetvärldsrekord!!! Ett stort TACK till alla som var med och gjorde detta möjligt!

Rätt rad vuxna; 21X 222 1XX X2X 112
 
Vinnare: Jessica Arrhenius, Kerstin Ludvigsson, Marita Arvidsson, Janet Tenlid och Pelle Färggren
 
Rätt rad barn;  X11 X2X X12 X22 2X1
 
Vinnare barn:  Lea Waern, Meja Kastanius och Felicia Stenström
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong på Golfrestaurangen:  Cornelia Söderberg
 
Vinnare badbiljett:   Cajsa Elm och Robert Ucar
 
Vinnare våffla med kaffe;   Ove Claesson, Jan Wennerberg, Ulla Davidsson och Birgitta Widell
 
Skiljefrågan:   6 mål 
 
Antal deltagare: 162

Trots rekorddeltagandet var det svårt att hitta någon som hade prickat in en felfri svarsbong. Ingen fanns det bland de vuxna gångarna, utan den enda som hittades i barnbunten och var Lea Waerns. Grattis!
 
Absolut svåraste spörsmålet av vuxenfrågorna var den om vilka nationer som är med och arrangerar handbolls-EM. Sverige och Norge var klara, men vilken är den tredje. Tre olika flaggor representerade alternativen och det är den Österrikiska rödvita fana som gav ett rätt. Mer knepigheter: Hur vill Språkrådet att vi uttalar 2020? Tjugohundratjugo är önskemålet, men jag fortsätter nog att säga tjugotjugo.
 
En kraftig trafikknut i en gatukorsning skapade också grubblerier. Vilken bil måste flyttas först för att få en smidig lösning och det är nr 3. Ett foto visar en av kommunens kyrkogårdar och att det var Östra Kyrkogården var inte så allmänt bekant. Även dagens fågel ställde till det för flera. Det är en lärka och Glad som en …… ger rätt. Flera hade dock svarat Fågel i kaffet, då man trodde på en gök. Denna typ av lärka är rätt lik en gök, men fågelexpert Classon var på plats och förklarade att lärkan har prickar på bröstet, medan göken har streck eller om det nu var tvärtom.      
 
Nu över till avdelningen lätta. Två hade nästan alla klarat. Bland Skarsgårdarna är det Stellan som fick Golden Globe och fotot från förr som visade den grusiga backen ner mot A6, Järabacken, som en gång i tiden ledde till Nässjö. Den gemensamma nöten från eleverna i Hovslättsskolan handlade om matematik och knäcktes av de flesta. Att det är Jessica Meier som gör en rymdvandring på onsdag visste nästan alla och detsamma gjordes också med att det var prins Harry och Meghan som nu drar sig tillbaka från de offentliga plikterna i UK.
 
Nu till avd övriga nötter. Pedro Sanchez heter Spaniens nya premiärminister som utlovar ökade förmåner för pensionärer och dessutom ett hyrestak. Veckans ”Känner du din stad” sökte efter Vallgatan och rätt ger ett X. Den danska studien om det hjälper med att knäppa med fingret på en ölburk för att hindra skumbildning gav resultatet; Nej, det gör det inte.
 
Den rödvite fd spelaren Mergim Qoqaj är nu med i ett aktuellt TV-program och programmet heter Farmen. Dagens ordlek på svenska städer gav ledtråden FRÅGEORD+BESTRAFFNING och det ger VAD+STENA. Vadstena ligger i Götaland.
 
Bland barnfrågorna hittar vi en kvartett som får klassas som något svårare än de andra. Vad äter Fladdermusen och kanske den kan käka de flesta av svarsalternativen, men möss är huvudrätten. En bild på Jonas Gunnarsson skapade problem, men det målvakt han är i HV71.
 
Mer som ställde till det för barnen är var årets Eurovision Song Contest skall hållas. Nederländerna är rätt. Författaren Widmark som skriver barn- och ungdomsböcker heter Martin i förnamn.
 
Frågor som alla kunde var bilden på en i Pyjamaspojkarna – Kattpojken och vad Greta Gris lillebror heter – Georg. Även i vilket land Mumintrollet bor var lätt som en plätt – Finland.
 
Till slut dagens skiljefråga. Jönköpings IK´s damer vann över IBK Dalen med 6-0 och sex mål är rätt.
 
Nu dagens stora fadäs. Våfflorna! Våffelbagarn slet sitt redan tunna hår! Efter att ha serverat dryga 40 smaksensationer med grädde och sylt räckte inte elförsörjningen till, mängder av besökare som hade sett fram mot dagens höjdare blev utan. Byte av proppar hjälpte inte, byggarna på Hovet hade på för kraftiga aggregat och det var bara att ge upp! Men räkna med att våffelbagarn är revanschsugen inför kommande söndag!
 
Tack åter för att ni var där och bidrog till det nya Hovetvärldsrekordet!

[ 190224 - söndag ]     Finaldag med en stor sol!

Dagens skiljefråga; Zäta, 13 år, har startat sin kamp mot klockan och hugger in på våfflan med stort bett!
Dagens skiljefråga; Zäta, 13 år, har startat sin kamp mot klockan och hugger in på våfflan med stort bett!

Årets sista tipspromenad blev en dag som badade i strålande solsken. Underlaget på banan var bitvis lite besvärligt, men trots det hördes inget knot från deltagarhåll. Och deltagare var det! På parkeringsplatsen trängdes fordonen och i klubbstugan var det näst intill fullpackat. Ja, det var som när A-laget lirar och har chans att ta hem serien!

Rätt rad vuxna; 21X X11 X1X X12 112
 
Vinnare:  Lennart Lindström, Anna Nilsson, Charlotte Rothzén, Aino Rothzén och Maidy Gustafsson
 
Rätt rad barn;  1XX X1X 1XX 112 X2X
 
Vinnare barn:  Josefine Alvarsson, Ida Sandström och Alfred Adolfsson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong:  Gun Britt Ahl och Sofia Nilsson
 
Vinnare badbiljett:   Gun Fransson, Sören Bergström och Eva Claar
 
Vinnare Sverigelott;   Christer Arvidsson, Britt Bäck, Pedro Svensson och Ulla Britt Grandt
 
Skiljefrågan:   2 min 38 sek 
 
Antal deltagare: 121
 
Bland de vuxna hittade vi en trio med Lennart ”Snoddas” Lindström i spetsen som hade lyckats knäcka alla de femton nötterna. Bra jobbat! Bland barnen hade desto fler lyckats att gå felfritt på Hovslättsskolans elevers spörsmål.
 
Vi går till avdelningen svåra bland vuxenfrågorna. Den som satte flest käppar i hjulen gällde hos vilken grupp av befolkningen som medellivslängden har minskat, då svenskarna egentligen bara blir äldre och äldre. Gruppen lågutbildade kvinnor är förlorarna. Frågan ”Känner du din stad” hade kommit till Presidentgatan och det ställde till problem. Gatan med det ståtliga namnet ligger på Torpa och ett X ger rätt.
 
Lika svårt var det att kunna namnet på den engelska arena som Malmö FF spelade på i vecka. Matchen gällde Europa League och motståndare var Chelsea, som har Stamford Bridge som sin hemmaborg. En annan fråga som var problemfylld handlade om lokalavisan Jönköpings Posten och vad en årsprenumeration kostar. Ett pris som ständigt stiger. Nu gällde det priset den 24 februari då man får betala 3 996:- för helår. Protester hördes och en av de gående hade fått en förnyelseräkning som gällde från 1 mars och på den stod det en summa som med råge var över 4 000:-. Skrivande av dessa rader är en fd JP-läsare och för fem år sedan betalade man strax över 2 000:-.
 
Mer knepigheter hittar vi på fråga 6 och 7. Sexan visar en annons från 50-talet och företaget heter Philipsons. Vad heter det idag? Hedins ger rätt. Sjuan visar en man som dog i veckan, Karl Lagerfeld, och vilket modehus förknippas han med. Jo men visst, är det Chanel.
 
Direkt till avdelning lätta. Grabben som gjorde scendebut under lördagen och gick direkt till final i årets Melodifestival heter Bishara i förnamn. Vanligaste namn på nyfödda 2018 är Alice och William. Hovslättsskolans tvåors bidrag till de vuxna visar en bild och det är Vintergatan. En bild på en VD som har haft en jobbig vecka visar Birgitte Bonnesen och det är Swedbank som hon styr.
 
En kluring; ”I en familj finns det fyra systrar. Alla systrar har en bror. Hur många barn finns det i familjen?” Fem ger rätt. Kungen i kungsan spred skräck i Stockholm på 80-talet, men nu är han bland mycket annat aktuell i TV-såpan Farmen. Paolo Roberto heter han den fd proffsboxaren. Dagens ordlek ”Gissa svenska städer” hade Sårvätska + Höjd som ledtråd. Varberg och därmed Götaland ger rätt.
 
Två halvsvåra fanns också med. En av dem var fågelfrågan och den visar en liten skogshöna. Ledtråden Köttfärsbiff är rätt då det är en Järpe. Ingen tipsrunda på Hovet utan att en politiker är med. I veckan kom det fram att Ulf Kristersson är under utredning av polisen, som vid ett larm i hans hem varken såg en hembränningsapparat eller någon svart arbetskraft. Däremot hittade man vapen. Vapen ger rätt.
 
Barnfrågorna var ganska lätta och endast två stack ut och får benämnas svåra. Den ena var en Pokémonfigur, som heter Charizard och den andra var en bild av en fisk. Det var inte en abborre eller en lax, utan det var en gös.
 
Dagens skiljefråga handlade helt traditionellt, som det är på finaldagen, om hunden Zäta. En numera 13-årig cocker spaniel och det gällde för honom, precis som förra året, att äta upp en av Våffelbagarens nygräddade våfflor på tid. Förra året hamnade han på 2 minuter och 35 sekunder. Ett år äldre och lite glesare i tandraden gjorde att han ökade på tiden med 3 sekunder. Dock bra jobbat!
 
Nu är säsongen över och det har varit mycket folk på promenaderna. Och hade vi inte behövt konkurrera med GULD-Stina och GULD-Maja på söndagsförmiddagen så hade säkerligen ett nytt Hovet-rekord satts när det gäller antal tipspromenaddeltagare. Tack och vi synas åter bland nya spörsmål i januari 2020!
 
PS. JP hade med söndagens tipspromenad i sin måndagstidning! Vi är på gång!!! DS.
 
Ni som är med i prislistan kan kontakta Herbert på Hovet för avhämtning av vinster. 036-753 49 är numret och lättast att nå kontakt är på fm.    
 
Kommentarer kommer     ............................

[ 190217 - söndag ]     Årsrekord på Hovet!

Väderguden över Hovslätt var vänligare än på länge när söndagens tipspromenad gick av staplen och senare också under dagen. Folk strömmade till och ett nytt deltagarårsrekord sattes.
 
Rätt rad vuxna; 21X 211 211 X21 112
 
Vinnare:  Jonna Alvarsson, Rikard Rothzén, Jan Lindstam, Anncharlotte Lindstam och Reidar Rothzén
 
Rätt rad barn;  221 X11 2XX X21 21X
 
Vinnare barn:  Enzo Shah, Ester Lydén och Max Shah
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong:  Fredrik Ström
 
Vinnare badbiljett:   Jim Löfgren och Bengt Lundberg
 
Vinnare Våffla med kaffe;   Håkan Svensson, Max Jensen, Åke Andersson och Tor Hultman
 
Skiljefrågan:   0 – 4 
 
Antal deltagare: 138

Ingen nådde ända fram till att ha både 15 rätt och rätt resultat på skiljefrågan, men det var nära.
 
Frågornas svårighetsgrad skiftade från lätt till svårt. Dagens fågelfråga var den som satte mest fällben för våra promenadare. Bilden på frågan visar en svart andfågel som simmar lugnt fram i stilla vatten. Bland de tre ledtrådarna var det Mörklägga som var rätt eftersom pippin var en Svärta.
 
Mer på avdelning svårt hittar vi Hovslättsskolans tvåor som gör en fråga varje gång till de vuxna och dagens löd: Vad är solen för något? Stjärna, planet eller komet var alternativen och klass 2 ger rätt för en Stjärna. En annan fråga som skapade huvudbry var den om ett inbrott i Tabergsdalen och var det skedde. Rätt svar är Coop Taberg.
 
Över till avdelning Lätta. En Jönköpingstjej som är EU-politiker riskerar att åka ur Europaparlamentet pga att hennes parti har flyttat ner henne på vallistan. Vilket parti? SD. En bilfirma som bygger ut för 120 miljoner kunde de flesta och visst är det Atteviks. Dagens ordlek över våra städer bjöd inte heller på några svårigheter. Ledtråden är Kranvatten och svaret är Nässjö.
 
Övriga frågor var bl a den om vår kung, som i veckan har
uttalat sig om något som är det tråkigaste som finns. Det var varken AIK-fotboll eller Ullared utan Vasaloppet. ”Känner du din stad” gällde idag Pilgatan och ett X ger rätt. Soffan kallas hon som är orsaken till stor upprördhet bland Sossarna i Göteborg.
 
Varför körde Stockholmsbussarna omkring med flaggor i topp under veckans tisdag? De som har svarat att det var ett misstag då SL var en månad för tidigt ute med att ära kronprinsessans
namnsdag. Ett foto tagit utifrån Vättern visade en vacker byggnad och det har varken varit ett bibliotek eller ett mentalsjukhus en gång i tiden, utan det var gamla Östra Skolan som sedermera fick namnet Liljeholmsskolan. En skola som har utbildat många vetgiriga österungdomar!
 
Facket har utmärkt sig igen! Ett förbund har slagit på stora trumman för sin styrelse och satsat 459 000:- på en konferens på Mallorca. Ledarna heter förbundet som öppnade stora plånboken. En minst 100-årig bild från hamnpiren visades på fråga elva och spörsmålet gällde vilken av tre nämnda krogar som inte finns på piren. Restaurangen som ligger längre österut är Sjön.
 
En äldre skådespelerska som inte har filmat på 40 år kandidera till EU syns på en fråga och hon är fransyska och heter Brigitte Bardot. Hur många medaljer tog Sverige i alpina-VM som gick i Åre. Anna Swenn Larsson på bilden tog vårt lands enda pallplats.
 
Barnens spörsmål var nog lite svårare än vanlig, men visst hittades det ett antal fullträffar bland de 26 deltagarna. Svåraste nöten att knäcka var vad Lloyds pappa i Ninjago heter. Lord Garmadon är namnet. Abraham och Sara fick en son av Gud enligt bibeln och vad hette han, ställde också till det. Isak är namnet på den lille klimpen. En årtalsfråga dök också upp. Nu gällde när Alfred Nobel dog och av alternativen var det 10 december 1896 som var korrekt.
 
Till de svåra får vi nog räkna in den blå figuren som är Doddo i Babblarna och även hästen med två olika färger räknas in bland de knepiga. Skäck ger rätt.
 
Helt felfritt var det på en bild av en frukt och visst är det en ananas. Att solen är en stjärna var lätt som en plätt bland de yngre. Det är skogsharen som blir vit på vintern. Att det var en Mops som var avbild klarade också alla.
 
Bland övriga barnfrågor finns den om vad Emil i Lönnbergas häst heter. Lukas är namnet på pållen. Curling heter sporten på en annan fråga. På frågan om vilka sporter som finns med vid OS är rätta svaret Skicross och Snowboard.
 
Mars har 31 dagar. Alfons Åbergs katt heter Pussel och bilden på den stora planeten är Tellus.
 
Dagens skiljefråga gällde slutresultatet i Svenska Cupen mellan Assyriska IK och AFC Eskilstuna. Stora 0-4 blev det till slut.
 
Nu är vi framme vid finalen av årets tipspromenadsäsong och det firar vi med lite extra vinster på både promenaden och det populära lotteriet som finns på varje fråga. VÄLKOMNA!!!
Vi syns på Hovet!
 

[ 190210 - söndag ]     Edvin satte bandyfighten!

Idag svarade alla deltagare på tipspromenaden för en stark prestation när tog sig igenom dagens utmaning. Underlaget på banan bestod delvis av både is och vatten. En stor applåd till den tappra skara på nästan nittio personer som stred bra!

Dagens resultat;
 
Rätt rad vuxna; 111 21X 221 112 1X2
 
Vinnare:  Ragnhild Ljungberg, Jan Hallström, Anita Gustafsson, Inger Blomqvist och Kaj Lesse
 
Rätt rad barn;  X22 112 221 2XX 212
 
Vinnare barn:  Tuva Kastanius, Ebba Skogsmo Casell och Wilma Claesson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong:  Ing-Marie Johansson,
 
Vinnare badbiljett:   Edvin Jakobsson och Gun Svensson
 
Vinnare Våffla med kaffe;   Inger Lindström, Mats Hansson, Berndt Tenlid och Christian Sörman
 
Skiljefrågan:   3 – 3 
 
Antal deltagare: 88

I stort var det en skaplig svårighetsgrad på spörsmålen denna vecka och vi kunde notera en trio som satte alla 15. På 14 rätt hamnade ett tiotal.
 
På avdelningen svåra hittar vi frågan om var lördagens vinnare i melodifestivalen Hanna och Liamoo kommer ifrån. De bägge ungdomarna är från Göteborg. Något som förvånar frågeställaren; våra deltagare har inte någon stor koll på HV71`s damlag. Laget som förra året tog sig till SM-finalen, där det blev silver. På onsdag inleder de årets slutspel med kvartsfinal mot Leksands IF.
 
Förra veckans fadäs med ordleken på svenska städer som gav mängder av olika svarsalternativ upprepades inte. Nu blev det istället lite väl svårt att hitta svaret på ledtråden POSITIV STAD. Frågeställaren har tänkt sig Jo som i Hjo. Hjo ligger i Götaland. Även på vår tipspromenad kan våra politiker ställa till med krångel och så skedde nu med avgående partiledaren Jan Björklund. Frågan gällde om han nu skulle gå tillbaks till sitt arbete som yrkesmilitär och i så fall vad hans grad var innan han satsade på politikerjobbet. Graden var varken Kapten eller Knekt. Nä, Major Björklund.
 
De absolut lättaste frågorna var; Vilken kyrka stals de omtalade regalierna från? Strängnäs domkyrka är svaret. Finlands kanske största idrottsman genom tiderna dog i veckan, endast 55 år gammal. Förnamnet som söks är Matti. Varslet som drabbade anställda i Jönköpings län under veckan gällde de som jobbar på Hjältevadshus.
 
Veckans fågelfrågan klarade de flesta. Bilden visar en Kungsfågel och ordrebusen som stämmer in på denna lilla varelse är Trettonde kortets pippi. Att det är Grisens år i Kina skapade inga stora problem för våra promenerare. En bild föreställde Runar Sögaard, som nyligen har blivit dömd till 20 månaders fängelse, var tidigare gift med Carola.
 
Det var gamla rådhuset som sågs på bilden där en storbrand härjade i bakgrunden. Rätt svar på varför den thailändska prinsessan backade ur från nomineringen till landets premiärminister är att kungen har sagt nej.
 
Övriga frågor är Känner du din stad och dagens gata är Eriksbergsgatan och den ligger på Bäckalyckan. Janne Malmsjö gjorde comeback i Melodifestivalen efter 50 år. 1969 hette hans låt Hej Clown. Tvåorna på Hovslättsskolan bjöd på ett grammatiskt spörsmål och frågade de äldre deltagarna vad ett adjektiv är. Ramsan; ”är hur man är, röd och kär” är korrekt.
 
Barnfrågor på tipspromenader brukar oftast vara lätta, men så är det inte när årskurs 2 får bestämma. Bilden på en av Babblarna var värst. Det är Bibbi som syns på bilden. Nr 13 i HV71 frågades det också efter. Den tröjan bär den stora kämpen Oscar Sundh. En gåta ställde också till det. Vem har många ben men kan ändå inte gå? Larven och Bordet är inte rätt, utan visst är det Fisken. Inte alla visste att nya Bamse filmen heter Bamse och Dunderklockan.
 
Övriga frågor klarade alla och vi får avsluta med en gåta som var bland dem. Vad är det som har fyra ben på dagen och sex på natten?
 
Dagens skiljefråga gällde vad resultatet blev i dagens bandyfight på Råslätts IP, där Jönköping Bandy mötte IF Stjärnan från Oskarhamn. Ingen segrare korades, utan slutsiffrorna blev 3-3. Ett resultat som bandyexperten(?) Edvin Jakobsson hade plitat ner på bongen. Ett stort GRATTIS!
 
Nu väntar vi in nästa söndag då nya utmaningar sitter uppe kring Hovet med omnejd. VÄLKOMNA! Vi syns!    

[ 190203 - söndag ]     Anne-Marie suverän på Hovet!

Hovslätts IK bjöd på snöiga spår vid söndagens tipspromenad och viss oro fanns hos arrangörerna över hur många eller rättare sagt hur få deltagare som skulle komma. Men oron kom på skam, det blev åter igen tresiffrigt i spåret.

Dagens resultat;
 
Rätt rad vuxna; 2X2 1X1 212 211 12 1/X/2 På fråga 15 ger alla markeringar rätt
 
Vinnare:  A-M Nilsson, Alexandra Brändström, Thomas Svensson, Gunilla Selse och Erik Isoz
 
Rätt rad barn;  1X1 2X2 22X 1XX 221
 
Vinnare barn:  Othilia Brändström, Natalya Kvist och Elsa Persson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong:  Anna Nilsson
 
Vinnare badbiljett:   Jessica Christensson och Casper Öster
 
Vinnare Våffla med kaffe;   Dick Björklund, Monika Lennartsson, Johan Lundvall och Lena Eskilsson
 
Skiljefrågan:   0 – 1  1 mål
 
Antal deltagare: 105

Svårighetsgraden på spörsmålen verkade ok eftersom det vid rättningen hittades ett tiotal fullträffar och skiljefrågan fick avgöra. Bland fullträffarna fanns det en som var klart bättre än de andra. Anne-Marie Nilsson lyckades med konststycket att dels få 15 rätt och dels att pricka in att Manchester United tog en bortaaviktoria mot Leicester FC med matchens enda mål. Ett stort GRATTIS!
 
Åter var det tvåorna på Hovslättsskolan som hade knåpat ihop den svåraste frågan för de ”gamle”. ”Vad heter den största planeten i vårt solsystem?” Och visst är det Jupiter! Svår var även bilden från gamla Jönköping. Fotot hade tagits innan spårvagnarna tog plats på våra gator 1907. Det var på Öster fotografen stod när han plåtade. Också frågan ”Känner du din stad” skapade bockar i protokollet. Gatan det frågades efter var Gulsporrevägen och rätt markering är en tvåa. Vägen ligger på Ekhagen.
 
Bland halvsvåra hittar vi den som visar en bild på Venezuelas Parlaments talman som har utropat sig som landets president. Juan Gualdo heter han. En annan knepig fråga är vilket parti Peter Wallmark, gruppledare i Stockholms Stadshus, tillhör. Det är ju han som skulle anställa en sekreterare och anställde sig själv. Dubbla jobb ger dubbel lön! SD är hans partibeteckning.
 
Två av söndagens frågor klarade alla. Den om köttet, som kom från Polen och den om World Cup i Jönköping. Alla var överens om att det var curling.
 
Övriga frågor var; Vad heter tjejen som gick direkt till finalen efter lördagens Melodifestival. Wiktoria lyssnar hon till. Filmen som skördade mest framgångar på Guldbaggegalan är Gräns. Det var Tele2 som hade stora problem i veckan.
 
Nästan alla visste att det är Ryssland som numera kan kalla sig Världsmästare i bandy. Dagens fågel var en Tärna och ledtråden Förstaplacerad brudnäbb ger rätt. Den ICA-handlare som gjorde störst vinst i Sverige är Karl Ehn på ICA Maxi i Jönköping. Att Arbetsförmedling skall varsla 4500 medarbetare pga stora nedskärningar i statsbudgeten av KD och M och som röstades igenom i riksdagen ställde inte heller till några större svårigheter.
 
Omgångens stora fadäs var fråga nr 15. Ordleken om våra orter/städer. Ledtråden löd Växtsamhälle och frågeställaren hade tänkt sig Ljungby och en tvåa på Götaland. Men det visade sig att våra deltagare var på bettet även på sista uppgiften för dagen. Det fanns fler alternativ än smålandstaden och ett av dem var En-köping i Svealand och troligen går det nog att hitta någon ort i Norrland också som stämmer in på ledtråden. Beslut fattades att 1X2 ger rätt på bongen. Skärpning till nästa omgång!
 
Bland barnfrågorna var det ett antal yngre deltagare som också kuggades på Jupiter. Men man imponeras över att de yngre klarar frågor som känns mycket svåra för oss som har varit med lite längre. Spörsmål om te x Youtubers, förra årets vinnarlåt i Mello och konstiga TV-program är bara några.
 
Nu ser vi fram mot nästa söndag och nya utmaningar. Blir det snö, regn eller strålande solsken? Oavsett väder och vind, så är alla välkomna! Vi syns på Hovet!

[ 190127 - söndag ]     Bra deltagarantal trots dåligt väder

Här följer resultatet av dagens tipspromenad;
 
Rätt rad vuxna; 112 222 121 222 112
 
Vinnare:  Gunta Larsson, Kerstin Ludvigsson, Janet Tenlid, Jan Lindstam och Anita Färggren
 
Rätt rad barn;  XX2 22X 2XX 221 XX2
 
Vinnare barn:  Alice Ekfeldt, Leah Waern och Alicia Claesson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong:  Marita Arvidsson
 
Vinnare badbiljett:   Ted Christensson och Karin Wikman
 
Vinnare Våffla med kaffe;   Ingela Öster, Lars-Åke Ljungberg, Viktor Brändström och Margit Jönsson
 
Skiljefrågan:   5-3  8 mål
 
Antal deltagare: 99

Tre frågor stack ut som lite svårare än andra. I veckan som har gått var en dag ”Kramarnas dag” och vilken var det. Troligen har våra deltagare inte utsatts för något stort kramkalas. Rätt svar är måndag. Myndigheten som har missat att öppna en av sina e-postlådor är Pensionsmyndigheten. Efternamnet som tillhör de 20 vanligaste och som inte slutar på son är inte Lindström eller Ljungberg, utan Lindberg.

Lättast ut av alla spörsmål och som alla har svarat rätt på, är var någonstans i länet som det har smällt nästintill dagligen. Ingen tvekan, Värnamo! Övriga som tillhör avdelning lätta är att det är Hovslätts Ängar som har fått 2018 års stadsbyggnadspris och att Granatgatan hittas på Rosenlund.
 
Att det var Lätta som var Årets Matbluff 2018 ställde inte heller till några stora problem. Inte heller att den nya utbildningen som har startat nu i Jönköping skall producera läkare. Det pris som Janne Andersson fick på Idrottsgalan gällde Årets Ledare.

Bland övriga frågor hittar vi en som handlar om vår nya Kultur- och Idrottsminister och hon heter ju Amanda i förnamn. Vårt nya stjärnskott inom skidåkning är Frida Karlsson, som plockade guld i JVM. Veckans fågel är en Stenskvättare och det stämmer bäst in på Inkontinent Geolog.
 
Vad heter facket som strejkar i en del av våra hamnar? Hamnarbetarförbundet ger rätt. I ordleken om våra orter var ledtråden RIKEPENG och rätt svar är Landskrona och Götaland ger rätt. Tvåorna på Hovslättsskolan hade även denna gång knåpat ihop en fråga för de vuxna deltagarna, som ställde till vissa problem. Var hittar man världen största orm? Sydamerika vill adepterna ha som svar.
 
Bland barnfrågorna blev det mest fel även där på en trio frågor. Svårast var; Vilken färg har alla färger i sig? Svart ger rätt. Knepigt var det också att komma på världens största religion och bara hälften svarade Kristendomen. Och att reflexen uppfanns i Sverige var inte heller så välkänt.
 
Felfria var de unge på att det var Gecko som syntes på en bild. Att Alfred Nobel uppfann dynamiten och att det var Batman som var avbildad var det ingen som missade. Inte heller att Pölse betyder Korv i vårt grannland Danmark, att H kommer på åttonde plats i alfabetet och att Astrid Lindgren är född i Vimmerby.
 
Dagens skiljefråga gällde resultatet mellan HC Dalen och Nybro Vikings och med glädje kunde vi notera en viktoria för vårt hockeylag som vann med 5-3. Heja Dalen!
 
På söndag kör vi vidare och då hoppas vi på er 99 och några till så vi åter hamnar på tresiffrigt. Vi syns på Hovet! VÄLKOMNA!!!

 [ 180225 - söndag ]      Final och åter tresiffrigt på Hovet!

Final på årets tipspromenad och väderguden över Hovet bjöd på strålande väder, dock med en liten bitande kyla.
När det är final blir oftast den svarta snabba cockern Zäta dagens skiljefråga. Han brukar avverka ett 100 meterslopp på A-plan, men i år var snödjupet för stort så han fick välja sin andra stora gren - att käka. Det gällde att äta en av våffelbagarns stora verk, ett alster med grädde och sylt. Förhandssnacket gick om att tiden bör kretsa kring 10 sekunder för den glupske, men oj hur det blev.

Våffelbagarns smakade smasken och först började den svarte kämpen slicka i sig sylten och grädden. Redan där sprack drömtiden och när han skulle ta sig an själva våfflan fick han inte något grepp om den. 

Till slut kommer han på lösningen, men då har sekuderna tickat iväg. Han ställer upp bakverket i snön och börja gotta sig. Sekunderna blev minuter och när han till slut hade fått i sig allt visade stoppuret på 2 minuter och 51,7 sekunder. Inte kunde man tro att Zäta var en så stor gourmet som ville njuta av varje tugga!

Över till dagens frågor. Svårast var den om hur många sjumannaplaner á 40 m x 60 m som det går på en storplan á 80 m x 120 m. Rätt svar är 4. Två småplaner på varje halva av storplanen. Knepig var också den som visade en bild från förr på gamla lasarettet i Jönköping med en fabriksbyggnad i bakgrunden. Vilket företag höll till där? Ni som har några år på nacken såg nog att det var JMW, men vi har stor förståelse för de yngre som bara såg dagens högskola.

Guldgänget i OS som var på bild är våra fantastiska skidskytta och spörsmålet handlade om var de flest av de åtta bor i Sverige. Östersund är deras fasta bopunkt när de är på hemmaplan. Lite svår knepig var också etta. Rocky Balbao tillika Rambo är död! Någon deltagare på promenaden påpekade att det är en bluff. Sylvester Stallone lever! Och de som är namne med honom har sin namnsdag vid nyår.

Över till de "lätta". Kungen av Kungsan, Paolo Roberto,  härjade vilt i Stockholm under delar av 80-talet, men har nu lugnat ner sig och är idag programledare för Farmen på TV.  En som de flesta klarade var ettorna på Hovslättsskolans gemensamma fråga för vuxna och barn. Vad gjorde Gud på den sjunde dagen enligt skapelseberättelsen? Han vilade. Lika lätt verkade spörsmålet om var en bekvämlighetsinrättning på en äldre bild låg och vilken gymnasieskola som fanns i närheten. ED ger rätt.

Gatan som är avstängd fr o m imorgon och fram till oktober är Södergatan. Lätt var också frågan om vad låten heter som Rolandz tog sig vidare till finalen i Melodifestivalen heter. Fuldansen är namnet som kanske går upp i topp på hitlistorna i Europa.

I avdelningen varken lätta eller svåra spörsmål hittar vi frågan Känner du din stad och idag gällde det att placera ut Sjögatan på kartan och ni som satte dit den i sektor X hade hittat rätt. Dagens fågel visade en fin örn som svepte fram och örn heter på engelska eagle och det är också en golfbenämning. Bilden på grabben som det går utför för visar Andre Myhrer och hans guldinbringande gren i OS var slalom.

I dagens korsord var ledordet vågrät Lagberg och lodrätt Krydda. Rätt svar blev ett bokstaven N. N som i Sinai resp Senap. Ytterligare ett foto från förr ställde till småproblem. En servering visades och den låg i Järnverksparken och är numera riven och ersatts av en lekpark. Ett riktig roligt ställe för de mindre, om bara kajorna och andra bevingade varelse slutade att utföra sina behov över småttingarnas arena. Ordleken Gissa våra städer satte också ett visst bry i våra deltagares huvuden. Ledordet var KÅKKROSS och kåk är ju Hus och kross kan bli kvarn. Så rätt svar är Huskvarna och visst ligger vapenstaden i Götaland. 

Dagens barnfrågor hade som vanligt gjorts av de små duktiga ettorna på Hovslättsskolan och ingen av dem var svårare/lättare än någon annan. Alla klarade att USA:s president inte heter Donald Skunk.Samma att OS-ringarna är fem och att vårblomman på bilden på nian är en krokus.

Rätt rad vuxna; 22X 12X 211 1XX 2X2
 
Vinnare:  Pontus Liljeberg, Dick Björklund, Janet Tenlid, Lena Eskilsson och Berndt Tenlid
 
Rätt rad barn;    221 121 X21 XXX 2X1
 
Vinnare barn: Clara Lundberg, Agnes Lundberg och Alva Gudmundsson
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong: Pernilla Nersäter
 
Vinnare badbiljett: Thomas Udin och Ingvor Lagerstedt
 
Vinnare Sverigelott; Henrik Lundberg, Sandra Wisborg, Sofie Johansson och Marianne Eskilsson
 
Skiljefrågan: 2 min 51,7 sek
 
Antal deltagare: 115

Det var årets sista tipspromenad på Hovet och vi, herrfotbollen, önskar alla välkomna tillbaka i januari 2019! Ett stort tack till er alla som har verkat för att deltagarantalet har varit tresiffrigt nästan var gång under säsongen.

[ 180218 - söndag ]      Inte bättre än en etta!

Dagen började med ett riktigt bottennapp för Sverige i herrstafetten i OS-skidor, men ljusade till det positiva när tipspromenaden på Hovet drog igång och deltagare efter deltagare drog ut för att knäcka knepiga nötter i Hovslätts natur. Ytterligare glädje blev det när dagens skiljefråga  avgjordes. Sverige - Finland i OS-hockeyn gav 4 mål och siffrorna 3-1!

Vår rubrik är "Inte bättre än en etta" och idag stämmer det nog in, ty frågan 5 som är ett gemensamt spörsmål för vuxen och barn är komponerad av klass 1 på Hovslättsskolan. Den löd: När tappar älgen sina horn? Enligt våra adepter i ettan sker det på vintern, men oj vilken mängd av felsvarare det blev. Även bland barndeltagarna ställde frågan till problem.

Nu var det inte bara 5:an som skapade felande svar. Frågan "Känner du din stad" rörde sig idag om Sandgatan. En gata som Jönköpings fotbollslegenden Karl "Timpa" Simonsson bodde på när skrivaren av dessa rader inte hade nått tonåren. En gata som i varje fall varje J-Södra fantast borde känna till! Rätt svar är omkring Kilallen på Liljeholmen Öster. Skärpning!

Bland övriga i avdelning svåra hittar vi en fråga från "Vi i femman". Inte helt i klass med nr 5, men nästan. Hebbe bakar ett gäng cupcakes. Han får använda 2 bottnar, 2 fyllninga, 3 glasyrer och 4 toppningar. Hur många varianter kan han åstadkomma? 48 är rätt svar och lösningen av problemet går till så här. 2 X 2 X 3 X 4. 

Namnet på hunden på bilden är Arthur, som från ha varit en gatuhunden numera trampar svensk mark och var kvällens finaste gäst i Bingolotto.  Dagens ordlek om svenska orter tillhör också avd svåra. Idag var ledtråden "Finns i sandlådan" och svaret blev Leksand. Men ligger Dalarna i Norrland eller Svealand? Ni som höll på Svealand fick ett R.

Nu fanns det också en avdelning av lätt uppgifter också och en sådan var vilket mejeri som delade ut gratismjölk i veckan var. Arla var det generösa bolaget. Att Hanna Öberg har gjort sin OS-debut i Sydkorea skapade inga stora problem. Lika med att Bert Karlsson kommer åka på valturne med Ebba Bush Thor  inför årets val. Att den goa OS-maskoten på frimärket heter Misja var lätt som en plätt.

Fågelfrågan visade en Domherre och rätt alternativ är Rådman. Dagens korsordsfråga löd. Ta hand om en snorunge och gav inga större problem. Vabba! Den nyblivna änkan efter prins Henrik heter Margrethe. Det noterades inte många fel på den frågan om drottningen av Danmark.

Övriga nötter att knäcka handlade bl a om vad det troliga nya kommunalrådet i Jönköping som är M-märkt jobbar med idag. Kent Ly är inom restaurangbranschen. Det är Skanska som kommer att bygga det nya höghushotellet i Jönköping. Gruppen belönades med Polarpriset i veckan och en tvåa är rätt.

Skiljefrågan blev en glädjande 3-1 seger för Tre Kronor mot Finlands Lejon och 4 mål blev rätt och det var uppmot tio som hade tippat rätt. Bra jobbat!

Svåraste spörsmålet bland barnen var älgens horn, men även fanns svårigheter med bilden av Scott Tracy i Thunderbirds. Även två frågor som snart 3-åriga barnbarnet hade gett idén till blev svåra för de betydligt äldre deltagarna. Det är Chase i Paw Patrol på bild och Dadda från Babblarna på ett annat foto.  

Rätta rader
Vuxna; 122 12x x22 212 x1x
 
Vinnare:  Elisabeth Mohall, Ted Christensson, Maidy Gustafsson, Anders Wernström och A M Nilsson
 
Rätt rad barn; 2X2 122 121 XXX 21X
 
Vinnare barn: Leah Waern, Herman Waern och Tuva Hjerén
 
Lottade vinnare;

Vinnare lunchkupong: Eva Pettersson
 
Vinnare badbiljett: Leif Skörd och Petra Andersson
 
Vinnare våffla med kaffe/dricka; Erik Isoz, Reidar Rothzén, Louise Nordlund Johansson och Lennart Potila
 
Skiljefrågan: 4 mål 3-1
 
Antal deltagare: 97

Nästa söndag är det final på säsongens tipspromenader på Hovet och skiljefrågan kommer att bestå av en utmaning av fyrfotade Zäta,  som är snabbaste jycke på Hovet med sin 14,1 på 100 meter.Nytt försök att slå rekordet kan det bli om underlaget på A-plan inte består av djup snö. Reservskiljefrågan är att fundera ut hur många minuter/sekunder som det tar för den svarta cockern att äta en frasig nygräddad våffla gjord av Hovets superba våffelbagare.

[ 170226 - söndag ]      Tung matta gav inget rekord


Säsongsfinal av årets tipspromenad  och ett försök av 11-åriga Zäta att förbättra sitt Hovetrekord på 100 m satt 2012. Zäta startade i stor stil, men hamnade i sin framfart i ett område av träskblött gräs och fick springa i en vid båge och tiden blev därefter. Det gamla rekordet 14,1 stod sig och dagens tid blev 16,3, men han är tillbaka 2018 för ett nytt försök.  Vädergudarna över Hovet bjöd på ett fullt godkänt tipspromenadväder med uppehåll och stundtals en härlig sol. Frågorna var dock lite svårare än normalt, det var ju final, och endast en promenadare lyckades sätta en helrätt rad. Bra jobbat, Susanne!

Svåraste frågan för dagen handlade om det mest sålda läkemedlet på våra apotek under förra året och att det var rökavvänjningsmedlet Nicorette missade de flesta. Svår var också frågan om vilken amerikansk tidning som Sverigedemokraterna hade skrivit en trumpinspirerad debattartikel i om hur illa det är ställt i vårt rike, rätt svar är Wall Street Journal. En annan svårknäckt nöt rörde Margot Wallströms besök i Ryssland. I samtalet med landets utrikesminister Sergej Lavrov rådde det mycket oenighet, bl a om halvön Krim och det blev också en fråga i dagens promenad. Det var till Krim som hon blev inbjuden till av ryssen.

Men det fanns också en avdelning lätta spörsmål bland lurigheterna och den lättaste av dem alla var hur många barnbarn vår kung har. Det har duggat tätt senaste åren och i nuläget är det fem ungar.  En annan som var lätt som en plätt handlade om städbolaget K2 Comfort som avslöjades av P4 Jönköping för ojustheter mot sina anställda och de har sitt säte i Habo.

I frågan "Känner du din stad" gällde det att placera Björngatan på kartan och det lyckades nästan alla med. Lika lätt var Donald Trumps direktiv där han bestämde att alla transexuella i skolorna endast får besöka skolans toalett efter sin könsidentitet.

Bland övriga frågor hittar vi den om vår finansminister Magdalens Andersson som i veckan gav en av sina toppchefter sparken och dennes arbetsplats var Skatteverket. Hovslättsskolans elever i 2A står ju för alla barnfrågor och en av dem blir ett gemensamt spörsmål för vuxna och barn. I dag visades en bild på ett djur och rätt svar var Röd Panda.

Riksdagsmannen Anders Forsberg har fillat lite med sitt partis kassa, då han har fört över dryga miljonen till sitt egna företag. Vilket parti tillhör han var frågan och rätt svar var symbolen med en blåsippa. Lånet från tävlingen "Vi i femman" gällde en busstur och hur många passagerare det fanns på den. Mer än 30 ger rätt och den som lyckades räkna ut den exakta siffran noterade 35.

Dagens fågelfråga visade en bild på en vithövdad havsörn och det är ju USA´s nationalfågel, varför ledtråden Trumppippi är rätt.  En ny serviceanläggning för bilar skall byggas i Jönköping och bilden på en Porsche ger poäng. En bild visades på fråga 13 och det gällde att svara på var fotografen befann sig. Vid Rocksjön ger ytterligare ett plus. Till slut var det Dagen ordlek om våra svenska orter. Ledtråden var Barnmatssamhälle och maten blev Välling och samhälle by. Vällingby gör att rätt svar är Svealand.

Rätt rad vuxna: 1XX 212 22X 22X 2XX
 
Vinnare:  Susanne Enger, Niklas Alvarsson, Rolf Eskilsson, Gun-Britt Ruderfors, Annica Liljeberg

Bland barnfrågorna skapade bilden av en padda mest bekymmer följt av hur många procent vatten är det i en gurka. Att en gurka består av mycket vatten vet nog alla, men att det är hela 96% är inte så känt.

Rätt rad barn:  X1X X12 21X 21X 21X
 
Vinnare barn: Alicia Thelin, William Lejon, Melvin Schenell
 
Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong på Golfrestaurangen: Per Olof Eskilsson
 
Vinnare badbiljett: Herman Waern
 
Vinnare våffla med kaffe/dricka 2018, håll ut vi är snart där; Jenny Berggren, Jonna Liljeberg, Kicki Hedh, Birgitta Ljungberg, Gun Svensson
 
Skiljefrågan blev Zätas  16,3 sekunder
 
Antal deltagare under finaldagen var 112 personer.

Ring 036 - 754 58 för vinstuthämtning.

Nu tar vi i arrangörsgruppen långledigt från söndagarnas tipspromenader och hälsar alla tillbaka till Hovet 7 januari 2018. Vi vill samtidigt tacka alla som har varit med och fullt vår klubbstuga, gått vårt elljuspår och svarat på alla ibland knepiga spörsmål. Och givetvis riktar vi ett stort tack till Hovslättsskolans 2A som har försett oss med massvis av både lätta och svåra uppgifter. Speciellt alla dessa om namnen på konstiga figurer som kallas Pokemon!

Vi syns på Hovet!

[ 170219 - söndag ]      Hockeykunskaper utöver det vanliga

Inför dagens tipspromenad trodde nog arrangörerna att det skulle bli svårt att konkurrera med det stora idrottsutbud som SvT bjöd på i form av VM och Världscup i skidor på längden och utför, men oj vad fel vi hade. Folk strömmade till i stora mängder till vår rödvita klubbstuga. Kanske det inte är skidfolk som vi har att göra med, utan det är nog hockey som gäller. Dagens skiljefråga gällde att lista ut hur ödesmatchen för HC Dalen mot Hanhals Kings skulle sluta. Åtta deltagare prickade helt rätt med sina 5 - 3! Imponerande!!!

En dryg handfull prickade in femton rätt på kupongen och skiljefrågan fick avgöra. Två av dessa hade också helt rätt på matchen och lotten avgjorde översta platsen på pallen.

Svåraste spörsmålet för dagen handlade om nya utbildningsministern i USA, som fick sin tjänst med siffrorna 50 - 50 och vicepresidentens  utslagsröst.Varför så många inte ville se affärskvinnan Betsy DeVos på posten gällde inte införa aga eller fördubbla lärarnas löner. Nä, hon vill ta efter den svenska modellen med skolpeng för eleverna och har man en gång startat det är det svårt att bryta. Skolföretagen tjänar ju enorma slantar. I USA blir det många så kallade "fina" skolor som lever på stora terminsavgifter som sannolikt kommer att gå omkull. De redan stora problemskolorna i staterna får det än värre. Elever utan problem flyr därifrån, det blir ju gratis att gå på en privatskola!  

Andra svåra frågor var den om vilket parti som vill införa no-go-zoner. Rätt svar är Moderaterna. 2016 års polisbil har utsetts och åket på bilden är en Volvo. Dagens ordlek om våra städer ställde också till besvär. Ledtråden var KRANVATTEN och svaret är Näs-sjö. Lätt som en plätt när man ser svaret!

På avdelningen lätta placerar vi "Känner du din stad". Gatan som skulle placeras ut på kartan var Mellangatan och nästan alla satte den öster om undergången. Att man hade läst om den tragiska historien om huskvarnabrottaren Jafar Rezai råder ingen tvekan om. Grabben som är född i Afghanistan och växt upp i Iran och kan inte visa något pass från sitt födelseland och därför åker ut. Visst skäms man ibland för att man är medborgare i vårt avlånga land.

Bland övriga frågor hittar vi uppgiften att rita en fotbollsplan i skala 1:500 och 20 x 12 cm ger rätt. Hovslättsskolanstvåor visade upp en stjärnbild och frågade vad den hette. Draken ger en stjärna i kanten. Mordet på nordkoreas diktator Kim Jong-uns halvbror skedde på en flygplats i Malaysia.

ICA Maxi går mycket bra och den som ligger bakom detta genom hårt jobb är ägaren Karl Ehn. Han blev näst bäst i Sverige lönemässigt bland ICA-handlarna när hans lönebesked för 2016 visade 35 000 000 kronor. Dagens fågel på bilden visar en Järpe och ledtråden Avlång Köttbulle ger rätt. Den stora snackisen idag bland svenskarna är troligtvis allas vår Owe. Grabben som knappt om en månad fyller 88 och golvade en hel hop med unga begåvade sångfåglar i årets Melodifestival.-Den fd boxaren hade en hit på 50-talet som handlade om kanske det godaste som finns - en varm korv. Varm korv boogie och han med låda på magen stod på ett torg och rätt svar var att detta låg i Uppsala.

Handelsministern Ann Linde var med och skrev avtal med en av våra diktatorer. I samband med det var hon tvungen att bära slöja och det var ju högst opassande enligt allianspartiets Jan Björklund. Landet som ger rätt är Iran. Bilden på ett numera rivit hus med både spårvagn och 50-tals amerikanare framför sig är numera restaurangen Dal Baffos hemviste. Stina Nilsson visade åter ett gäng norskor ryggen i skidspåret och vann. Orten där tävlingarna genomfördes heter Otepää och ligger i Estland.

 Rätt rad vuxna: 122 112 212 212 x12
 
Vinnare: Leif Larsson, Agneta Lesse, Ingvor Lagerstedt, Anette Moberg, Ove Ljungberg

Svårast bland barnfrågorna var den gemensamma barn- och vuxenfrågan om stjärnbilden Darken. Vilken hundras är den lille valpen på bilden gav en del missar, men rätt svar var en labrador.

Rätt rad barn: x12 x1x x1x 2x1 112
 
Vinnare barn: Emelie Johansson, Anton Schenell, Charlie Emilsson

Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong: Eva Skörd
 
Vinnare badbiljett: Elvira Karlsson
 
Vinnare våffla med kaffe/dricka; Gullan Shah, Britt Rommedahl, Inge Andersson, Elsa Wahnström, Barbro Björklund
 
Skiljefrågan: 8 mål 5 - 3
 
Antal deltagare: 107
 
Nästa söndag är det final på säsongens tipspromenader på Hovet och då hoppas vi arrangörer att vi skall vara i närheten av årsrekordet 126. För er som vill börja analysera redan nu kan vi avslöja att finalens skiljefråga är ett försök för hunden Zäta att slå sitt Hovetrekord på 14,1 för en fotbollsplanslängd. Ett år äldre än sist och än mer rutinerad, men räcker det för 11-åringen?

[ 170212 - söndag ]      Lite kepigare idag än sist

Som vanlig kommer tipspromenadarna som går på Hovet från olika håll i kommunen, men idag var det de mest långväga promenadarna någonsin som var på arenan. Tidigare rekord slogs med råge! En tjej var och hälsade på sin mor/far-mor på sitt två veckors långa sportlov tillsammans med en kompis och deras hemort är Paris, Frankrike. Nu kanske de inte hade åkt hit enkom för Hovslätts IK`s tipspromenad, men ändå!

Just sportlov gjorde nog att det var lite färre deltagare än vanlig idag, trots att nästintill perfekt väder för uteaktiviteter rådde. De femton spörsmålen för dagen var lite värre än sist.

Svåraste nöten att knäcka var mattefrågan med bananer, körsbär och äpplen inblandade. Frågan Känner du din stad gällde idag att sätta ut Mejramsvägen på kartan gav problem och att den ligger på Ekhagen var inte så välbekant. Super Bowls vinnarna New England Patriots hemort gissades fel av flera. Boston gav en stjärna.

Men visst fanns det riktiga lätta uppgifter också. Att när temperaturen har varit under strecket under ett dygn i hela vårt rike kallas Isdygn var lätt som en plätt. Alla hade prickat rätt! USA´s president gav sig i veckan med stor ilska på den stora varuhuskedjan Lindstrom för att de hade beslutat att sluta sälja hans dotters klädkollektion. Att dottern heter Ivanka klarades också lätt.

Bland övriga frågor hittar vi den om hovslättstjejen Rebecka som är med i en TV-såpa som pågår nu och namnet på den är Ung och Bortskämd. Putin var med i frågehögen och det gällde att lista ut vilken lag som han nu hade förändrat. Rätt svar är att man numera har rätt att slå(!) sin fru. Någon bland promenadarna sa att det omvända gäller inte! I vilket land byggdes det första Ishotellet var den gemensamma frågan för barn och vuxna och som hade producerats av klass 2A i Hovslättsskolan. Lite lurig, men det var i Sverige som det hände och tvåorna lyckades inte lura så många.

Veckans melodifestivalfråga handlade om jönköpingskillen Allyawan och hans placering i tävlingen. Tyvärr fick han respass redan i premiären. Dagens fågel visade en Fasan och ledtråden Skräcken gav rätt. Bilden från en torgdag i Jönköping var från Östra Torget.

Det största problemet för det svenska samhället i jobbet med flyktingsarbetet är nog alla dessa gatubarn som har vällt in framförallt i våra större städer. Landet de kommer ifrån har inte viljat kännas vid dem och har nekat att ta  tillbaka dessa som absolut vill leva utanför samhällets regelsystem. Nu har Sverige tillsammans med Tyskland satsat miljoner och byggt upp ungdomshem i deras hemland och regeringen i Marocko har tinat upp.

Sportaffärerna har flytt vårt cityområde, men en av dem har ångrat sig och stannar. Team Sportia är namnet på butiken som ger cityfolket ytterligare en chans. Musikern Sting vann årets Polarpris på en miljon och frågan var om var han kommer ifrån. England ger rätt. Dagens ordlek om våra städer gav ledtråden Stråort och rätt svar ger Halmstad.

Rätt rad vuxna: 212 222 X22 222 X12
 
Vinnare: Lars Lindstrand, Berndt Tenlid, Ann-Britt Lindstrand, Marie Lindstrand, Aino Rothzén

Barnfrågornas svåraste nöt var hur varmt det kan bli på planeten Venus. Bland alternativen är + 500 grader rätt. Övrigt knepigt var att Linn Hallberg har skrivit böckerna om hästen Sigge och den om Pokémonen Fearow.

Rätt rad barn: 2X1 222 2X2 2X1 2XX
 
Vinnare barn: Nicola von Knorring, Emelie Johansson, Anais Onselius
 
I dagens skiljefråga hade klubbens fotbollslirare Anders Johansson kallats in och frågan var hur många steg den numera oträndade spelaren behövde för att ta sig runt klubbhuset. Han klarade huset på 108 steg.

Lottade vinnare;
 
Vinnare lunchkupong på Golfrestaurangen: Anncharlotte Lindstam,
 
Vinnare badbiljett: Minna Wikman
 
Vinnare frasig våffla med kaffe/dricka ; Åsa Wall, Gunnar Svensson, Marianne Eskilsson, Sten Rommedahl, Erik Johansson

Antal deltagare denna söndag var 75 personer. 

Nu är det två söndagar kvar på årets säsong för fotbollssektionen att arrangera tipspromenader på Hovet och förhoppningarna är att vi blir fler nästkommande söndag. Vi syns på Hovet! VÄLKOMNA!!!

[ 170205 - söndag ]      Mängder med fullpoängare!

Dagens vädergud över Hovet bjöd inte på något kalasväder, men trots det var det nästan hundra deltagare på tipspromenaden. Gott, härliga kämpar!

Dagens frågor får nog betecknas som en aning lätta - nästan 25% av alla promenadader noterades med full pott! Men kanske det är så att alla Hovetpromenerar följer med i veckans nyhetsstoff på ett ypperligt sätt. För frågorna som presenteras söndag efter söndag är i de flesta fall högaktuella.

Visst fanns det spörsmål som ställde till problem och värst var det om den gamle mittbacken i Hovslätts IK - Niclas Ekblad. Niclas skapade en del rubriker i den lokala avisan i veckan, när det blev klart att hans nästa arbetsplats blir Simonssons Gruppen efter många år hos IT-företaget Every. Men trots alla hans stordåd på hemmaarenan Hovet var det många som inte hade hängde med i hans karriärsbana.

En annan svår nöt att knäcka var den i veckans ordlek om svenska städer. Ledtråden var BARSK UDDE och svaret blev Strängnäs. Staden ligger i Södermanland som tillhör Svealand. En fråga som ställde till visst problem var kvällens sånggäst i "Så skall det låta". En partiledare skulle det vara och inte var det Stefan Lövén eller Anna Kindberg Batra, utan sångfågeln heter Ebba Bush Thor och efter att ha tagit del av programmmet kan man nog säga att hon kvittrade bättre där än i riksdagen.

Lättaste frågeställning idag, som alla klarade, var den som behandlade en folkvald riksdagsman som är åtalad för misshandel efter en incident i en krogkö. Tre bilder visades och två av dem var Jönköpingspolitikerna Mats Gren och Peter Persson. Vet inte var dom gör på sin fritid men inte fajtas dom i någon krogkö, utan rätt svar var bilden på Kenta Stålrör.

Bland övriga frågor  hittar vi den om den nya vikarien på Bingolotto, Loket. Känd sedan tidigar inom idrotten, men inte som någon dressyrryttare eller simhoppstränare utan som en riktigt duktig handbollsdomare. Dagens gata att pricka ut på kartan var Stockrosgatan och en tvåa som visar Ekhagen gav rätt. En topplista visades på fråga fyra och längst upp kunde man läsa Sweden. Listans syfte var att visa vilket land som har det bästa anseendet i världen. Sträck på er!

Dagens gemensamma fråga som produceras av 2A i Hovslättsskolan visade en bild på Terrakottaarmén och visst var det i Kina som dennna otroliga samling hittades för lite drygt fyrtio år sedan. Att förre socialdemokratiske ledaren Håkan Juholt skall bli ambassadör på Island var för de flesta lätt som en plätt. Dagens fågelfråga, knyckt från "Vi i femman" visade en Kattuggla och Dubbeldjur var rätt a svaret av de olika alternativen.

Donald Trump kan man inte missa att ha med på en tipspromenad och idag gällde det att lista ut vilket av hans många underskrivna lagförändringar som en så kallad domare, Trumps ord, har stoppat. Inreseförbudet från ett antal länder skjuts upp gav rätt. Det vanligaste namnet bland nyfödda 2016 var Alice och bland bilderna på olika alternativ var det en bild på Alice Babs som var rätt. Att det var Karlshamn som tackade ja till att upplåta mark för att förvara gasrör som skall användas i Östersjön var inte heller något större frågeproblem för dagens tippare.

En bild över en flott restaurang som en gång fanns i vår stad visade Alphyddan. Lätt liksom att Nano Omar tog sig vidare i lördagskvällens Melodifestival.

Rätt rad vuxna: 1X2 11X 11X X11 12X
 
Vinnare: Elisabet Elf, Lars Lindstrand, Inga-lill Petersson, Lennart Jacobsson, Rolf Nilsson

Svåraste frågan bland barnen var fråga åtta som visade ett litet husdjur och rätt fick de som svarade Marsvin. Ett annat problem var en bild av en figur som visst heter Lolface, populär bland många unga men troligen totalt okänd för oss som har varit med ett halvt sekel eller lite mer. Hur många planeter vårt solsystem har skapade också lite osäkerhet men enligt eleverna i klass 2A på Hovslättsskolan är det solen plus åtta andra planeter - nio ger rätt.

Rätt rad barn: XXX 211 XX2 X1X 12X
 
Vinnare barn: Lukas Crona, Kasper Crona, Clara Färggren 

Övriga vinnare som lottas;
 
Vinnare lunchkupong: Annika Gustafsson
 
Vinnare badbiljett: Ville Svensson
 
Vinnare våffla med kaffe/dricka; Ove Claesson, Maria Johansson, Lasse Davidsson, Marianne Geiger, Martin Lundberg

Dagens skiljefråga gällde antal mål som gjordes i rekordmatchen i Kinnarps Arena. Matchen mellan HV71 och Linköping HC gick till straffar, men vid ordinarie tids fullbordan var det 1 - 1 och två mål på tipskupong var helrätt.

Antal promenerare denna söndag blev, trots ett inte helt roligt väder, hela 94 pers. Imponerande!

Nu återstår det tre söndagar till av årets tipspromenader på Hovet och vi inom fotbollen som arrangerar detta hoppas på minst lika stort deltagande nästa söndag. Vi syns på Hovet!

[ 170129 - söndag ]         Åter tresiffrigt på promenaden!

Vädergudarna på Hovet var väl så där när man hälsade förmiddagens tipspromenerare välkomna till arenan. Mulet, ett par grader kallt och en otrevlig vind, men det kunde ju vara värre. Åter vallfärdade en månghövdad skara till klubbhuset för att lösa ut sina talonger. Mer än hundra och många av dem kände sig mogna för att testa sina kunskaper med barnfrågorna. Glädjande idag var att klass 2A på Hovslättsskolan hade hållt igen sin satsning på pokemons och youtubers.

Bland de vuxna var det en kvartett som hade lyckats pricka in alla femton spörsmålen. Grattis! Sverigelotter väntar på söndag! Skiljefrågan för både vuxna och barn var hur VM-premiären i bandy mellan Sverige och Finland slutade och bland alla drygt hundra var det endast den gamle vänsterbacken Stefan "Nesse" Nilsson som hade analyserat helt rätt. 8 - 2 och Nesse har en fantastisk lunch på Golfrestaurangern att se fram emot.

Bland avdelningen svåra nötter hittar vi en gammal bild på den nyvalde presidenten i USA när han gick på militärskolan och frågan var varför han slapp Vietnamkriget. Varken alternativen ADHD eller att hans farsa köpte honom fri gav rätt. utan det var att han hade problem med fötterna. Hoppas att han har fått ordning på dessa för det finns folk som påstår att i den motsatta kroppsdelen är det väl lite si och så.

Problem var det också med "Känner du din stad" . Gatan idag som man skulle placera på kartan var Sturegatan. Lätt som en plätt för deltagande postmästare Färggren med familj, men många andra hade problem att sätta den på Söder och notera ett X på bongen. Problem uppstod även när man skulle sätta en yrkestitel på Veckans Fifflare som poserade på bild med vår konung. Han var anställd av Statens Fastighetsverk och var ansvarig som fastighetschef.

Lättknäckta uppgifter fanns också och något som förvånar skribenten av dessa rader var att nästan alla klarade av bilden på en Silvertärna och kopplade ihop den med Metallisk Brölloppsflicka. Imponerande! Att tjejen på bild som blev Årets Smålänning  har fått glasstatyetten för sitt jobb med att öka intresset för den stora konsthallen Vandalorium.

Hockeylegenden i HV71 David Petrasek var med och spred en härlig stämning i Kinnarps Arena i fredags, när hans tröja hissades upp i taket och att det nr 22 var ddet inte många Hovetpromenadare som missade. Bilden på tre tecknade figurer vars den enas maka/make hade skapade stor oreda i den svenska politiken i veckan, helt i klass med Jönköpingsditona i kommunens sandlåda. Att det var David Batras fru som hade ställt till det klarade de flesta.

Bland övriga frågor börjar vi med ett flygfoto(?) på mängder av hus och frågade om vilken stadsdel de hörde hemma i. Hade en fastighetsmäklare svarat på den frågan hade det blivit Torpa., men dessa yrkesutövare är inte helt bekanta med stadsdelarna i vår stad och rätt på bongen kräver svaret Söder. En duktig programledare gick bort i veckan. Siewert Öholm höll hög klass och ett parti hade honom så gott som klar på sin valsedel, men han backade i sista stund. Partiet ifråga var KD.

Klass 2A´s gemensamma fråga för vuxna och barn gällde vems som skrev böckerna om Harry Potter. Lite lagom knepigt tycktes de, men J K Rowling är rätt. Alltid söndagarnas största snackis är matematiknöten, så även idag. Klurighetens facit visar 6 och kanske alla förstår varför när man ser de rättade frågorna på Hovets anslagstavla på söndag.

Bästa film och som fick en Gulbagge i förra måndagens gala är Jätten. Elgiganten friställer 150 personer som har jobbat nere vid Östra Torget. Huset som man huserar i kallas John Bauerhuset. Ny arena beslutades vid senaste mötet när kommunens politiker träffades. Ett av partiens ledamöten stannade hemma, säger ett rykte, för de ville inte rösta mot sitt partis linje. Rätt svar är Moderaterna och räkna med att dessa frånvarande själar är glada idag!

Ordleken "Gissa svenska städer" gav ledtråden Spänningsort och Strömstad var frågemakarens alternativ. De som placerad orten i Götaland fick ett stort R på sin kupong. 

Rätt rad vuxna; 1XX X11 X2X 111 122

Vinnare: Mikael Färggren, Gunvor Dahlqvist, Anita Färggren, Pelle Färggren, Agneta Lesse

Åter var det många barn som var med och kämpade med barnfrågorna.  Två av de femton skapade mer problem än andra. En av dem var vad Nelly Rapp jobbar med i sina böcker. Hon är Monsteragent. En youtubare hade smygit sig in bland frågealstern och visat sin logga som var en blå näve. Pewdiepie kallas han.

Rätt rad barn: 1XX X12 X22 121 2X1
 
Vinnare barn: Charlie Emilsson, Anton Lamberth, Minna Emilsson

Lottade vinnare barn och vuxna;
 
Vinnare lunchkupong: Stefan Nilsson
 
Vinnare badbiljett: Vincent Lorentsson
 
Vinnare våffla med kaffe/dricka; Karin Wikman, Gunilla Redenfors, Rune Ahlander, Birgitta Andersson, Rolf Eskilsson
 
Skiljefrågan: 8 – 2 10 mål
 
Antal deltagare: 105

Nu ser vi framemot nästa söndag och mängder av knepiga nötter som skall knäckas på Hovet med omnejd och belönas efteråt för gott jobb genom intagande av en frasig våffla täckt med vispad grädde toppad med härlig jordgubbssylt.

Vi syns på Hovet!  VÄLKOMNA!!!

[ 170122 - söndag ]         Nytt årsrekord på Hovet!

Idag var det stor folkvandring till Hovet när det var tipspromenaddax. Årsrekord och det näst bästa resultatet någonsin! Dagens vuxenfrågor får betecknas som något knepiga, men det fanns en grabb som klarade alla hinder och vi gratulerar Bosse Ludvigsson som satte alla 15 spörsmål.

Svåraste frågan visade att dagens deltagare inte åker tåg så ofta. En härlig stationsbild med en skön sol som var på väg upp visades, perrongen var tom och stationsuret tickade lugnt fram mot halv nio. Nu gällde det att namnge stationen och alternativen var Bankeryd, Huskvarna och Mullsjö. Rätt svar skulle var den forna vapenstaden.

Mer svåra fanns. Hur mycket tar Donald Trump ut i årslön som president? Rätt svar är under miljonen och nyvalde härskaren nöjer sig med 1 dollar per år. Sverige spelar VM-handboll och nu var det 8-delsfinal. Tre flaggor visades och en tvåa på kupongen gav ett rätt.  Huvudbry skapades även när det gällde att placera ut vart det svenska rekordet i vindhastighet slogs i onsdags. Att orten heter Stekenjokk vet kanske de flesta, men var den ligger var värre. Ett kryss ger rätt.

Frågor som nästa alla klarade var vad årets nyårsrevy heter - Återtåget. Att folket röstade fram Peder Fredricsson till Jerringspriset var inte heller någon svår nöt att knäcka. Likaledes att ordlekens Pojkfästning gav städerna Göteborg och Sölvesborg och Götaland ger rätt på kupongen.

Övriga frågor; det är i Oslo som luftföroreningarna har gett ett dieselbilförbud. Att Gillesgatan ligger österut på kartan stöllde till det lite. Den gemensamma frågan som klass 2A skapat gällde en stjärnbild. Karlavagnen gav poäng. Somalias bandylandslag har sina rötter i Borlänge var rätt känt.

Dagens fågel var en Sidensvans och Tygända stämde bäst in av alternativen. Att J-Södra skulle vinna över Husqvarna FF förvånade väl ingen. Fråga 10 var dagens mattenöt och handlade om ett luciatåg. Lucia gick först och hon följdes av sina tärnor, tomta, stjärngossar och övriga som brukar ingå i ett traditionellt 13-decemberfölje. Deltagarna stod parvis efter nattens drottning och tomtarna Olle och Kalle gick som åttonde paret framifrån och femte paret bakifrån. Hur många deltog i tåget. Allt knyckt från veckans "Vi i Femman". 25 är rätt svar.

I fredags blev vi tio miljoner innevånare i vårt land, men när blev vi nio miljoner och vem av de avbildade idrottstjärnorna tog OS-guld det året. Året var 2004 och visst var det Stefan Holm som plockade hem guldpengen från Aten.

Rätt rad vuxna: 122 X21 221 112 X22

Vinnare: Bosse Ludvigsson, Emma Råberg, Reidar Rothzén, Ingvor Lagerstedt, Karl Svensson
 
Vinnare lunchkupong: Lina Björklund
 
Vinnare badbiljett: Kristina Wilfordsson
 
Vinnare våffla med kaffe: Ann Rommedahl, Lars Åke Ljungberg, Lennart Potila, Margareta Ahlander, Rune Wahlström

Barnfrågorna ställde också till det för deltagarna. Rekordmånga 23! Svårigheten är att få kläm på dessa pokémons, youtubers och stjärnbilder plus en hel del annat knep och knåp som tvåorna i Hovslättsskolan har skapat. Dock var det två som behärskade hela tillställningen, syskonen Mejegård som visade hur en femtonrättare skall se ut.

Rätt rad barn: x12 121 x21 xxx 2x1
 
Vinnare barn: Irene Mejegård, Hjalmar Mejegård, Lucas Kronåker


Dagens skiljefråga gällde det att analysera på vilken plats dagens svenska herrstafettlag skulle komma vid skid- och folkfesten i Ulricehamn. Det blev en hedrande andraplacering. Bra inför kommande VM!

Dagens deltagarantal var årsrekordstora 126! Nu tittar vi framåt mot kommande söndag och hoppas att alla som var med i dag kommer tillbaka plus att ni som valde Ulricehamn före Hovet har hittat hem igen + att en del nya hittar till Hovet. Vi syns!

[ 170115 - söndag ]         Monika - 100%!!!

Strålande tipspromenadväder rådde över Hovet idag och deltagarantalet blev tresiffrigt. Bland de vuxna var det ett tio-tal som lyckades fylla i en korrekt talong och en av dem var Monika Lennartzon, som dessutom analyserade dagens VM-fight mellan Argentina och Sverige helt rätt. 52 mål och hon är Dagens Mrs 100%. Grattis!

Svåraste frågan för dagen var den om handbollsspelaren i det svenska VM-laget Fredrik Pettersson. Vilken Jönköpingsklubb är hans moderförening? Rätt svar är IK Cyrus.  En annan svår nöt att knäcka gällde filmen Hundraettåringen och var han har befunnit sig under senaste året och platsen där han har slagit runt är Bali.

Andra frågor som skapade huvudbry var Känner du din stad och idag gällde det att hitta till Lövingsgatan. Ta Kortebovägen, sväng upp på Trollhättegatan och när du har kommit till andra tvärgatan är du där. En etta på kupongen. Nattens fight för svenske proffsboxare Badou Jack avslöjade dåliga ringkunskaper bland Hovettipspromenadarna. När matchen var över visade det sig att domarna hade oavgjort, till bägge kämparnas oförstånd.

Avdelning lätt fanns ju också och att Erik Bäckman från Värnamo har deltagit i Bonde söker fru var det ingen som missade. Och att grabben som föredrog taxi för 7900:- mellan Sälen och Stockholm är ordförande för SSU hade näst intill alla kläm på, Den gemensamma frågan bland vuxna och barn och som hade producerats av klass 2A på Hovslättsskolan kunde de flesta. Jesus föddes i Betlehem.

Bland övriga frågor hittar vi en bild på en tjej och det är Lotta Frenssen som ska bli VD för Elmia. Det mest populära hundnamnet 2016 blev Molly. Dagens fågel föreställde en sandlöpare och bland de tre alternativen stämmer BADSTRANDSSPRINGARE in bäst. 10:an var en kluring. Det finns ett fel i bilden och siffrorna 1 till 14 var nedskrivna, men där var det OK. Felet hittar man under sifferraden och det var ordet bilden som var felstavad som bliden.

Filmen som tog sju statyetter vid årets Golden Globegala är La La Land. Fråga 12 hanlade om årets Eldsjälsgala aom arrangeras av Bingolotto och avgörs om en månad, men det är öppet att rösta redan nu. Jönköping har en representant och det är Sibel Akdogan, som blev dansledare för en gäng barn från Råslätt när hon var 12 och sedan fortsatt med den sysslan. En etta på kupongen ger ett rätt.

Mest sålda bilen i Sverige 2016 är Volkswagen Golf. Ordleken som avslutar tipspromenaden gav ledtråden Kunligt Båtmål. Karlshamn är ett tänkt svar, men det fanns bud på fler städer som stämmer in på ledtråd, men ett är gemensamt för dem och det är att de ligger i Götaland.

Rätt rad;  211 2X2 X11 1X1 XX2

Skiljefrågan; Sverige vann över Argentina i handbolls-VM och summan av antal mål i matchen är 52.

Vinnare: Monika Lennartzon, Anita Färggren, Rikard Rothzén, Lena Nodbrant, Thomas Svensson
 
Vinnare lunchkupong: Lotta Wendelius Atterling
 
Vinnare badbiljett: Pernilla Thor
 
Vinnare våffla med kaffe: Lennart Lindström, Mattias Redenfors, Leif Wilfordson, Arne Arvidsson, Fredrik Emilsson  

I barnens promenad var det ingen som lyckades pricka in alla rätt, de flesta var bra nära.

Rätt rad barn: XXX 2X2 X22 212 22X
 
Vinnare barn: Linnea Björklund, Agnes Lundberg, Alicia Claesson

Antal deltagare barn och vuxna var 102 personer.

Nästa söndag kör vi vidare och förhoppningen är alla som var med idag kommer tillbaka och en har förökat sig lite. Vi syns på Hovet!

[ 170108 - söndag ]         Välfolkad premiär på Hovet!

Äntligen var det premiär för årets tipspromenader på Hovet. Vädergudarna över Hovet var på gott humör och bjöd på ett par minusgrader och uppehållsväder. Premiär var det också för klass 2A på Hovslättsskolan som hade satt samman barnfrågorna. De femton frågorna var en blandning av både lätta spörsmål och svåra.

Frågorna som skapade störst problem var vilket spel som youtubern Jacksepticeye ägnat sig mest åt och frågan om vad spelet Ampu tea handlar om. Rätt svar är Happy Wheels resp. Att göra te. Ingen hade alla rätt men bäst lyckades Wilma Claesson, Emma Redenfors och Elsa Wettegård, som också blev vinnare av premiäromgången.

Rätt rad barn; X11 2XX 1X2 211 2X2.

Rätt rad vuxna; X11 2XX 221 121 XX2

Skiljefrågan för både barn och vuxna var att klura ut hur stor tidsskillnade skulle bli mella ettan och tvåan i söndagens final av Tour de Ski för herrar. Rätt svar blev att ryssen Sergej Ustiugov var 1.02 minuter före norrmannen Martin Johnsrud Sundby.

Svåraste frågan bland de vuxna var nr 9 som var en knepig matematisk uppgift och som också skapade eftersnack i klubbhuset. Andra frågor som vållade stora problem var ordleken där man skall gissa på vilken ort som döljer sig bakom ett ord placera denna i en av Sveriges tre landsdelar. Ordet var FLODMAT och svaret blev Åmål och Götaland gav ett rätt.

Lättaste frågan för dagen och där alla hade rätt var vad skådespelerskan hette vars dotter dog i slutet av 2016 och hon själv mötte samma öde dagen efter. Debbie Reynolds hette hon. En annan som platsade på avdelningen lätta var att peka ut på Jönköpingskartan var Vattenledningsvägen ligger. Även vad torget heter där det uppstod oroligheter vid nyårsfirandet verkade vara lätt som en plätt - Möllevångstorget.

Bland övriga frågor hittar vi att det har blivit en justering av momsen. En säkning av den skatt har skett vid lagning av skor. Vilken bilhandlare skickar med en ipad mini på köpet och det är Hedins Bil som är frikostiga. Handbollslandskamp i Jönköping i fredags inför nästan 7000 åskådare och Sveriges motståndare var Norge.

En gemensam fråga för alla på promenaden och som hade producerats av 2A på Hovslättsskolan var vilken som är världens största sport. Fotboll som svar gav en stjärna i kanten. Musicalen Snövit kommer till Jönköping på fredag och frågan var vem som spelar den elaka drottningen. Nanne Grönvall! USA får en ny första dam den 20 januari och hon är född i Slovenien.

Veckans fågelfråga skapade viss problem men rätt svar är Nattmössan och fågeln på bilden är en Svarthätta. Hur många etapper av Tour de Ski har Stina Nilsson vunnit var också lite småknepigt, men de som svarade fyra fick rätt. Hitta tjuven hette en annan uppgift och det gällde att peka ut denna på en bild. Kvinnan till vänster i bild har en stor larmknapp kvar på sin tröja. Vad betyder det norska ordet rumpestötte? Rätt svar Stol.

Endast en bong med 15 rätt hittades och det var Ove Ljungberg som började det nya året med full pott. Grattis! Övriga vinnare; Janet Tenlid, Johan Claesson, Pelle Färggrem och Lasse Liljeberg.

Lottade vinnare; Anette Moberg, Leif Skörd, Solveig Lindsten, Ingalill Arvidsson, Elina Lejon, Inger Lindström och Majvi Rydh.

Antal deltagare; 97. Mycket bra siffra för att vara en premiäromgång och nästa söndag kör vi vidare och målsättningen måste vara en ökning till tresiffrigt deltagarantal.

Vi syns på Hovet den 15:e! Välkomna!

[ 160228 - söndag ]         Härlig final på Hovet!

Idag var det stor final på Hovet för Hovslätts IK Fotbolls tipspromenader 2016 och årets största deltagarsiffra noterades. Väderguden som råder över Hovslätt med omnejd var på ett solstrålande humör.
Som en extra krydda i tillställningen gjorde numera 10 åringen Zäta en attack mot sitt arenarekord på en fotbollslängd som han satte som 5 åring och han visade att han fortfarande har bra tempo i den gamla kroppen. Trots att han pga missförstånd släpptes iväg när tidtagaren inte var klar, utan fick göra ett andra löp var han nära att slå till.

Förra veckan var det en trio som prickade rätt på alla frågorna och så skedde idag också. Dock ej samma gäng, men ett lika duktigt!

Svåraste frågan för dagen gällde glasögon. På tisdag, 1 mars, har ett nytt bidrag skapats i Sverige. Ungdomar får 800:- som hjälp när de skall handla brillor och det får de upp tills de fyllt 19 år. Avd svåra innehöll en del annat också. Kommunen ställer in Jönköpingsfesten pga idrottsarrangemang med VM och EM status och ett av dessa är varken armbrytning eller boule uta barfotaåkning.

En annan svår som förvånar frågeställaren något är ett foto från 40-talet som visar en del byggnader med Vättern i bakgrunden och frågan gällde var fotografen stod när han knäppte bilden. Sofiakyrkans torn ger rätt. Dagens fågel gav också vissa problem, men ledordet SAAB J37 är rätta svaret. Bilden visar en vigg - Viggen.

Nu går vi in på avdelning lätta. Visst är det Volvohandlare Nybergs som fundera på att bygga en skyskrapa på sin bilhalls tak. Dagens matteknåp gick med glans efter träningen förra veckan. När man bollar runt med de olika vattnvarelserna får man fram 19. Att Frans i gårdagens Mello gjorde en stor hit som handlade om en fotbollsspelare var lätt som en plätt. Likaså att det är Kålgårdsskolan som bygger till och toppar det med två sporthallar på taket.

Bland övriga spörsmål hittar vi en varm dryck som innehåller kaffe, socker, whisky och grädde. Namnet förknippas med ett land som ligger i. Ja , var då. Europa och den för övrigt mycket goda drycken kallas Irish Coffee.  I "Känner du din stad" var frågan var Oxelgatan låg och det heter gatan som det långa huset Hästskon på Ekhagen ligger. Visst var det kylsystemet i Kinnarps Arena som nästan stoppade maten HV - Karlskrona förra helgen.

En Jönköpingspolitiker, vi avslöjar inte partiet, åtals för misshandel. Men vad hade han gjort. Jo, bitit sin dotter! Grattis alla ni som röstar på det gänget! En klurig frågeställning gällde när man skulle lista ut ett visst land med ordet in-kastat och visst var det Peru och Sydamerrika var rätt. Klurigheten bestod av att man uttalar inkastat som inka-stat.

Ett ungdomsförbund i politikens Sverige som förvånade många med ett ytterst konstigt beslut vid sitt årsmöte var Liberalerna. Beslutet var att man skulle jobba på att få både incest och nekrofil tillåtet i det svenska lagsystemet. Dessa politiska påläggskalvar skall vara med och styra vårt rike i framtiden! Ordleken "Gissa svenska orter" med ledtråden Insektshona klarade de flesta och svarade Mal-mö.   
Skiljefrågan var som sagts, vilken tid som Zäta, 10 år, skulle göra på en längd av en fotbollsplan med en hägrande köttbulle i sikte. Hans rekord som han satte som 5-åringhöll. 14,1, men visst gjorde han en härlig insats och tidtagaruret stannade på 14,73. Bra jobbat!Rätt rad; 222 222 221 XX1 212

Vinnare; Mikael Claesson, Ove Ljungberg, Tore Hultman, Jan Lindstam, Marlene Svensson

Lottade vinnare; Agnes Lundberg äter lunch på Golfrestaurangen eller Restaurang For You, till badet helt fritt går Lennart Lundman, Gunvor Sandström och Amanda Lundström och våfflan med dryck tilldelas Christoffer Oscarsson, Cilla Dittschlag och Anette Moberg. Våfflan gräddas först 2017, det var ju final, och kommer att bytas ut mot annan vinst.

I bokstavsjakten gällde det att lista ut vad man kommer att hitta runt spåret i skogen inom en snar framtid, hoppas vi, - Vitsippor.

Vinnarna heter Lowe Salminen, Ida Sandström och Melker Reimblad.

Antal deltagare; 128

Vinnarna kan kontakta Conny på nummer 036-754 58 eller Hovet 036-753 49 för vinstutlämning. Finns det läsbara adresser på vinnarbongarna kommer troligen brevbäraren med vunnet pris.

Nu hoppas vi på ett fint år så att vi syns på Hovet igen med fulladdade huvuden som bara längtar efter att få lösa nya problem i början av 2017. Tack för i år och på återseende! 

[ 160221 - söndag ]         En trio satte allt!

Vi blir fler och fler! Åter blev det nytt årsrekord på Hovet vid dagens tipspromenad. 114 vuxna och barn räknades in i det perfekta tipspromenadvädret och våffelbagarna hade häcken full! Dagens utropstecken var dock tipsoraklet Janne Sandin. Inte bara det att han satte alla 15 frågorna, utan han tog även resultatet i bandyns VM-final 6 - 1. Storartat!

Dagens frågor var av blandade svårighetsgrader. Den absolut svåraste var den om riksdagskvinnan Margareta Larsson, mormor till Jimmie Åkerssons barn, som gick in i riksdagen som SD-politiker, men hoppade av från svärsonens parti och nu agerar som politiks vilde i riksdagen. Dock en något stillsam sådan - hon har hittills aldrig deltagit vid någon omröstning utan lyfter bara sitt arvode!

Andra spörsmål på avd svåra är var Örtavägen ligger och rätt svar är Ekhagen på väg ner mot A6. Hanna Öberg tillhör än så länge de svåra, men förhoppningsvis blir hon något för oss framför TV´n i framtiden. Tog tre VM-medaljer för juniorer  i veckan och hennes idrott är skidskytte. Kanske det uppstod ett litet missförstånd på fråga elva, den om en tärning. Hur många ögon finns det på motsatta sidan av en sexa? En etta är rätt.

En fråga klarade alla dagens deltagare. Ordleken om våra svenska orter. Dagens ledord var Trädvatten och givetvis var det Eksjö som söktes.

Fråga 1 gällde i vilken TV-serie som en av grabbarna som igår sjöng låten Bada Nakna blev kändis i. Paradise Hotel ger rätt. Tvåan handlade om en riksdagsman som stod åtalad för ekobrott men friades av tingsrätten och han representerar SD. Var firade Aktiestinsen sin 100-årsdag igår? Givetvis valde han hemmaplan och det blev på Hotell Högland. Ev gåvor önskade han skulle skänkas till Nässjö FF´s ungdomssektion. Stort grattis till en sådan hedersknyffel!

Viruset som en brasiliansk mygga sprider heter Zika. Stationerna på den nya höghastighetsbanan som föreslogs i veckan och där Jönköping ansågs som stor vinnare, blev inte många. På fråga 6 var en av dessa dold och det var Hässleholm. Höghuset i Munksjöstaden byggs av bolaget UPB, som betalar endast ca 50% av vad en svensk byggjobbar skulle ha haft. Lönepressarna kommer från Lettland.

Dagens fågel var en Lövsångare och ledordet Bladartist var rätt. Den rosa villan vid vätterstranden kommer att användas till HVB-hem. Bland kandidaterna på bild på fråga 12 som fightas om presidantposten i USA var endast en demokrat och ett kryss för 1 ger rätt. Bernie Sanders tidigare snickare och journalist som vid 74 års ålder har givit sig in i toppolitiken! Att Jönköping Södra har befunnit sig i USA på träningsläger skapade inte några större problem för våra tippare.  

Rätt rad; 222 12X X1X 111 222

Skiljefrågan; Ryssland vann över Finland med 6 - 1

Vinnare; Jan Sandin, Berndt Tenlid, Jimmy West, Johan Sandberg, Ann Britt Lindstrand

Lottade vinnare; Margareta Rommedahl bjuds på lunch på Golfrestaurangen. Bada fritt får Victoria Franson, Ethel Lönn och Christina Abrahamsson göra, medan trion Lilian Ericson, Kristina Bergström och Sten Rommedahl får smaka på Hovets gräddiga våffla utan att tömma plånboken.

Djuren som barnen skulle hitta i skogen var Ekorre och Hare. Alla hade rätt och lotten vanns av Viggo Ljunggren, Anton Lamberth och Viggo Holm, som får välja ur vinstkorgen kommande söndag.

Summa deltagare; 114 barn och vuxna. Årsrekord!!!

Nästa söndag är det åter samling på Hovet och Våffelbagarna lovar att öka på sylt och gräddinköpet. Givetvis skall alla få största möjliga mängd av varorna som sinade idag! Vi syns på Hovet!

[ 160131- söndag ]               Årsrekord på Hovet!

Dagens tipspromenad på Hovet lockade mer deltagare än tidigare under året. Väderguden som råder över idrottsplatsen bjöd på skapligt väder, med en sol som kämpade för att bryta igenom molntäcket, uppehåll med en vind som ven lite i överkant för att få helt godkänt.

Frågorna höll en lite värre svårighetsgrad än vanligt, men deltagarna bjöd till och får mer än godkänt för sina insatser. Den absolut svåraste hade en av Hovets tipspromenadare tipsat om. "Du kommer till bilbesiktningen och har sommardäck på trots isiga gator. Vad händer då?" Rätt svar; det är OK. Kan låta konstigt, men så är det.

Andra svåra nötter att knäcka var vilken sedel som östersonen Dag Hammarsköld pryder och rätt får man för tusenlappen. "Känner du din stad" skapade problem. Var ligger Krushagsvägen? En etta ger plus. Dunkehalla.

Vad betyder Gåsmarsch? Jo, man går i rad, en efter en. Raderna; gör gott om morgonen, efter dagens arbete ................... hittar man på etiketten som sitter på en flaska Gammel Dansk. Bägge spörsmålen tillhörde avdelning svår.

Den fråga som alla klarade gällde högaktuella semlan, som har månget namn, dock ej Kalasbulle. Att Jerry Williams egentligen heter Erik i förnamn var också en enkel match för de flesta. Liksom att vår landshövding flyttar till Västmanland i morgon.

Dagens fågelfråga med bild gällde en duva och rätt svar är Inte jag, eller hur. Du va! Vanligaste flicknamnet bland nyfödda 2015 är Elsa. I morgon gäller en ny bestämmelse för sjukskrivna och det som regeringen har bestämt är att bortre tidsgränsen tas bort.

Fråga 11 visar en bild från en skog och där har det gömt sig ett djur. Giraffen hittar du på avdelning 2. Bemanningsföretaget i Jönköping som friställer sina 150 personer heter Logent. Biopublikens favoritfilm under 2015 och som fick pris på Guldbaggegalan är En man som heter Ove.

Dagens ordlek med våra orter i Sverige hade i dag ordet Manort. Och man kanske kan hitta flera alternativ, men tanken var att Man betyder Karl och Ort blir stad och rätt svar blir platsen där sola lyser bäst. Svealand ger rätt. 

Barnens uppgift i dag var att med bokstäver få fram tre ental och alla lyckades med Fyra, Sju och Åtta. Vinnare; Emelie Johansson, Adam Franzén och Ellen Andersson.

Rätt rad vuxna; 211 X22 112 222 X1X

Skiljefrågan; Medelsnittet för antal rätt för dagens deltagare var 11,6

Deltagare; 101

Vinnare vuxna; Birgitta Andersson, Ann Rommedahl och Dick Björklund med 14 rätt och med 13 rätt Tor Hultman ch Åsa Wendelius.

Lottade vinnare;

Lunchkupong på Golfrestaurangen Ingmaj Ludvigsson, fritt bad får Christer Hyltén, Ingvar Björkbrant och Susanne Ganlid. Gräddiga våfflor med kaffe bjuds Ewy Eld, Agneta Lesse och Eva Rosenblom-Svensson på.

Nu hoppas vi på än bättre väder nästa helg och ytterligare några till som vill vara med och knäcka nötter på vår barnvagnsvänliga promenad. Vi syns på söndag!

[ 160117 - söndag ]              Kylan skrämmer lite

Under senaste veckan har hela Sverige haft isdygn med råge och så var det också i Hovslätt under söndagen. En del tipspromenadare håller sig hemma i stugvärmen när minussiffrorna är tvåsiffriga, men trots vår vädergud på Hovet som piskar på med kyla kommer det en hel del folk när Hovslätts IK´s fotbollssektion bjuder upp till promenad med svåra och lätta nötter att knäcka.

Om vi börjar med avdelning svåra spörsmål på söndagens promenad där flest hade missat,var det just frågan om vad nationellt isdygn betyder. Och det var inte så kyligt som många trodde, utan när det är kallare än noll grader i hela landet så kan vi prata om nationellt isdygn. Näst svårast var vad baren längst upp i det stora tornet som har byggts vid Munksjön skall heta och rätt svar är Vy.

En matematisk fråga skapade också oro i leden. Den lyder; Dividera 100 med 1/2 och plussa med 10. Dividerar man 100 med en halv får man 200 och lägg till 10 och det blir en tvåa på kupongen, mer än 200. Hundnamn kan också ställa till med problem, men Molly var det mest populära 2015 hos Jordbruksverket som registrerar nya jyckar.

Hotellet och restaurangen som Kommunal har satsat på och som har blivit omtalat i veckan heter Metropol Palais. Nyligen bortgångne David Bowie ligger bakom signaturmelodin till TV-programmet Let´s Dance. Omgångens gata i Jönköping var Junegatan och den börjar vid Talavidskolan. En etta ger rätt.

Års fotbollslirare 2015 utsågs på FIFA-galan i Zürich och vinnare blev Messi, om är argentinare. Den stora lavinen som orsakade dödsfall för bl a elever i en skolklass skedde i Frankrike. Dagens fågel var en Kungsfågel och rätt svarsalternativ är Carl XVI Gustafs pippi. Området där många får av ekonomiska skäl lämna sina sommarstugor ligger vid Västersjön. Höjda arrende och tvångsinstallation av vatten och avlopp för upp emot 200 000:- blir väl tufft för en del.

Mycket tafsande och klämmande på flickor av grabbar förekommer på många håll där större arrangemang anordnades. "We are Sthlm" är ett av dem och det hölls i Kungsträdgården i huvudstaden. Lemmy Kilimisterhar dött och md honom också bandet, somheter Motörhead.

Handbollsmatchen i EM mellan Sverige och Slovenien slutade efter stor dramatik oavgjort. Ordleken Svenska orter gällde idag 3,14 + dryckesälv och av det får man fram Pi te å och staden ligger i Norrland.

Dagens skiljefråga var slutresultatet i innebandyfighten mellan Mullsjö AIS och Linköping IBK. Få hade väl räknat med torsk för Mullsjös stoltheter, men östgötarna vann med 8-4.

Rätt rad; XX1 112 112 2X2 121  

Vinnare; Lars Lindstrand, Reidar Rothzén, Aino Rothzén, Inga-Lill Wibring, Solveig Lindsten

Lottade vinnare; Rune Ahlander får en lunch på Golfrestaurangen. Bada fritt gör Lelle Lööw, Mattias Redenfors och Tor Hultman. En gräddig våffla med dryck tillfaller Börje Svensson, Kerstin Ludvigsson och Gunta Larsson.

För barne gällde det att lista ut vad filmen Den gode ......... heter och det saknade ordet är Dinosaurien. Vinnar här är Emma Redenfors, Elsa Johansson och Alice Karlsson.

Antal deltagare idag blev 73 tappra som trotsade kylan. Nästa söndag blir det plusgrader enligt 10 dygnsprognosen och då hoppas vi arangörer på ett nytt årsrekord. Vi syns på Hovet! Välkomna!!!

 [ 150222 - söndag ]                Snön stoppade nytt rekord

Zäta, 9 år, gjorde en attack på sitt rekord från 2012, men underlaget var inte till hans fördel idag Zäta, 9 år, gjorde en attack på sitt rekord från 2012, men underlaget var inte till hans fördel idag

Idag var det stor final på den rödvita fotbollens arrangemang Tipspromenad på Hovet. Det har varit åtta söndagar med välfylld klubbstuga med våffelmumsande tipspromenadare efter promenader där man har fått visa prov på sina kunskaper. Nu tar Stavåkragänget över med start 8 mars och man fortsätter hjärngjumperiet till en början på Hovet.

Vädergudarna som råder över Hovet var väl på "ett så där-humör". Man bjöd på en gråmulen himmel, där solen gjorde ett försök att bryta igenom men misslyckades. Dessutom lät man ett antal regndroppa förgylla söndagsförmiddagen. Men i stort vill Fotbollens arrangörsgrupp tacka de rådande för ett skapligt väder under hela säsongen.

Över till frågorna. Svårsta spörsmålet handlade om nummerlapparna på skidstjärnorna i Falun och det visade att ett stort antal hade problem med sin ryska. Företaget som hade köpt sig en plats på lappen är stor producent av kanske mest ryska av allt - vodka!

Andra svåra nötter att knäcka var fotot från 1930-talet som visade ett bygge på gång. Visst var det Idrottshuset som tog sin början. Ett bygge som idag kan ligga illa till om fel politiker får råda i vår kommun. Att hitta i sin stad kan vara svårt. Dagens gata som man skulle placera ut på kartan var Blåbärsvägen och den finner man ovanför Stadsparken.

Nu till avdelning lätta och det verkar det vara gott om idag. Att damen med handväskan som nitade en nazist i bakhuvudet och nu skall bli staty, men där lokalpolitikerna på platsen för dådet velar om det är rätt att visa den våldsamma tanten. Rätt svar är Växjö.  Att Jon Henrik Fjällström gick till final var heller inget stort problem för promenadarna.

Dagen fågel på bilden är en svala och rätt svar är "Serveras vita viner". Förre finansminister Anders Borg har skaffat sig en ny flamma. Frågan var vilken grupp hon är/har varit med i och det är Alexander Bards Army Of Lovers. Hovslätts IK satsar dryga 200 000 kronor på ny belysning på elljusspåret. Företaget som fixar det är Fagerhults Belysning och ortens stora stolthet på idrottsfronten spelar innebandy.

Jönköping Bandy spelade en avgörande match igår mot Nässjö IF. Det gällde en kvalplats till högsta serien i Sverige. Tyvärr för alla Jönköpingsbor blev det torsk för grabbarna från Råslätts utomhusisbana. En politiker som besökte Falun och talade väl om VM-arrangemanget för att man sätter de svenska fjällen på kartan. Rätt svar är en etta på kupongen. Plusgymnasiet som har drabbats av lärareflykt ligger på A6. Bilden på de överrocksklädda grabbarna som klängde i en massa träd och tjuvkikade på en fotbollsmatch, var på Stadsparksvallen och givetvis var det J-Södra som var det stora intresset.

Dataspel verkar inte var några större problem för våra deltagare och att spelet som visades på fråga 12 var Candy Crush var lätt som en plätt för de flesta. HV71´s tjejer som just nu kämpar i en kvalserie och har inlett med två raka viktorior har siktet inställt på Riksserien. Dagen ordlek om städer hade ledtråden RIKESPENG och svaret blir Landskrona. Götaland rätt svar på bongen.

Rätt rad; 221 211 1x2 211 xx2
 


Dagens skiljefråga gällde vilken tid som hunden Zäta behövde för att avverka en långsida på Hovet. Han har Hovetrekordet på 14,1 och var ute för att spränga det, men underlaget idag var inte det bästa utan tidtagaren noterade 15,4 på stoppuret.
Här vilar han ut i husses famn efter sin
kraftansträngning och han verkar inte helnöjd med sin insats.

Flera hade lyckats med att pricka in 15 rätt och skiljefrågan fick avgöra. Följande belönas med Sverigelotter;

Britt Bäck, Tore Nilsson, Fredrik Ström, Åke Andersson och Margareta Hallström. 

Lottade vinnare;

En tavla av Per Johansson får Birgitta Eskilsson, käka lunch på Golfrestaurangen får Linus Wikman göra. Bingolotten med miljonchans vanns av Anita Gustavsson och lika stor chans har Maria Fors med en Sverigelott. Gänget som skall ta ett gratisbad är Ewy Eld, Gun Svensson och Lennart Abrahamsson. Ett stort GRATTIS till alla vinnare!

Bokstavsjakten för barn gällde idag att hitta en barnvisa och rätt svar var Björnen sover. Lyckliga vinnare är Sigrid Claesson, Elis Hammarlund och Linus Olsson.

Antal deltagare på fotbollens sista tipspromenad för året var åtta från rekordsöndagen, alltså 125.

Nu önskar den rödvita fotbollen Stavåkragänget lycka till på fortsättningen av årets promenader! 

[ 150208 - söndag ]             Idag slogs alla tiders rekord på Hovet!

Ett stort TACK till de vädergudar som råder över distriktet Hovslätts med omnejd. Idag bjöd ni till med råge! Klarblå himmel med en stor sol lockade rekordstort deltagarantal. Ett stort TACK till alla som var med och skapade det nya rekordet!

Dagens promenad kan man beteckna som lite halvsvår, med spörsmål som gav deltagarna stora problem, men också en hel del relativt lätta. Den svåraste handlade om Amerikansk fotboll och vad klubben heter som Årets Ungdomsledare Erhan Trshani representera. Att den amerikanska fotbollen inte har nått Hovet är helt klart och väldigt många missade att klubben heter Jönköpings Spartans.

Bland övriga knepiga nötter hittar vi frågan om vilka som äger Adelövs Friskola och få visste om att det är helt ideella krafter som styr och ställer där. En annan knepighet var dagens ordlek om våra städer och dagens ledtråd löd ETT POSITIVT SVAR. Ett antal talade om efter promenaden att Järna kunde vara ett rätt svar, men inte är eller har den orten varit en stad, utan det är en större förort till Södertälje. Rätt svar är HJO och den månghundraåriga staden ligger i Götaland.

Avdelningen lätta frågor var en handfull. Först ut är företaget som har varslat alla sina anställda i veckan är Media Markt. Prinsessan Madeleine är bl a hertiginna av Gästrikland. Matematik verkar våra tipspromenadare behärska och att lagkaptenen i HV71 Dam som spelade 30% av 1:a perioden, 20% av 2:a och 1/4 av 3:e gjorde sammanlagt 15 minuter på isen. Bra jobbat tycker en som har varit kvackare i ämnet på högstadiet!

Flygolyckan med planet som aldrig lyfte ordentligt och slog i en väg och träffade en taxi innan man hamnade i en flod med många döda som följd. Tragedin utspelades i Taiwan. Att den tragiska händelsen med en fjärrvärmeledning som sprack hände i Lund verkade nästan alla veta om.

Övriga frågor; Leken "Känner du din stad" gällde i dag Rönngatan och den hittar vi på Ekhagen och en tvåa är rätt på bongen. En kvartett grabbar från 40-talet har samlats på Östra Torget och bakom dem finns en byggnad som har fått sitt namn från en världsdel och dess namn är Amerikahuset.

Dagens fågelbild hade ledtråden Motionsidrott och rätt svar är Korp. Johan Fågelskådare påstod att pippin på bilden var en Råka, men wikipedia säger Korp och får gälla. Jessica Andersson gick till final i årets Melodifestival och har tidigare vunnit tävlingen i en duo som hette Fame. Politikerna som löste den fleråriga nöten med Stadsparksvallen var en duo från Moderaterna och Socialdemokraterna. Piloten som brändes till döds av terromödargruppen IS var från Jordanien.

En bild på den gamla fina järnvägsstationen visades på fråga 14 och gatan ner till den hette/heter Parkgatan.  Skiljefrågan gällde att tippa hur många mål och resultatet av dagens hockeymatch Sverige - Finland i Globen. Tre kronor vann med 3-2 och antal baljor blev 5.

Rätt rad; 212 x12 x2x 222 2x2

Vinnare i dagens kamp blev gamle rödvita fotbollsliraren Tony Sjölander, som prickade in alla 15 plus att han tippat hockeyfight helt rätt. Grattis! Men om sanningen skall fram så hade han med sig både sin farsa och morsa och dessutom sambon. Tvåa var Birgitta Andersson, tätt följd av Lasse Ljungberg. Därefter hittar vi K G Sjölander och Birgitta Ljungberg.

Övriga vinnare;
Tavlan av den Hovetberömde Per Johansson vanns av Margareta Rommedahl, äta på Golfrestaurangen får Åsa Wendelius göra. Trion som nu kan bada gratis på kommunal badinrättning är Ingvar Ferm, Oskar Fredriksson och Johan Lindgren. En Bingolott får Christina Claesson och Sverigelotten med miljonchans skrapas av Ingela Bergquist.

Barnens bokstavsjakt gav svaret SPORTLOV och vinnartrion är Viggo Holm, Ville Lindstrand ch Alicia Claesson.

 Det gamla deltagarrekordet slogs med råge och nu kan Hovetarrangörerna ståta med hela 133 deltagare! Imponerande! Nästa söndag är näst sista omgången för Hovslätts IK´s Fotboll att anordna söndagspromenaden och utmaningen är att redan då slå det nysatta rekordet. Låten oss bli många! Vi syns på Hovet!  

[ 150201 - söndag ]             Linda kändis i Hovslätt!

Risken fanns för att det skulle bli ett riktigt busväder med ymnigt snöras över dagens tipspomenadare på Hovet, men icke sa Nicke. Eller det är ju våra vädergudar som ser till att vid söndagar och tipspromenad skall det bjudas på bästa möjliga förutsättningar. Och idag bjöd de på ett nästan perfekt vinterväder med ett par minusgrader och absolut vindstilla. T o m solen gjorde ett försök att bryta igenom molntäcket men orken tröt!

Dagens frågor gav ett visst bryderi för deltagarna, men nästan ett tjugotal lyckades sätta en bong med idel rätta tecken. Bra jobbat!

Svåraste frågan av de 15 blev den om Somalias Bandylandslag och vad dokumentärfilmen som Fredrik och Filip har gjort och som nu visas på våra biografer runt om i landet. Rätt svar är Trevligt Folk. En annan svårlöst nöt var vilken nation av tre möjliga som spelarde i dagen VM-final i handboll var. Det var landet som har flaggan vid X som är rätt och nationen heter Qatar.

I avdelning lätta hittar vi frågan om vilken förening som har drabbats av våra EU-migranter, när dessa byggde sitt läger nere vid Rocksjön. Rätt svar är Jönköpings Kanotklubb. Ett annat spörsmål var vilken film som tilldelades Årets Guldbagge för bästa film och nästan alla svarade helt rätt Turist.

Den frågan som ingen av våra drygt hundra deltagare svarade fel på var vad Januari´s Jönköpingsbo Linda Brevitz hade gjort som begåvade henne med den hedersamma titeln. Hennes stora och omtalade gärning är ju hennes fantastiska jobb med insamling av medel till Stefan Livs minnesfond. Vilken tjej!

Övriga frågor var bl a ett något äldre foto över Jönköping och vad fotografen var placerad när ha knäppte bilden. Öster gav ett rätt. Att hitta i sin stad kan var svårt och dagens uppgift var att placera ut Erik Dahlbergsgatan på kartan. Lätt som en plätt kan man tycka, men förvånadsvärt många missade att X:et som talade om att gatan ligger på väster.

ICA-Stig har gått i pension och han riktiga namn är Hans. Politikerbroilern Ebba Bush Thor som har gått in i kampen om partiledarskapet i KD kommer från Uppsala. Dagens fågellek gav svaret Saab J37, därför att pippin på bilden är en vigg. Viggen!

Trafikfällorna ökar i hela vår kommun och den som visades på bild är placerad på Östra Storgatan och kan orsaka totalstopp varje gång en buss stannar vid aktuell hållplats. Finns det inget miljötänk i vår kommun, med tanke på alla avgaser som spys ut! HV 71´s succekedja under säsongen har varit tre unga grabbar som nu har splittrats pga skada och det är Christoffer Törngren som har fått lägga rören på hyllan säsongen ut.

Hovslätts IK fick ju med en vinnare vid senaste dragning av det populära månadslotteriet. Nu vann han ju inte högsta priset, 80 000:-, men ändå och vi få gratulera fotbolsordförande Herbert Kruspel till sin vinst i HEMMAVINSTEN! Arja Saijonmaa deltog tillsammans med en hiphoppare i programmet Lyckliga Gatan. Dagens ordlek om städer hade Klokort som ledtråd och rätt svar är Visby. Det ger en tvåa på kupongen som visar att Götaland är rätt.

Skiljefrågan gällde en hink snö och hur mycket vatten det blev när den vita varan hade smält. 1,7 liter vatten blev resultatet.

Rätt rad; 22X X12 12X 1XX XX2

Vinnare; Åke Rommedahl, Ingemar Lind, Barbro Björklund, Agneta Lesse och Majken Lindström

Lottade vinnare blev Elisabeth Ödén som vann en tavla av Per Johansson, Ove Ljungberg får gå till Golfrestaurangen och käka lunch och badbiljetter tilldelas Eva Karin Björkbrant, Anna Nilsson och Tova Larsson. En bingolott med miljonchans får Marlene Svensson och lika stor chans ges Susanne Ganlid med sin nyvunna Sverigelott.

Barnens ordjakt gav svaret Tandborstning och vinnare är Ludvig Kvant, Isac Korutschka och Hilma Oscarsson Ström.

Antal deltagare var härliga 116 stycken och alla de plus övriga hälsas välkomna till Hovet på söndag då åter en ny promenad äger rum. Vi syns på Hovet!

[ 150118 - söndag ]              All Time High på Hovet!

Söndagen bjöd på bra promenadväder, dock lite risk för halka, och aldrig har det varit så många deltagare på den rödvita tipspromenaden. Våffelbagarna fick jobba på högtryck, trots det blev köerna större och större. Till slut lyckades de dock servera alla den attraktiva Hovetvåfflan. Samtidigt vill de nu meddela att ett extra järn är på gång in till kommande söndag.

Ett tio-tal hade lyckats pricka in 15 rätt, så svårighetsnivån på omgången var nog lagom hög. Svåraste frågan av dem alla handlade om Tabergsdalens stora ishockeystolthet HC Dalen. Vilken division spelar laget i? Och här har klubben med Conny Ringvall i spetsen inte lyckats fullt ut med informationen. Hockeyettan är rätt svar!   

Bland övriga svåra nötter hittar vi The Mauler som går upp i en titelfight i MMA på lördag inför en fullsatt arena. Vad heter anläggningen? Tele 2 Arena ger rätt på bongen. Guldmickens nya ägare skapade också stora problem, men tjejen som vann micken är Veronica Maggio.

Över till avdelning lätta. Av de nya sedlarna som kommer till hösten är tjejen på hundralappen Greta Garbo och hennes efternamn som flicka är Gustafsson. Det ungdomliga svenska landslaget i fotboll som spelade i veckan tog en överraskande viktoria mot fotbollskändisladdade Elfenbenskusten. Anita Ekberg dog i veckan och fontänen på på fråga 7 med ett välkänt hovslättsmotiv var med i filmen Det Ljuva Livet.

Årets nyårsrevy på Jönköpings Teater heter Wätterknut. Mjölken ligger på högt pris i affären, men mjölkbonden blir absolut inte fetare. 1987 fick han 2,95 per kilo och idag ligger hans ersättning på 2,69! Vart är vi på väg! Grabbarna som bröstade upp sig vid sin lastbil är Volvoägare.

Roberto Paulo kör i gång årets upplaga av TV-programmet Farmen och det är inspelat i Jönköpingstrakten, närmare bestämt i Vaggeryd. Från Vaggeryd kommer Jens Waldman som ligger i konflikt med rättvisan. Han har odlat egen växt för att framställa Cannabis som han behöver rent medicinskt, men svenska rättsväsendet är inte på samma bana. Tre alternativa växter visas på frågan och det är en tvåa som är rätt.

Dagens ordlek om svenska städer gällde idag BARSK UDDE och rätt svar är Strängnäs. Men i vilken landsdel ligger staden? Svealand ger rätt.

Rätta raden är;  21x 2xx 2x1 222 22x

Skiljefrågan är struken pga av en fadäs där frågemontören helt förlitat sig på JP:s tv-tablå och satsat på slalom i Wengen som skulle gå på söndagseftermiddagen men tji blev det. De körde redan på lördagen!

Efter lottning av vinnare kunde vi dock kunna presentera följande vinnare gäng; Lennart Lindström, Elisabeth Jonsson, Anita Färggren, Berndt Tenlid och Gunilla Ljusegren.

Barnfrågans svar är Junibacken och vinnare där är; Milla Larsson, Albin Hammarlund och Anton Lamberth.

Utlottade vinnare;
Tavla av Per Johansson; Laila Lindsten. En lunchbiljett till Kättielstorps Golfrestaurang fick Margit Jönsson. Badbiljetterna fördelas bland Lars Göran Carlsson, Lena Eskilsson och Stig Danielsson. Bingolotten är Rolf Anderssons och Sverigelotten skrapas av Åke Andersson.

Deltagarantalet var rekordstora 121 personer! Räkna med att arrangörsgruppen var stolta i kvadrat!!!

Nu ser vi fram emot nästa söndag och åter en stor samling av promenadare som gillar Hovslätts IK:s tipspromenad. Vi syns på Hovet!!! 

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.